Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коалиција за слободу медија: Претње високим износима за накнаду штете представљају притисак на медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2021.

Извор: Данас

Коалиција за слободу медија: Претње високим износима за накнаду штете представљају притисак на медије

Чланице Коалиције за слободу медија изражавају дубоку забринутост због притиска који се спроводи над већим бројем медија, које је тужила компанија “Millennium team doo” из Београда и затражила огромне накнаде материјалне штете.

Тужени су локални медији JUGpress из Лесковца и Инфоврањске из Врања, као и дневни лист Данас, портал Нова.рс и кабловске телевизије Н1 и News Maxadria, сви због веродостојног преношења информација изнесених на конференцијама за медије Народне странке у Лесковцу и Врањској бањи почетком фебруара ове године, а “Millennium team doo” у тужбама захтева утврђивање повреде угледа и накнаду материјалне штете у висини од  100.000 евра по тужби.

Напомиње се да “Millenijum team doo” пре подношења тужби није званично демантовао ни једну од информација нити је затражио од тужених медија да објаве њихов одговор на изнете наводе са конференција за медије Народне странке.

Огромне накнаде штете коју ова компаније захтева у тужбама је, како наводе из Коалиције, огољени вид притиска који само по основу плаћања таксе на одговор на тужбу практично води гашењу тужених локалних медија, притиска  којим се жели послати порука и свим другим медијима да могу бити преко ноћи угашени уколико не поштују моћ великих компанија, а озбиљно се угрожавају јавно информисање и слобода и право грађана у локалним заједницама да буду обавештени о свим догађајима без цензуре.

Чланови Коалиције за слободу медија су Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија “Локал Прес” и Славко Ћурувија Фондација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси