Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Владимир Радомировић: Државни функционери су отели УНС од новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2021.

Аутор: Владимир Радомировић Извор: Данас

Владимир Радомировић: Државни функционери су отели УНС од новинара

Кодекс новинара Србије, основни етички документ наше професије, прописује да је са новинарством „неспојив рад у државним органима и институцијама“. Кодекс наводи и да је новинарима забрањено лажно представљање.

Верујем да је и јавним функционерима, као и новинарима, забрањено да се лажно представљају онако како се у допису Данасу лажно представља директорка Дома културе у Неготину Јованка Стефановић Станојевић. 

Јованка Стефановић Станојевић није новинарка, већ функционерка. Она не живи од новинарства већ од функционерске плате коју јој обезбеђује локална власт.

Зашто Јованка Стефановић Станојевић крије своју функцију од читалаца Данаса?

Зашто уопште жели да са те позиције буде у Управи Удружења новинара Србије? 

Исти је случај и са Живојином Ракочевићем, кога је на положај директора Дома културе у Грачаници поставила Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије и који је, захваљујући интервенцији државе, недавно изгласан за председника Удружења новинара Србије. 

О каквој интервенцији државе говорим? Пре свега о уплитању Агенције за спречавање корупције која је „пресудила“ да Ракочевић - иако је јавни функционер може да буде председник УНС-а. Државна агенција која треба да спречава корупцију подржала је очигледан сукоб интереса. Није јој то први пут. И раније је радила у интересу државних функционера. 

Пиштаљка, чији сам оснивач и главни и одговорни уредник, у последњих једанаест година објавила је низ чланака о спорним одлукама Агенције за борбу против корупције (сада Агенција за спречавање корупције), од помагања Оливеру Дулићу и Драгану Шутановцу да сакрију своје мутне послове и имовину до скривања података о имовини Синише Малог. Једна директорка те агенције је по тужби Пиштаљке и осуђена због прикривања података о Малом. Зато ме не чуди што Агенцији за спречавање корупције није одговарало да уредник Пиштаљке и даље буде председник УНС-а. 

Сматрам да је посао новинара да извештава о пословима државних органа, да истражује неправилности у њиховом раду и да чланке о томе објављује одупирући се свим притисцима.

Може ли Живојин Ракочевић непристрасно да извештава о раду Дома културе чији је директор, о Канцеларији за Косово и Метохију на чији је захтев постављен или о Влади Србије која му обезбеђује плату и сваког тренутка може да га смени?

Може ли то Јованка Стефановић Станојевић? Знамо ли неки текст Ракочевића или Стефановић Станојевић макар о злоупотребама у домовима културе у Грачаници и Неготину, ако не о злоупотребама у општинској или државној власти? 

Зашто сам онда предложио да се Ракочевић стави на бирачки листић за председника Удружења (а са њим и Јованка Стефановић Станојевић на листић за Управу)? Суочен с правним насиљем од стране државе и претњом физичким насиљем на скупштини УНС-а позвао сам присутне да очувамо јединство Удружења и да ипак омогућимо гласање за ово двоје јавних функционера, а да касније Статут УНС-а (недоречен и двосмислен у многим одредбама) ускладимо са Кодексом новинара. Могао је једним својим потезом цео проблем да реши сам Ракочевић тако што ће се одрећи директорске функције. Али није. 

С директорком Дома културе у Неготину слажем се да у УНС-у постоје две струје, али то нису моја и Ракочевићева „струја“. Реч је, заправо, о члановима који живе од новинарства и само од новинарства и онима који живе од државних намештења и на рачун УНС-а. Подела, а у ствари напад на нас који живимо од новинарства почела је онда када смо председница Извршног одбора Драгана Пејовић и ја затражили основне информације о пословању и одговорностима запослених у Удружењу.

Генерални секретар Нино Брајовић покушао је тада да од председника и Извршног одбора сакрије чак и плате запослених у Удружењу, који већином нису новинари, а међу којима предњаче његова плата од 150.000 динара нето и његове супруге од 120.000 динара (ово су износи о којима новинари могу само да маштају). 

Годишња плата генералног секретара и његове супруге готово двоструко је већа од цене изборне скупштине Удружења која се одржава једном у четири године и којој је ове године присуствовало 600 људи којима су морали бити плаћени смештај, храна и превоз. Нисам чуо ни Јованку Станојевић ни Живојина Ракочевића да запомажу колико новца Удружење троши на плате генералног секретара и његове супруге. Ни да се буне што генерални секретар потписује уговоре са државним фирмама без знања и одобрења председника, на пример, или што своју супругу предлаже за државне функције без одлуке органа УНС-а. 

На својој сам кожи осетио, не једном, како пролази новинар који штити независност и интегритет професије. Зато схватам зашто већина наших колега не жели томе да изложи ни себе ни своје породице. Али, ако су државни намештеници и опортунисти који су окупирали управљачке позиције у УНС-у помислили да је ово крај борбе, морам да их разочарам. Борба за повратак Удружења новинара Србије онима који живе само од новинарства тек је почела. 

Аутор је главни и одговорни  уредник Пиштаљке 

Коментари (3)

Остави коментар
уто

15.06.

2021.

Petko [нерегистровани] у 22:43

Зашто нема коментара?

Да ли су стопирани коментари на тему дешавања у УНС-у и око УНС-а?

Одговори
пон

14.06.

2021.

Zale [нерегистровани] у 20:11

Sve je jasn0

Jasno mi je da su rakočević i stefanović stanojević državni službenici. Ačo, zar nije uns državno udruženje. Pre 1994. , a posebno posle te godine, kada je osnovan NUNS, definitivno - jeste. Zar nije rakočević, kao državni službenik (kao i sada) bio potpredsednik uns, dok je predsednik bio radomirović? Dakle, tu nema problema. Sve je isto, nepromenjeno.
Ne znam da je radomirović, kao osnivač i urednik pištaljke, u istoj toj pištaljci gurao slučaj imovine i stanova siniše malog. Dalje, ako je brajović "pokušavao" da sakrije svoju platu i platu svoje supruge u uns, kako je to uspeo pored živog, akvtivnog i angažovanog radomirovića? Kako se toga setio kad je propao na izborima za predsednika uns. Uzgred, bap me briga za brajovićevu platu. važno mi je kako je taj podatak, kolika god da je ta plata, izbačen u vreme izbora za predsednika i novo rukovodstvo uns? A o tome koliko i kako je radomirović "štitio integritet profesije" bilje da ne pišem.

Одговори
пон

14.06.

2021.

Mirjana [нерегистровани] у 15:49

Objasnite

U čemu je glavna kvaka ko će voditi UNS i ta strasna borba za fotelju.
A niko da se bori da se smeni Nino Brajevic i njegova žena . Sa tolikim platama, godinama žare i pale.
Sram me je ….vas

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси