Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опозиција предлаже паралелно уређивање РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 01. 2021.

Аутор: П. Д. - Марија Стојановић Извор: Данас

Опозиција предлаже паралелно уређивање РТС-а

Захтев за „паралелно уређивање“ информативних емисија јавних сервиса (Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине) налази се међу заједничким предлозима Странке слободе и правде, Демократске странке и Покрета слободних грађана за дијалог о унапређењу изборних услова, уз посредовање Европског парламента, сазнаје Данас незванично.

Наши извори тврде да би наведени предлог у пракси значио да се уредници смењују, тако да један дан информативне садржаје уређују актуелни уредници, а други независни.

Ко ће све подржати платформу ССП Драгана Ђиласа, ДС Зорана Лутовца и ПСГ Павла Грбовића за сада није јасно, али је занимљиво да се СДС Бориса Тадића огласила саопштењем да су се поменуте три странке у ствари одазвале на њен позив, тако што су СДС послали свој документ.

СДС подсећа да се поменуте странке, сем ПСГ, нису одазивале раније на позиве СДС на састанке о изборним условима.

СДС је заједно са Новом странком Ариса Мосвесијана и ДСС Милоша Јовановића предала захтеве РТС-у, међу којима је увођење две дебатне емисије недељно, што је прихваћено и уведено у форми изборног програма Реч на реч.

Из СДС је саопштено и да ће предлог ССП, ДС и ПСГ „као и предлози других опозиционих групација, свакако бити укључен у заједничку платформу“ и додаје да ће наредних дана јавност бити обавештена како ће се приступити изради тог заједничког документа за шта је потребно са сви заједно седну за исти сто.

Константин Самофалов, генерални секретар СДС, поручује за Данас: „Верујем да ово није време за нове поделе и унутаропозициону борбу, већ за заједничко деловање како бисмо се изборили за слободне изборе кроз дијалог под окриљем ЕУ. Добра вест је да су се и ДС и Ђиласова странка одазвале нашем позиву да се за поштене изборе боримо јединствено, и надам се да ћемо се врло брзо наћи за заједничким столом.“

Коментаришући сазнања Данаса о предлогу ССП, ДС и ПСГ о паралелном уређивању јавних сервиса, Бојан Пајтић, бивши председник ДС и професор на Правном факултету у Новом Саду, каже: „Свакако да је ослобађање јавног сервиса један од предуслова за демократизацију друштва и фер изборне услове. Међутим, имам утисак да преговарачку моћ опозиције генерално слабе парцијална иступања појединих странака.“

– Заједнички захтеви Скупштине слободне Србије (коју чине најугледнији припадници академске заједнице, уметници, новинари и интелектуалци) и Удружене опозиције Србије би имали и снагу и одјек. Појединачна иступања странака, независно да ли су у формату од једне партије, или у формату „три у један“ воде поново надгорњавању унутар опозиције – ко има боље предлоге и ко је „паметнији“, чиме се подстиче компетиција унутар истог корпуса, а не надметање са режимом, који је једини заједнички противник свих опозиционо оријентисаних ентитета. Било чија потреба да „преузме примат“ унутар опозиције је непотребна и штетна. Зато чекам да видим заједничке предлоге Скупштине слободне Србије и Удружене опозиције Србије, који ће бити доступни јавности када се сви они усагласе и надам се да ће се то догодити брзо, поручује Пајтић.

Подсетимо, неформално удружење Скупштина слободне Србије и Народна странка као чланица УОПС-а најавили су свој предлог изборних захтева.

Не би се ништа променило

Недим Сејдиновић, новинар и медијски аналитичар, истиче за наш лист: „Чак и када би се усвојио, овај захтев опозиције суштински ништа не би променио на медијској сцени Србије, јер власт је за своје потребе упрегла безмало све медије у држави које користи за најприземнију пропаганду. И који се плаћају, на различите начине, новцем грађана. И који крше постојеће законе.“

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси