Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Премијерка забрањује надлежнима да одговоре медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 02. 2021.

Извор: Н1

Премијерка забрањује надлежнима да одговоре медијима

Иако је сама Влада најавила да ће пунктови за вакцинацију радити и током празника, екипа Н1 испред Белекспо центра затекла је људе, док је сам центар био затворен.

Председница Владе касно поподне сазвала ванредну конференцију за новинаре, на којој је оптужила телевизију Н1 и њене новинаре да руше план вакцинације и да су "политички противници" због лајв укључења и текста - и то седам сати раније, а у ком су пренете изјаве људи који су чекали испред тог пункта, тврдећи да имају позив. Притом, премијерка је признала да лично људима у еУправи и свом кабинету није дозволила да одговоре на питања Н1.

Премијерка Србије је негирала да је за данас била заказана вакцинација у Белекспо центру, како су за Н1 у живом укључењу рекли поједини грађани, оптуживши Н1 да „хоће да угрози процес вакцинације“ и успех који постиже држава, наводећи да су ту вест пренели и други медији. Брнабић је рекла да за данас нико није би био позван да дође на вакцинацију, а да су људи који су дали такву изјаву заправо имали заказано вакцинисање за 17. фебруар у исто време.

„Откуд екипа Н1 тамо кад Белекспо центар данас не ради, шта сте ви тамо радили, људи су вам дали информацију која није тачна, а могли сте да проверите у њиховом телефону. Онда ви покушавате да контактирате Канцеларију за еУправу, ја сам рекла да не дају одговоре, јер да је директор дао деманти, то би вам била последња вест у левом доњем углу вашег портала у коме је деманти једна реченица и то нисам хтела да дам, јер сам ту да браним процес вакцинације“, одговорила је премијерка.

Новинарка Н1 Јелена Зорић, која је била на конференцији, објаснила је да је екипа телевизије била испред Белекспо центра, јер је проверавала најаве да ће и за време празника бити настављена вакцинација, а да није пракса да новинари читају поруке са туђих мобилних телефона. Рекла је да није могуће контролисати шта грађани кажу у живом програму, али и да има преписку, у којој из еУправе поручују да директор Михајло Јовановић неће давати изјаве, тако да није ни било могуће проверити.

Новинарка Н1 је премијерку упитала да ли се ради о још једном политичком спину и да ли је могуће да заиста верује да новинари Н1 желе да уруше процес вакцинације, иако су се и сами вакцинисали, на шта је премијерка одговорила потврдно, рекваши да то не мисли „већ да то зна“.

Премијеркино признање

Извршни продуцент Н1 Игор Божић рекао је да је на конференцији премијерка Ана Брнабић признала да није дозволила директору Канцеларије за еУправу Михајлу Јовановићу да да изјаву за Н1, како бисмо могли да проверимо да ли су грађани за данас имали заказану вакцинацију у Белекспо центру, да би онда оптужила нашу телевизију за објављивање лажне вести.

Божић је објаснио зашто је екипа Н1 јутрос била испред Белекспо центра и шта је претходило ванредној конференцији премијерке.

„Директно укључење наше репортерке у јутрањем програму, у коме је она испред Белекспо центра покушала да сазна шта је с тим људима који се ту налазе, она је затекла око 40 људи који су долазили и чекали 5-10 минута и одлазили, јер су очекивали, с обзиром да је сама влада најавила да ће вакцинација нормално да тече и током празника. Затекла је људе који су кад су видели камеру дошли и рекли ми смо имали позив, она није могла да пороверава у њиховим телефонима да ли су добили или не, и сајт је пренео живо укључење“, рекао је Божић.

Касније су га, наводи Божић, контактирали из еУправе, како би демантовали те тврдње грађана, на шта им је понуђено да директор да изјаву и објасни шта се догодило.

„Рекао сам хајде да разјаснимо и да нам директор да изјаву. Наш репортер је требало да га сними, али никако није долазио одговор с друге стране, онда смо око 1х добили информацију да директор неће да да изјаву. А онда смо на конференцији сазнали да премијерка није хтела да му дозовили да да изјаву, јер је премијерка хтела да направи аферу. Све је урађено јер је хтела да направи аферу, да Н1 хоће да сруши процес вакцинације“, рекао је извршни продуцент Н1.

„Премијерка пита да ли сте проверили, а онда каже да је она спречила да се та информација провери и добије на време. Вест смо променили, јер ми је у неформалном разговору запослена у Канцеларији за еУправу рекла шта се десило. Хтели смо да покажемо да имамо информацију, али да је незванично. Нудили смо живо укључење директору и она то није дозволила. Запослена ми је рекла да је она проверила да ли је човек који је јутрос говорио за Н1 имао позив за данас, није Брнабић проверавала, она манипулише у својим изјавама и то је фрустрирајуће“, каже Божић.

Како је рекао, поента конференције је дискредитација онога што ради Н1 на баналним примерима.

„Ово је директно поигравање с медијима, ви кад имате неки проблем грађана, можда грађани не буду искрени, можда су мислили да су добили позив али нису, али да окренете ову причу да смо ми хтели да угрозимо процес вакцинације је апсурдно, и може да служи једино у политичке сврхе да испинујете јавно мњење против Н1, јер је Глас Америке пренео ту причу. Ви сте чекали да направите конференцију за медије на којој ћете да направите циркус. Рекла је нико није звао с Н1, а онда је рекла ја нисам дозволила да да изјаву“, наводи Игор Божић.

Иван Ђурић из Иницијативе младих за људска права рекао је да је јако опасно да се прави та врста поделе, на којој инсистирају представници власти, на наше и њихове, посебно на медије. „Председница Владе греши када било кога, осим телевизија са националним фреквенцијама који промовишу антиваксере сваки дан, назива противницима вакцинације“, рекао је у Дану уживо, осврћући се на конференцију.

Представници власти, подвлачи, морају да буду доступни за коментар, посебно када се ради о вакцинацији и јавном здрављу, да иако постоји нека грешка да се она превенира, а не да се прави нека велика вест од тога.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси