Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Господине Ракочевићу, молим вас поднесите оставку на јавну функцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2021.

Аутор: Александар Милошевић Извор: Данас

Господине Ракочевићу, молим вас поднесите оставку на јавну функцију

Необична ствар. Јованка С. Станојевић, „новинарка, чланица Управе Удружења новинара Србије“, у понедељак је редакцији Данаса послала своје реаговање на моју репортажу са Изборне седнице УНС-а одржане прошлог викенда.

Необична ствар заиста, јер још никад нисам ни доживео, а ни чуо да неко шаље реаговање на репортажу. Али, и ово су необична времена. Наслућујем, међутим, у чему је ствар. Људи понекад нису свесни како њихови поступци стварно изгледају у тренутку када их чине, али када их после виде описане у новинама, емо на бело, буде их срамота. Отприлике, као кад човек у пијанству прави будалу од себе, па се сутра извињава пријатељима за своје понашање. Само што се овде нажалост нико не извињава. Прочитао сам текст колегинице Станојевић и пажљиво тражио речи у којима ме исправља за нетачне тврдње које сам написао, али их нисам нашао. Ни у једном делу мог текста она није пронашла ништа што би се могло демантовати, што ме још више наводи на закључак да је овде по среди осећај стида због бесрамне седнице УНС-а којом су дириговали, а који их сада наводи да се од тог осећаја стида бране како знају и умеју. А ево како умеју. 

Колегиница Станојевић тврди да је пре Изборне скупштине Влада Радомировић ускратио право члановима Управе да предлажу и бирају кандидате за нов састав Управе о коме је Скупштина гласала и то право, супротно правилима УНС-а, доделио само себи те да ни за једну одлуку о кандидатима никада није добио већину гласова Управе. Ја о дешавањима пре Скупштине мало знам, али зато потпуно верујем колегиници и делим њену забринутост због овакве колосалне нерегуларности. Скандалозна је то оптужба, према којој је Скупштина УНС-а гласала за нелегалан списак кандидата! Такво нарушавање изборног процеса се не може толерисати.

Зато ћу колико у понедељак поднети приговор УНС-у захтевајући да се избори за Управу пониште због тога што је претходни председник УНС-а ускратио члановима Управе право да предлажу и бирају кандидате које им по устројству УНС-а припада и притом ни за једну одлуку није добио већинску подршку. Као доказ за ове оптужбе понудићу искључиво текст Јованке С. Станојевић објављен у Данасу. 

Дакле, УНС ће имати да одлучи о следећем: Или је колегиница Јованка у праву, па смо сви ми чланови УНС-а гласали за неважећи списак нелегално изабраних кандидата за Управу, због чега се избори морају поновити, а стара Управа (на функцији до избора нове) у складу са прописима формирати нови списак кандидата, или је колегиница Јованка оклеветала Владу Радомировића, а списак кандидата за Управу формиран регуларно. Трећег нема. Ја сам уверен у честитост новог председника УНС-а, те сам сигуран да ће се о овој ствари одлучивати директно, хитно и без калкулације. Да се приговор неће загубити у фиоци, да се неће бежати од одлуке, да се неће тражити начин да Радомировић остане окаљан, али да изборе ипак не понављамо. И тако даље, и томе слично. Или - или. 

Имам места само за још два кратка питања. Прво је одлука госпође Станојевић да чланове УНС-а дели на новинаре и „новинаре“. То сам и ја могао урадити, али сам имао довољно зрелости да не газим достојанство нашег удружења тако отворено. У супротном бих се морао упитати да ли је за госпођу Станојевић, која се потписала као новинарка, а не као директорка Дома културе Неготин, чиме се иначе бави, можда зато ипак исправније написати „новинарка“. Јер, новинари су људи који се баве новинарством.

Са своје позиције директорке Дома културе она је замерила и да су се у УНС примали људи без провере и селекције. Примљен сам и ја, па претпостављам да она мисли и на мене, те да њену селекцију не бих прошао, надам се не јер сам 18 година новинар, без дана радног стажа ван ове професије и без рада у државној служби. А кад смо код директора домова културе, морамо се позабавити „слоном у соби“, чињеницом да је Живојин Ракочевић председник УНС-а, иако је јавни фимкционер, чија функција и плата директно зависе од воље Владе Србије, те који је у неизбежној позицији да вага интересе удружења спрам интереса своје државне функције и обавеза према власти која га је на њу поставила и која га са ње може уклонити. Ово питање избегавају и госпођа Станојевић и сам Ракочевић. 

Господине Ракочевићу, ви сте легално изабрани председник Удружења новинара Србије. Легално сте изабрани јер је Скупштина УНС-а одлучила да преиначи одлуку Кандидационе комисије према којој ви као државни функционер не можете предводити новинаре. Ту одлуку ми смо донели не зато што мислимо да човек ког поставља извршна власт (у крајњој линији Вучић, Брнабић, Тадић, Коштуница, свеједно) може и сме да стоји на челу нашег удружења - јер не сме, већ зато што смо хтели да спречимо даљи расцеп и блаћење нашег удружења и страховито опасан ризик по српско новинарство да суд под утицајем власти или без тог утицаја донесе обавезујућу одлуку да јавни функционер може да постане најмоћнији човек у Удружењу новинара Србије. 

Ја лично сам гласао да се ваше име уврсти у списак кандидата водећи се уверењем да у избору између ризика да власт подјарми наше удружење судском одлуком да јавни функционер може стајати на челу УНС-а и ризика да ви нећете поступити у складу са етичким начелима новинарства и нашег удружења, мањи ризик носи ово друго. Ја сам гласао да се ваше име нађе на изборном листићу са пуним уверењем да ћете ви, ако будете изабрани, одмах поступити како је једино часно и поднети оставку на функцију директора Дома културе у Грачаници. 

Председниче, ја вас молим поднесите оставку на јавну функцију. Не дозволите да први међу новинарима буде државни службеник. 

Аутор је уредник у Данасу  и члан НУНС-а 

Дакле, УНС ће имати да одлучи о следећем: или је колегиница Јованка у праву, па смо сви ми чланови УНС-а гласали за неважећи списак нелегално изабраних кандидата за Управу, због чега се избори морају поновити, а стара Управа (на функцији до избора нове) у складу са прописима формирати нови списак кандидата, или је колегиница Јованка оклеветала Владу Радомировића, а списак кандидата за Управу формиран регуларно. Трећег нема.

Коментари (4)

Остави коментар
пет

11.06.

2021.

Skupštinar [нерегистровани] у 00:06

Ajde

Neukusna i neodmerena poređenja, s nekakvim pijanstvom, sramotom i tako dalje, nedostojna su jednog pisca, novinara posebno, koji sebe potpisuje kao urednika novina. U ozbiljnoj temi. Ako ste Vi svoj prvi tekst posle Skupštine dopustili da nazovete reportažom, onda je moguće da biste u ostatku novinarske i uredničke karijere mogli da doživite još neka iznenađenja. A, što se reagovanja tiče, pa zar ona nisu potrebna i korisna. U svim aspektima života pa i kada su novinarski žanrovi u pitanju. Samo se Vi držite svojih zahteva, uz molbu da dobro pročitate aktuelni Statut, član 20 UNS-a i da napišete još koju reportažu za svoje novine.

Одговори
чет

10.06.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 18:41

Ко је аутор текста?

Нисте навели име аутора текста. То је Александар Милошевић, проверио сам на сајту листа "Данас".

Одговори
чет

10.06.

2021.

član [нерегистровани] у 11:03

Zakasnela reakcija

Da je spisak za Upravni odbor nevažeći, jer je iregularno donet, naglašavao je Slobodan Radičević na Sednici UNS-a. Predlagao je obaranje spiska i brisanje 40 predloženih kandidata, a između ostalog, i sebe, ali je to proglašeno ANTISTATUTARNIM. Trebalo je podići glas na Sednici, drage kolege. Nije poenta boriti se samo kad imate publiku da vam za tu borbu tapše, nego kad je to zaista potrebno. Što ste ćutali?

Одговори
чет

10.06.

2021.

Boris [нерегистровани] у 10:25

kralj UNS-a?

"...Predsednik UNS-a kao najmoćniji čovek UNS-a..." - autor ovog teksta ostaje dosledan promašenoj slici UNS-a kao piramide, na čijem vrhu predsednik UNS-a sedi kao nekakav kralj.
Zato je red da ponovimo:
Predsednik/ca UNS-a nikada ne sme i neće biti "najmoćnija" osoba UNS-a, jer to je u potpunoj suprotnosti sa suštinom Udruženja novinara Srbije.
Autor teksta ovu poruku je mogao čuti i na inauguracionom govoru jednog među jednakima, novoizabranog predsednika UNS-a Živojina Rakočevića, koji već posle prve rečenice za govornicu (imenom i prezimenom) pozvao mlade koleginice i kolege da uzmu reč i preuzmu zajedničko liderstvo nad UNS-om, tačno onako kako suštinski i treba i mora da funkcioniše dobrovoljno udruživanje novinara Srbije. Sve je ovo autor teksta, urednik u listu Danas mogao da čuje, da nas je udostojio svog prisustva drugog dana Skupštine.
Takođe, autor teksta bio je u prilici, kao i svi ostali, da na ponovljenom glasanju za Upravu podrži svoje kandidate.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси