Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рођендан Радио Косовске Митровице: 39 година – доба пуне зрелости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2021.

Аутор: Радио Контакт Плус и Радио Митровица север Извор: Радио Гораждевац

Рођендан Радио Косовске Митровице: 39 година – доба пуне зрелости

Радио Косовска Митровица напунио је 39 година. Као најстарији у региону, за годину дана, обележиће велики јубилеј – 40 година постојања и успешног рада

Кроз Радио Косовску Митровицу је прошло много тога – у политичком, културном, економском и у сваком другом смислу. Све се то види у тих 39 година, а што је доба пуне зрелости, каже председник Удружења новинара Србије, Живојин Ракочевић.

Међутим, додаје Ракочевић, оно по чему као професионалац памти и осећа овај радио, јесу чудесни гласови који су се јављали у различитим периодима. 

„Не могу а да се не сетим Часлава Милисављевића, Милана Михајловића (…), али памтим те гласове као празник језика, доброг читања, дикције, као празник нечега што је школовано.“

Према његовим речима, ништа другачије није ни данас.

„Могу са поносом да кажем да на Радио Београду слушам Александру Милошевић, да слушам Ивану Вановац, да слушам те празничне, дивне, одшколоване, чудесне гласове и да кажем: ’Да, то је Радио Косовска Митровица’“, подвлачи Ракочевић.

Дунђерин: Захваљујући Радио Косовској Митровици овај град је добио лепшу и смисленију перцепцију

Књижевник и књижевни критичар, Александар Дунђерин, каже да га радује то што један радио толико дуго постоји.

„Без обзира на све услове, тешкоће и проблеме на које наилазе, новинари Радија Косовске Митровице су увек на лицу места и показују спремност да правовремено и професионално извештавају о готово свим релевантним дешавањима.“

Посебно га радује чињеница то што већ седам година уназад, Приватни културни центар „Акваријус“ и Радио Косовска Митровица, остварују успешну сарадњу. 

„Оно што треба признати, јесте да је Радио Косовска Митровица један од ретких медија на Косову и Метохији, па и у Србији, који има потребу да широј јавности предочи један квалитетан и културно-уметнички програм, како на таласима радија, тако и на порталу.“

Управо је, сматра Дунђерин, захваљујући Радију Косовска Митровица, овај град добио једну лепшу и смисленију перцепцију.

„Као град културе, као град дијалога и зато не чуди што Радио Косовска Митровица и данас има подршку готово свих релевантних и културних и новинарских институција на КиМ.“

Фићовић: Одговорно новинарсто 39 година императив

 Новинарка и координаторка Радија Косовска Митровица, Маја Фићовић, истиче да је одговорно новинарство за њих, већ 39 година императив.

„Наша дужност је да слушаоци радија, који нам верују свих ових година, буду брзо и објективно информисани.“

Подсећа да улога радија није само да информише, већ да образује и забави. Ипак, додаје, акценат јесте на пласираним садржајима. 

„Свесни смо да радио, упркос свим изазовима експанзије Интернета, опстаје и допире до најширих слојева друштва, те тако и обликује однос јавности према актуелним појавама у друштву.“

Указује да је новинарски посао стресан, те да захтева максималну концентрацију и пажњу. 

„Али у борби за истину, која је важан допринос јачању демократског друштва и одговорног грађанског новинарства, овакав приступ извештавању новинара Радија Косовска Митровица заиста нема алтернативу, јер медији су стуб развоја демократије и владавине права и ми смо озбиљно схватили своју улогу. Никада нисмо кокетирали са поверењем аудиторијума и то је тајна успеха опстанка свих ових година“, закључује Фићовић.

Радио Косовска Митровица почео је са радом 23. новембра, 1982. године. На почетку као регионални радио, који је пословао у оквиру локалне самоуправе, потом је постао пословна јединица Првог програма Радио Београда у систему РТС- а, а тренутно је у мрежи пословних јединица ”Мреже-Мост”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси