Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕП тражи већу подршку за опоравак и очување независности медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2021.

Аутор: European Parliament Извор: НУНС

ЕП тражи већу подршку за опоравак и очување независности медија

Европски парламент је 20. октобра усвојио резолуцију у којој тражи значајну подршку медијском сектору у чланицама Европске уније да би се опоравио од пандемије и трансформисао како би пратио промену пословних модела дигиталног доба

За резолуцију је гласало 577 посланика, против је било 47, а уздржано 76.

Европарламентаци су истакли да је медијска разноликост угрожена због концентрације власништва и „заробљене државе“, тражећи већу заштиту финансијске и политичке независности новинарства, наводи се у саопштењу.

Указали су и на хитну потребу да се реши питање „великог реметилачког утицаја“ глобалних онлајн платформи.

Парламент је изразио забринутост због напада на медије у неким државама чланицама и затражио хитне мере како би се помогло медијима да се прилагоде „Дигиталној деценији“.

Финансијска и политичка независност

„Забринути због државне контроле над медијима у неким чланицама и тужби чији је циљ застрашивање и ућуткивање новинара (СЛАПП), посланици Европског парламентаа траже законодавне и друге алате за заштиту медијских организација“, саопштио је ЕП.

Парламент је предложио да се направи стални фонд за медије у ЕУ како би се осигурала финансијска и политичка независност новинара и новинарства.

Европски фондови за опоравак намењени медијима, истиче Парламент, морају да подрже медијске организације у оним чланицама у којима су медији посебно изложени финанијском и политичком притиску или се суочавају с проблемима у области владавине права.

Европарламентарци су указали и на опасности „несразмерног економског утицаја“ и „отимачког понашања“ глобалних онлајн платформи које донирају тржиштима података и оглашавања и имају моћ да уклоне легалан садржај који пружају медијски сервиси.

Такође захтевају хитно усвајање закона о дигиталним услугама и дигиталним тржиштима, који могу да пруже једнаке услове за медије у ЕУ и осигурају једнак приступ подацима и правила о онлајн политичком оглашавању.

Помоћ аудиовизуелним медијима

Да би се подржала аудиовизуелна индустрија у ЕУ (филмски ствараоци, продуценти, дистрибутери и биоскопи), европарламентарци траже специјалне пореске политике и фискалне и финансијске подстицаје како би се повећали производња и инвестиције.

Такође су се заложили за гаранције за осигурање аудиовизуелних копродукција и правила која ће обезбедити да сервиси за видео на захтев садрже најмање 30% европских дела.

Известилац Даце Мелбарде изјавила је да је сада кључни моменат да се ојача медијски и аудиовизуелни сектор у ЕУ.

„Медијски екосистем је био крхак и пре пандемије али је криза појачала постојеће изазове с којима се суочава и створила нове. Публика све више прелази на дигиталне платформе и приходи од њих несразмерно иду глобалним играчима“, рекла је Мелбарде.

Медијски сектор је прошле године, додала је, имао значајни пад зараде од оглашавања, што је кључни извор прихода за медијске организације.

„Истовремено, пандемијска криза је повећала улогу квалитетног новинарства. Одстуство професионалног и брзог извештавања током пандемије може коштати животе“, рекла је Мелбарде.

Према први проценама, приходи медија су током пандемије опали за 20% до 80%.

Аудиовизуелни сектор у ЕУ је претрпео велике губитке – биоскопи и дистрибутери су имали готово 70% мању зараду 2020, што је око четири милијарде евра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси