Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Помен Милану Пантићу: Прошло је тачно 20 година од када је убијен новинар "Вечерњих новости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2021.

Аутор: З. Глигоријевић Извор: Вечерње новости

Помен Милану Пантићу: Прошло је тачно 20 година од када је убијен новинар "Вечерњих новости"

Две деценије после убиства Милана Пантића, новинара „Вечерњих новости“ из Јагодине, новинари, пријатељи и породица окупљају се на тргу који носи његово име.

- Све што до сада знамо, јасно упућује да је мафијашка хоботница која се обмотала око некадашњег привредног гиганта, Цементаре „Нови Поповац“, убила нашег драгог колегу - оценио је данас заменик главног и одговорног уредника „Вечерњих новости“ Милан Бабовић, који је са колегама, пријатељима и родбином убијеног новинара данас положио венце и цвеће на његов гроб и трг.

- Једино што и данас са овог места можемо да кажемо, јесте да поновимо апел и да обећамо Милану и његовој породици да се непосредни извршиоци и налогодавци коначно приведу правди. Радна група МУП и Комисија за истрагу убистава новинара, према нашим информацијам, дошли су до заиста чврстих и непобитних информација о овом гнусном злочину. У име колектива „Вечерњих новости“ искрено се надам да ће овај гнусни чин, који је шамар на образу демократске Србије коначно добити судски епилог – додао је Бабовић.

Он сматра да ће то бити могуће кроз истрагу Тужилаштва за организовани криминал или Више јавно тужилаштво у Јагодини, које се, „у овом случају није баш најбоље снашло и показало“. Бабовић је констатовао и да охрабрују најаве из самог врха власти да ће на овај случај коначно бити стављена тачка и да ће „Вечерње новости“ наставити да истражују овај случај и изразио наду да ће коначно допринети да се „размакне вео тајни и завере ћутања , који, очигледно је, постоји све ово време“.

Председник УНС Живојин Ракочевић био је мишљења да на 20 година од убиства Пантића „знамо све – и мотиве и налогодавце и починиоце, али да постоји кључни моменат, за који још није извесно да ли ће се догодити, а то је воља. Воља да се коначно види лице убице и оних који су то урадили“.

Ракочевић је додао да се од Тужилаштва у Београду тражи да ургентно преузме овај случај, да се „затвори велика неправда над Србијом, породицом Пантић, новинарима Србије и над професијом, којој је тако чисто, честито и срчано, до последњег тренутка служио Милан Пантић.

Овогодишњи добитник награде за новинарску храброст, која носи Пантићево име, припала је Владимиру Банићу, новинару РТС, који последњих година живи у Словенији. У својој видео поруци он је рекао да је награду посветио новинарима и дописницима у, пежоративно речено, мањим срединама, који су чувари савести и стубови ове земље и ако они ослабе, кад ветар задува, климаће се јаче, а ово друштво пашћче брже и болније.

- Живимо у времену када се, уместо пријавићу те полицији, све више говори, јавићу новинарама. Како је дошло до тога да се на медијске раднике гледа као на супер хероје? Да ли је то наш посао? - пита се у Банић у видео поруци и додаје да га је срамота и да му је жао „што се на овакав начин сећамо Пантића, а не бројећи године које у затвору проводе убице или налогодавци. Овако меримо време колико смо дуго ми незаштићени.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси