Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јовићевић: Медији креирају слику подељености друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2021.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Јовићевић: Медији креирају слику подељености друштва

На јавној сцени се воде "тихи рат" и апсолутна борба за превласт, што се у великој мери одржава на медије, изјавио је Фонету уредник културе у недељнику НИН Драган Јовићевић, који сматра да је медијска писменост на све нижем нивоу. Он је оценио да су медији поларизовани као и друштво, што је тешко раздвојити једно од другог, указујући да медији креирају слику подељености друштва

Према његовом виђењу, често смо сведоци да се вести „преливају“ из једног медија у друге, па се поставља питање ко је њихов извор.

Да ли они долазе из једног извора, а да онда медији у том случају служе само као врста ПР неке инетересне групације која пласира те вести, подозрева Јовићевић и скреће пажњу на велику „зараћеност“ на јавној сцени.

Отишла је толико дубоко да лаицима понекад није јасно шта се заправо дешава, предочио је он и констатовао да све чешће морамо да читамо између редова шта се заправо дешава иза сцене, ко промовише неку информацију и посебно начин на који је доспела у медије.

Јовићевић као „неуралгичну тачку“ медијске сцене у Србији види скретање пажње са неких горућих тема о којима људи заправо желе да знају, али у медијима добијају „јефтину забаву“.

Мисли, пре свега, на „апсолутну доминацију јефтиних ријалити програма који уопште нису регулисани законима који се тичу медија“.

Дискутабилна писменост оних који се баве новинарством

За Јовићевића је питање и колико је људи заправо писмено, а бави се новинарством, јер сматра да је то врло дискутабилно.

С друге стране, како је напоменуо, новинар сноси одговорност за оно што је написао и што је објављено, пошто „сви ми који се бавимо новинарством знамо колико је тешко да се повуче вест која је пласирана на један начин у јавности“.

Када нешто оде у етар, „то је већ готово“ и тада не помаже ни ако се због само једне реченице пише деманти преко целе стране, објаснио је Јовићевић.

Због тога, указао је, постоји сукоб између тога шта је заправо новинар и како би требало да изгледа медијска сцена, која у том клинчу изгледа „све горе и горе“.

Таблоиди руководе публиком, култура у запећку

Таблоидна штампа је свеприсутна и она и даље има највећи утицај у јавности, навео је Јовићевић и упозорио да читаност „озбиљне штампе“ уопште не може да се упореди са читаношћу таблоида.

Таблиоди су прокрчили пут ка публици којој се обраћају и којом „руководе“, али је видљива „општа хипокризија“, јер му се чини да је број људи који желе садржај „озбиљне штампе, недељника и малог броја преосталих новина“ далеко већи од броја људи спремних да плате тај садржај, да га читају и учествују у јавној дебати.

Упитан где је најпре из писаних медија нестала рубрика култура, Јовићевић је одговорио да је култура остала у запећку и оценио да је много драматичније што је из културних рубрика „протерана“ критика које је све мање.

Подсетио је да су до пре 20 година у многим дневним новинама, али и у телевизијама и на радију, у културним рубрикама били стално запослени критичари, док сада људи „из неких сасвим других послова“ пишу критике и прате дешавања на сцени.

Ситуација ће по том питању бити све гора, превиђа Јовићевић и закључује да је права дијагноза друштва данас управо у слици културе и њеној позицији у медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси