Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Почиње вакцинација новинара, ко ће имати приоритет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 01. 2021.

Извор: rts.rs

Почиње вакцинација новинара, ко ће имати приоритет

На листи приоритета за вакцинисање у Србији су и просветни радници и новинари. Вакцинација представника седме силе, највероватније, ће почети у уторак.

Председница извршног одбора УНС-а Драгана Пејовић каже за РТС да би приоритет за вакцинисање међу радницима у медијима требало да имају најугроженији - новинари на терену, сниматељи и фоторепортери.

Влада Србије, на молбу председника Александра Вучића, прихватила је иницијативу Удружења новинара Србије да почне вакцинација новинара.

До сутра у подне редакције треба да доставе спискове запослених. Новинари, као и сви други грађани, првенствено морају сами да се пријаве на портал Е-управе. 

Пејовићева наводи да је одлука о приоритетима ипак препуштена солидарним одлукама унутар редакција.

"Као што ни сви грађани не могу истоворемено бити вакцинисани, тако не могу ни новинари", додаје Пејовићева.

Очекује да приоритет за вакцинацију имају новинари на терену, сниматељи и фоторепортери као и они који су важни за функционисање једне редакције. Када је реч новинарима који немају своје редакције, фриленсерима, они могу да се до десет часова ујутру јаве на мејл Удружења новинара Србије (press@uns.rs) које ће се у њихово име пријавити.

Пејовићева наводи да вакцинација новинара већ траје у Русији и неким савезним државама САД, Индији и Бангладешу. Напади на новинаре током антиковид протеста Истиче да је прошла година била веома тешка за рад новинара не само у Србији него у Европи.

"У целој Еврипи се видело да су антиковид протести били чести. Ова година је била тешка и јер су новинари у време забране кретања једини били уз полицајце и здравствене раднике били на улицама. Према њеним речима, код нас је у неколико дана било 28 напада на новинаре, што је трећина или чак половина просечног броја инцидената током једне године".

На питање да ли је изненадила брза реакција Владе на апел УНС-а да почне вакцинација новинара, Пејовићева каже да је сигурно свима јасно колика је важна улога и значај медија у остваривању јавног интереса чији је један сегмент и јавно здравље грађана. Иако је како каже та одлука очекивана, Пејовићева напомиње да је захвална Влади што је имала обзира.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

17.02.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 14:29

Pitanje

Nisam se prijavila u roku za vakcinaciju bog zdravstvenog stanja. Sada sam zdrava, ali ne znam kako da primim vakcinu. Novinar sam i poslove obavljam na terenu. Molim za informaciju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси