Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оптика деведесетих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2021.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Оптика деведесетих

Ферал Трибуне је био један од најбољих светских недељника, високопрофесионалан, најдуховитији антиратни недељник којег је власт у Хрватској покушавала да уништи на најразличитије начине.

И нису успевали да скрше храброст и решеност новинарки и новинара да се изборе за своју слободу, спремни да плате сваку цену. И тада је искоришћено правосуђе са пресудама којима се високим казнама ценила душевна бол оних који су помињани и који су створили казнени систем према идеји гушења слободе штампе „правним средствима“. И после велике борбе, екипа Ферала одлучила је да престане са излажењем због немогућности да плате све неправедно досуђене казне.

Вест дана свакако су тужбе „Миленијум тима“ против Инфо Врањских и Југпресса, те главних уредника ових медија Саше Стојковића и Љиљане Стојановић. Одштетни захтеви износе 100.000 евра (Инфо Врањске) и 200.000 евра (Југпресс). Повод за тужбе су медијски извештаји са пресс конференције представника Народне странке у Лесковцу и Врањској бањи.

Можда најбољи опис тренутне ситуације дају твитови адвоката Ивана Нинића, који ће бранити Инфо Врањске:

Контраверзна фирма „Миленијум тим“ задала је пре 15 дана озбиљне ударце низу локалних медијиа – малих портала, са намером да их економски девастира и цензурише како убудуће не би преносили било какве информације о тој напредној хоботници која напрасно „једе“ све живо у Србији.

О туженој колегиници Љиљи Стојановић сам недавно писао у Дневнику, констатујући да власт пре тачно четири недеље није разумела њену добронамерну сугестију као тадашње чланице Радне групе, да се у овом телу покрене дискусија и објави саопштење поводом напада на КРИК и Стевана Дојчиновића. Нико јој није одговорио. Знамо шта се касније догодило.

У међувремену је све отишло далеко и тренутно је Радна група за безбедност новинара осакаћена одсуством представника удружења и асоцијација. Надао сам се да су сви научили понеку лекцију и да је више неће понављати. Уместо тога стижу тужбе са високим одштетним захтевима од стране фирме која је блиско повезана са актуелним властима. Не знам ко их је саветовао да то ураде на овакав начин.

Изузев Југпресса и Инфо Врањских нису тужили ни један други медиј који је извештавао са поменутих пресс конференција. Нису тужили ни говорнике који су верно пренети у поменутим медијима. И поврх свега, „Миленијум тим“ до данас није демантовао изречено нити је тражо исправку већ су одмах поднели тужбе.

Да живимо у правној држави и да немамо искуство из деведесетих, рекли бисмо да је право свакога да тужи и да ће суд пресудити ко је у праву. Овде то нажалост није случај и зато се поменуте тужбе сагледавају кроз оптику у којој се овакви кораци тумаче као удар на професионалне локалне медије као платформе за другачија мишљења. Наравно да ће се тако ценити и ове две тужбе, које ће допринети даљем урушавању поверења и мостова сарадње са људима попут Љиље и Саше. А онда ће се вратити као бумеранг.

Штета. Неке лекције се никада не науче. А нама свима остаје да се подсетимо лекција из солидарности и изборимо се за право свих да професионално обављају свој посао управо онако како то раде колегинице и колеге из Инфо Врањских и Југпресса.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси