Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружења и Министарство имају сасвим другачији поглед на стање у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 05. 2021.

Аутор: Петар Гајић Извор: Н1

Удружења и Министарство имају сасвим другачији поглед на стање у медијима

Данас се обележава Светски дан слободе медија, а Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Грански синдикат културе, уметности и медија "Независност", у прогласу су позвали све медијске раднике да се заједно супротставе даљој ерозији професије. Савим другачији поглед има Министарство културе и инфомисања које, у честитки новинарима, наводи да је у протеклом периоду Србија донела низ докумената, значајних за уређење области информисања и медија.

Новинарство је вакцина против дезинформација. Тако су Репортери без граница дефинисали улогу новинара у време пандемије. У Србији, пак, та медијска вакцина итекако недостаје.

„Ја имам један лични утисак, а то је да сам доспео дотле да ме Управа за спречавање прања новца и тероризам ставила на листу сумњивих лица која се баве том делатноошћу, на шта не знам да ли да се смејем или да плачем, јер је тероризам пао на ниске гране ако је дошло дотле да га финансира један сиромашни новинар из Србије“, наводи новинар Вукашин Обрадовић.

Србија је на листи Репортера без граница 2014. године, када је Александар Вучић постао премијер, била на 54. месту по медијским слободама. Да би 2019. је пала на 90. место, а прошле године на 93. које је ове године задржала.

„Па ево за пет дана биће годину дана како сам последњи пут пријавила претње смрћу. Ништа се није десило као ни са претходним пријавама. И у том смислу се уклапам у образац који су Репортери без граница истакли у свом извештају“, каже новинарка недељника Време Јована Глигоријевић.

Репортери без граница су Србију оценили као земљу у којој је слободно новинарство, делимично или потпуно, блокирано и у којој влада некажњивост напада на новинаре.

Та организација оценила је да је „Србија земља са слабим институцијама у којој лажне вести шире сензационалистички медији које подржава влада и у којој су новинари изложени готово свакодневним нападима који све више долазе од владајуц́е елите и продржавних медија“.

Сасвим другачије стање у медијима види власт у Србији.

„У протеклом периоду Србија је донела низ докумената, значајних за уређење области информисања и медија, чиме је показала да је безрезервно посвећена стварању безбедног и подстицајног окружења за слободне и професионалне медије. Министарство покушава да конкретним активностима допринесе побољшању стања на медијској сцени“, наведено је у саопштењу Министарства културе и информисања.

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је да је у Србији више фактора створило систем „индустрије популизма“.

„Кључна година где се десио прелом је 2016, када медији постају алати за промоцију власти Александра Вучића и алат за негативну промоцију опозиције, која је до тада била маргинализована, а сада више присутна, али у негативном контексту“, навео је Зоран Гавриловић из БИРОДИ-ја.

Повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић је „позвао све органе власти да поштују слободу медија и изражавања и њихово право на приступ информацијама од јавног значаја“. Док је Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поручила да слобода медијског изражавања не сме бити угрожена, али и да медији морају сносити одговорност у борби против говора мржње, дискриминаторних изјава и сексистичких ставова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси