Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереница о претњама: Новинари да не страхују за живот јер раде свој посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2021.

Извор: Н1

Повереница о претњама: Новинари да не страхују за живот јер раде свој посао

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је у Дану уживо да је важно рећи да "нико не треба да страхује и да буде изложен било каквој врсти претњи због посла који обавља". "Не само у случају Јелене Зорић, него у свим случајевима не смемо дозволити да новинари страхују за свој живот због тога што раде свој посао", каже Јанковић. Забринуле су је, каже, и "лажне вести о новинарки Н1 Наташи Ковачев". "То ме је додатно забринуло, да некоме стављате мету на чело", каже она.

Говорећи о претњама упућеним новинарки Н1 Јелени Зорић, Јанковић каже да је врло важно рећи да „нико не треба да страхује и да буде изложен било каквој врсти претњи због посла који обавља“.

„Што би она сама рекла – новинар треба да буде само новинар и да се држи кодекса и због тога не сме да буде изложен било каквој претњи по живот, говору мржње… Не само у њеном, него у свим случајевима не смемо дозволити да новинари страхују за свој живот због тога што раде свој посао“, каже Јанковић.

Екипи Н1 није било дозвољено да уђе у порту Цркве Светог Богојављења Господњег у Србобрану на обележавање 79. годишњице Рације у Бачкој. Повереница каже да „према ономе што смо видели у новинама, делује да јесте дискриминација“.

„Мене је додатно забринуло оно што се новинарки Наташи Ковачев после тога дешавало, лажне вести, да је она рекла нешто што није рекла, то ме је додатно забринуло, да некоме стављате мету на чело“, каже она.

Говорећи о извештају HRW, каже да „то није ништа ново“, као и да је сличан био извештај институције коју води.

„Извештај се у највећем делу бави безбедношћу новинара, каже се да не постоји реакција у сваком случају, да би то требало да буде фокус пажње“, каже она.

Забринута је, каже, „кад год чује за случај госпође Зорић“, али истакла и неке другачије примере.

„Поједине колеге на локалном нивоу сматрају да не подлежу закону и да могу да пишу шта хоће и нарушавају кредибилитет читаве професије.

Видео снимак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси