Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Локални медији – Случај Врање: Зазидани ОК Радио на чекању док се “испита тржиште”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 08. 2022.

Аутор: ЈУГпрес Извор: ЈУГпрес

Локални медији – Случај Врање: Зазидани ОК Радио на чекању док се “испита тржиште”

Иако су прошла више од два месеца од „зазидавања“ просторија ОК радија у Врању, зид макао с места није, а кад ће, не зна се. У међувремену је грађевинска инспекција донела решење о рушењу, особа која је идентификована као инспиратор овог, и још неколико врло озбиљних притисака на овај врањски медиј, Дејан Николић Кантар, је у притвору. Ухапшени су и они који су лепили плакате са ликом члана Сталне радне групе за безбедност, новинара Верана Матића, и увредљивим порукама на његов рачун по врањским бандерама.

Зид стоји, фарба по намештају и зидовима у кафићу „Но комент“ који послује у оквиру ОК Радија, стоји. А кафић од пре неколико дана не ради јер, кажу Врањанци, нико не сме да уђе у њега. Тако је и опстанак ОК Радија, једног од првих опозиционих медија у Србији из деведесетих година, буквално под великим знаком питања.

У међувремену су се дешавале и разне „гимнастике“ када је спровођење налога инспекције о рушењу бесправно подигнутог зида испред просторија овог медија у питању, па је тако фирма коју је Град Врање ангажовао да руши бесправно подигнуте објекте отказала уговор, а на нови позив нико се није јавио. Сад ће Градска управа у Врању да “испитује тржиште”, најављује начелник Градске управе Душан Аритоновић.

„Следећи корак који ће Градска управа предузети по овом питању јесте испитивање тржишта у складу са Законом о јавним набавкама и поновно упућивање позива за достављање понуда потенцијалним понуђачима (што, наравно, територијално неће бити ограничено само на фирме које послују на подручју града Врања). Ова процедура ће бити спроведена без одлагања“, наводи Аритоновић.

Колико ће да траје та процедура није рекао.

„Након раскида уговора са извођачем „Полет“ д.о.о. Врање, који је био ангажован да за потребе Града врши рушење бесправно изграђених грађевинских објеката, у два наврата је, на основу члана 27. Закона о јавним набавкама, упућивана понуда свим потенцијалним извођачима који би могли бити ангажовани на извршењу овог посла, а који су у претходном периоду били у неком пословном односу са Градом, односно Градском управом Града Врања, и то како онима који послују са седиштем у Врању, тако и онима који послују са другим седиштем у градовима у Републици Србији“, наводи он на наше питање докле је стигла процедура јавне набавке за извођача радова на рушењу бесправно подигнутих објеката у Врању.

На питање докле се стигло са рушењем зида испред ОК Радија и стамбене зграде Аритоновић каже да „рушење зида испред ОК Радија и стамбене зграде, Градска управа, преко Одсека за извршење при Одељењу за инспекцијске послове, није извршила из разлога што је фирма која је била ангажована за извршење овог посла дан уочи заказаног извршења обавестила Градску управу да из техничких разлога није у могућности да дође на извршење“ и додаје да је „из истог разлога са њом и раскинут уговор.“

Читава ова ствар је, заправо, започела сечењем дрвета, које је било на зеленој површини испред зграде, и бетонирањем те површине. Интересовало нас је ко је дао сагласност да се то ради у самом центру Врања, а Аритоновић каже да „што се тиче сече дрва и бетонирања зелене површине на предметној локацији, Градска управа нити је некоме за то дала сагласност, нити је за то надлежна“, као и да је „грађевинска инспекција благовремено реаговала и предузела све мере из своје надлежности, о чему постоји службена евиденција“.

Ипак, дрво је посечено, а зелена површина избетонирана, што је био само увод у „зазидавање“ Ок радија.

За наше питање да ли је тачно да су власници неких фирми добијали упозорења из Градске управе да се не пријављују на позив за извођа радова на рушењу бесправно подигнутих објеката у Врању управо због овог код ОК Радија, а што су нам пренели неки од њих, Аритоновић каже да је „тенденциозно и малициозно“ али да ће ипак одговори на њега.

„Претпоставка је, а и поприлично сам уверен у то, да нису. Ја, лично, се сигурно таквим стварима не бавим, тим пре што је у интересу Градске управе да спроведе све процедуре које ће у крајњој линији резултирати рушењем предметног бесправно изграђеног објекта. Свакоме ко није злонамеран ово ће бити јасно, јер из целокупне службене евиденције недвосмислено проистиче да је Градска управа, којом ја руководим, благовремено спровела све процедуралне радње, како преко Одељења за инспекцијске послове, тако и преко Одељења за буџет и финансије – Одсека за послове јавних набавки“, рекао је Аритоновић.

На питање да ли је неке бесправно подигнуте објекте до сада срушила раније ангажована фирма „Полет“ и колико је новца из буџет Врања плаћено тој фирми, одговара на следећи начин:

„Фирма „Полет“ д.о.о, која је раније била ангажована за рушење бесправно изграђених грађевинских објеката, која је у пословном односу са Градском управом по основу уговора за рушење бесправно изграђених грађевинских објеката од октобра месеца 2021. године, на основу решења Одсека за извршење, у претходном периоду, све до раскида уговора, извршила је радове чија је укупна вредност 910.000,00 динара.“

Које тачно радове, Аритоновић није навео.

Аритоновић наводи и да се у подруму зграде, уз коју је бесправно подигнут објекат, не налази гаража у којој се паркирају службена возила Градске управе, али да се „она паркирају у близини тог подрумског улаза у зграду, у другом улазу“. Ово је одговор на наше питање да ли је тачно да се у подруму те зграде, уз коју је бесправно подигнут објекат, налази гаража у којој су и службена возила управе града Врања, па и оно које користи градоначелник као и да ли је тачно, да су та возила истеривана из гараже док су трајали ови радови?

„Хипотетички, чак и да су се налазила у том подрумском делу, већ сам навео да је неспорно да је Градска управа знала за извођење ових радова и да је грађевинска инспекција благовремено предузимала све службене радње“, додао је Аритоновић.

У одговору на питање да ли је тачно да се у тој згради, поред које је бесправно подигнут објекат, налази склониште за случај опасности и која је процедура када су такви објекти у питању, а неко жели да гради поред њих, Аритоновић није одговорио конкретно већ нас упућује да „за то постоји Јавно предузеће за склоништа, са седиштем у Београду, од кога можете затражити одговор за све недоумице које имате у вези тога“.

Да ли ово значи да градске власти у Врању немају никаквих „недоумица“ када је поступање са склоништима за случај опасности намењених грађанима у питању, велико је питање које се појавило иако је овде, заправо, кључно питање шта локална власт у Врању чини у спровођењу закона на територији којом управља и, у овом случају још важније, на заштити новинара и медија у свом граду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси