Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брнабић: Не треба прејудицирати одлуке надлежних тела о сарадњи Телекома и Теленора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 02. 2021.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Брнабић: Не треба прејудицирати одлуке надлежних тела о сарадњи Телекома и Теленора

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас да ни она, нити организације цивилног друштва, не треба да прејудицирају одлуке надлежних тела у Србији и међународних институција о сарадњи Телекома и Теленора, уз напомену да нису продата ауторска права новинске агенције Танјуг.

Ако желимо друштво владавине права, европско друство, хајде да сачекамо надлежне институције дају свој суд. СББ група, која је покренула причу, је сарађивала са Теленором, па није била оваква хајка, рекла је Брнабић у онлајн дебати са чланицама Националног конвента о Европској унији.

Она је одговарала на питања Маје Стојановић из Грађанских иницијатива, која је указала на кршење одредби Медијске стратегије, а које се, између осталог, тичу сарадње Телекома и Теленора или Танјуга.

Телеком мора да ради у свом интересу и државе која је делом власник, али треба да се огласи Комисија за заштиту конкуренције, међународне организације, којима су се ове компаније обратиле, рекла је Брнабић.

Немојте да прејудицирамо решења, ако се стално позивамо и верујемо у владавину права, рекла је Брнабић и истакла и да је нетачно да су продата ауторска права Танјуга.

Она је навела да је 11. децембра потписан уговор о искоришћењу имовинских права на период од 10 година, чиме власник ауторских права које је Танјуг стицао остаје држава, а корисник их је закупио на 10 година.

Брнабић је рекла да је у току поступак о закључењу уговора о покретним стварима које је Танјуг користио, што је завршна фаза процеса и предуслов за брисање Танјуга из Регистра медија.

Као премијерка дала сам све од себе када је реч о сарадњи са организацијама цивилног друштва, а није баш да ми се пружена рука вратила, али то није ни важно, рекла је Брнабић.

Више учесница НКЕУ је тражило коментар од премијерке о изменама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Брнабић је рекла да се консултовала са сарадницима и да ће замолити да се НКЕУ укључи у радну групу за измену закона, „па да заједно то завршимо и кренемо заједно у јавну расправу“.

Брнабић: Владавина права један од приоритета владе у текућем мандату

Брнабић је поручила да ће владавина права бити један од три приоритета владе коју води у текућем мандату, најављујући да ће тој теми посветити пажњу као што је раније чинила са процесом дигитализације и реформе образовања.

Чини ми се да смо тако почели мандат, добар старт у првих 100 дана рада, рекла је Брнабић у онлајн дебати са Националним конвентом о Европској унији (НКЕУ).

Када је реч о теми медија, Ана Бранбић је подсетила да је завршен и усвојен Акциони план за примену Медијске стратегије и основане две радне групе – за праћење примене Медијске стратгеије и друга која се бави заштитом и безбедности новинара.

Као премијерка, додала је она, једном месечно се састајем са члановима Радне групе за заштиту и безбедност новинара, а овог месеца би требало да се видимо 26. фебруара.

Верујем да ћемо до тада имати договор о отварању СОС линије за све новинаре да пријаве увреде, претње, друго да направимо портал на којој ће постојати сви подаци о тој проблематици и треће да заједно са заштитником грађана направимо јединствену листу, а не да имамо по две или три, рекла је Брнабић.

Брнабић је, говорећи о теми правосуђа, рекла да су у парламент послали иницијативе за измену Устава, али да је и поред зеленог светла Венецијанске комисије, ресорна министарка Маја Поповић одлучила да са председницом Друштва судије Србије Снежаном Бјелогрлић настави дијалог на ту тему.

Оно што је огроман проблем, ефикасност правосуђа је оно што оптерећује и грађане и привреду, рекла је Брнабић и нагласила да је министарка Поповић навела да се планирају измене Закона о парничном поступку.

На предлог Високог савета судства, гледамо где је потребно запослити додатне људе у судовима, навела је она и подсетила да је до 9. априла отворен тендер Делегације ЕУ за израду јединственог информационог система за правосуђе.

Када је реч о борби против копруције, Брнабић је рекла да би до краја фебруара требало да добије резултате рада четири регионална суда, односно одељења за сузбијање корупције и криминала, који су почели да раде 1. марта 2018. године.

Брнабић је рекла да је заинтересована да чује које су то примедбе организација цивилног друштва на измене Закона о доступности инфомацијама од јавног значаја, додајући да се доста касни са усвајањем тог и Закона о заштитнику грађана.

Координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић рекла је да је Програмски савет НКЕУ посебно заинтересован за измене Закона од доступности инфомација, јер без тог закона не могу да раде.

Драгојловић је истакла да би чланице тог тела од премијерке волеле да чују шта су кључне пререке Влади Србије у испуњавању оних обавеза које је сама навела у свом експозеу и које су преузете у име свих грађана у остваривању циља прикључивања Унији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси