Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РСФ: Позив мрежама да не бришу налоге блокираног руског портала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2022.

Аутор: Репортери без граница Извор: Медиа центар Сарајево

РСФ: Позив мрежама да не бришу налоге блокираног руског портала

Репортери без граница позивају друштвене мреже да одбију захтјеве Русије да цензуришу тамошњи портал

Руски портал ОВД-Инфо блокиран је прошли мјесец након чега је услиједио захтјев медијског регулатора у тој земљи за брисање профила ОВД-инфо на друштвеним мрежама. Репортери без граница (РСФ) позивају Мету (Facebook и Инстаграм), Google (YouTube), Twitter и Телеграм да се не повинују захтјеву руског медијског регулатора те да налози овога портала не буду обрисани.

Федерална агенција за комуникације Роскомнадзор блокирала је приступ страници ОВД-Инфо 25. децембра и позвала друштве мреже да угасе њене налоге, што би резултирало њеним потпуним нестанком.

Поред РСФ, овај медиј, који документује притворе који су се десили током протеста и случајеве политичког узнемиравања, многе невладине организације из Русије и иноземства користе као референтни.

“Након што су елиминисале готово све независне медије циљајући на њихове власнике да утичу на уређивачку политику, цензурисале чланке и блокирале vеб странице и судским и вансудским методама, руске власти сада циљају на платформе друштвених мрежа”, рекла је Jeanne Cavelier, шефица РСФ-овог деска за источну Европу и централну Азију.

“Захтјев Роскомнадзора … је неприхватљив. То не само да крши устав Русије и њене међународне обавезе, већ и лишава грађане извора информација који је неопходан за јавну дебату. Позивамо Мету (Facebook и Инстаграм), Гоогле (YouTube), Twitter и Телеграм да поступају у складу са принципима које прокламују одбијањем брисања налога медијских кућа као што је ОВД-Инфо. Ово питање смо такођер упутили специјалним извјеститељима Уједињених народа, OSCE-а и Вијећа Европе како би они подузели акцију у име ОВД-Инфо”, додала је.

Роскомнадзор је изрекао велике новчане казне Googleu и Facebooku због приказивања садржаја које је забранио упркос поновљеним захтјевима за његово уклањање.

Руски претраживач Yandex више не приказује садржај ОВД-инфо.

ОВД-Инфо је покренуо петицију којом се тражи од међународних платформи да се не претварају у додатне “алате за цензурисање”, коју подржава РСФ.

Према истраживању 2021. године Левада центра, независне организације која проводи истраживања јавног мнијења, друштвене мреже су сада други најважнији извор националних и међународних политичких вијести за руску јавност, након телевизије. Извештај описује механизме који се користе за ограничавање слободе штампе и изражавања у Русији, укључујући бројне закона који се користе да би се ућуткала критика.

Русија је рангирана на 150. мјесту од 180 земаља у Свјетском индексу слободе медија РСФ-а за 2021.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси