Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комесарка УН за људска права забринута због шпијунирања (и новинара) софтвером Пегаз
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2021.

Аутор: Бета, АП, Данас

Комесарка УН за људска права забринута због шпијунирања (и новинара) софтвером Пегаз

Висока комесарка УН за људска права Мишел Башеле изразила је данас забринутост због коришћења софтвера израелске Групе НСО за шпијунирање новинара, бораца за људска права и политичких неистомишљеника.

Открића која се тичу очигледне употребе софтвера Пегаз за шпијунирање новинара, заштитника људских права, политичара и других у разним земљама крајње су забрињавајућа и делује да потврђују неке од најгорих страхова о могућој злоупотреби технологије за надзор за незаконито кршење људских права појединаца“, навела је Башеле.

Истрага коју је спровео међународни медијски конзорцијум, заснована на процурелим подацима, пружила је додатне доказе о коришћењу софтвера Пегаз за шпијунирање. Софтвер Пегаз може да прати не само целокупну комуникацију мобилног телефона, већ и да преноси оно што приказује телефонска камера.

Башеле је навела да употреба тог и сличних софтвера „може бити оправдана једино у истрагама озбиљних злочина и у случају великих безбедносних претњи, с обзиром да омогућавају дубоку инвазију у уређаје, што резултира увидом у све аспекте нечијег живота“.

„Ако су наводи о коришћењу софтвера Пегаз само делимично тачни, онда је та црвена линија поново пређена уз потпуну некажњивост“, додала је висока комесарка УН.

Са листе више од 50.000 бројева мобилних телефона, коју су добили париска непрофитна организација Забрањене приче и група Амнести интернешенел, и поделили је са 16 медијских организација, новинари су идентификовали више од 1.000 појединаца у 50 земаља које су наводно клијенти НСО изабрали за потенцијални надзор.

Међу њима је 189 новинара, више од 600 политичара и државних званичника, најмање 65 руководилаца у привреди, 85 бораца за људска права и неколико шефова држава, навео је Вашингтон пост, члан међународног конзорцијума. Куће за које раде новинари су Асошиејтед прес, Ројтерс, Си-Ен-ЕН, Вол стрит џурнал, Монд и Фајненшел тајмс.

Група Амнести је навела да су њени форензички истраживачи утврдили да је Пегаз, водећи шпијунски софтвер Групе НСО, успешно инсталиран на телефон турске новинарке Хатиџе Ченгиз, веренице убијеног новинара Вашингтон поста Џамала Кашогија, свега четири дана након што је ликвидиран у Конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу 2018. године. Компанија је претходно довођена у везу са шпијунирањем Кашогија.

Група НСО је демантовала да је икада имала такву „листу потенцијалних, прошлих или тренутних мета“, а за извештај групе Забрањене приче навела је да је „пун погрешних претпоставки“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси