Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС формирао клуб фриленсера (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2021.

Извор: ФоНет

УНС формирао клуб фриленсера (ВИДЕО)

Фотограф Звездан Манчић изјавио је синоћ да 80 одсто медијске продукције у Србији чине хонорарци и фриленсери и да су они највећа снага у медијима, због чега је Удружење новинара Србије (УНС) одлучило да оснује клуб фриленсера.

Снага у овом тренутку подразумева само бројке, а проблеми су онолики, рекао је Манчић на конференцији за новинаре и нагласио да су бројни људи „догурали до пензије, а нису скупили довољно стажа“.

Манчић наводи и да, када је реч о фотографима, ради се о коришћењу опреме која је вредна од 5.000 до 10.000 евра и потребно је поставити питање амортизације опреме.

Он је говорио о ауторским правима за текстове, која остају неплаћена, „а новинари на то ћуте“.

Као фотографи смо успели доста да урадимо, па чак и спречимо измене закона како би се медији заштитили од плаћања пенала и пробаћемо кроз овај наш удружени рад да усмеримо уређење медијског сектора, да онај ко производи медијски садржај, треба да буде плаћен за то, рекао је Манчић.

Удружење новинара Србије позвало је колеге да се учлане у Клуб фриленсера и хонорараца новинара, сниматеља и фоторепортера.

Колегама без матичних редакција УНС ће омогућити акредитације за догађаје, правну заштиту, помоћ у изради типских уговора, помоћ у осигурању опреме и животном осигурању, помоћ при откупу радног стажа, повољније уговоре о коришћењу услуга мобилне телефоније и друге олакшице у раду.

Формирање клуба фриленсера неопходан је корак за артикулисање потреба и организовану борбу за равноправан статус колега који тренутно раде у тешким условима – без редакција и уговора, без правне и друге врсте заштите, без права на акредитације и амортизацију опреме, наводи УНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси