Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт на РТС-у за петнаест дана била присутна више од 75 одсто, опозиција око десет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2022.

Извор: Бета

Власт на РТС-у за петнаест дана била присутна више од 75 одсто, опозиција око десет

Привремено надзорно тело за праћење медија саопштило је јуче да су према истраживању о заступљености власти и опозиције у телевизијским програмима, које је то тело спровело од 1. до 15. јануара, представници власти на Радио телевизији Србије (РТС) били присутни у више од 75 одсто укупно посматраног програма, а представници опозиције око десет одсто.

Копредседавајући Привременог надзорног тела за праћење медија Раде Вељановски казао је да је РТС имао само четири опозиционе странке у својим програмима, а да је опозиција у програму Радио телевизије Војводине (РТВ) била још мање присутна.

 "Опозиције је на РТВ-у било 4,5 одсто, а да емисија 'Прави угао' није узета у обзир", рекао је Вељановски на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Када је реч о комерцијалним емитерима, како је додао, на Пинку опозиције "практично и нема".

"То је толико мали проценат, 3,7 одсто, а негде око 70 одсто су представници власти", рекао је Вељановски.

Додао је да је слично и са телевизијом Хепи.

На кабловској телевизији Н1 опозиција је прусутна 17,65 одсто, а власт 9,09, док је на телевизији Нова С власт присутна 1,87 одсто, а опозиција 17,59.

"Истраживање доказује општи утисак у јавности да у једним медијима има једних (политичара), а у другим нема других", казао је Вељановски.

Десет дана након формирања тог тела, рекао је он, послате су смернице свим медијима и политичарима да морају да "промене своје понашање, јер је садејство најважније".

Вељановски је рекао да апел тог тела, "нажалост", није уважен код политичара и медија и да политичари и даље бирају на којој ће телевизији гостовати.

Такође је рекао да се јавност "доста заинтересовала" за емисију "Мета породица", која је била емитована на телевизији Пинк, као и о емисији "Јунаци доба злог", на телевизији Н1.

"Разговарали смо са РЕМ-ом и добили смо информацију да је РЕМ, такође имао сазнања да је та емисија ('Мета породица') била објављена и на регионалним телевизијама и да кад се прикупи довољно података покренуће се процедура, након чега ће јавност бити обавештена о епилогу те процедуре", казао је Вељановски.

Опозиција је више негативно третирана у појединим медијима, оценио је Вељановски.

Он је најавио да ће у петак бити одржан састанак тог тела са европарламентарцима на којем ће бити представљено ово истраживање, а од европарламентараца, како је рекао Вељановски, очекује "подршку".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси