Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Игор Божић одговорио Оливери Зекић: Нисмо притискали РЕМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 08. 2022.

Аутор: Бета, НИН Извор: Н1

Игор Божић одговорио Оливери Зекић: Нисмо притискали РЕМ

Програмски директор Н1 Игор Божић оценио је да је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) "брисањем грехова" код доделе фреквенција "заправо одлучило да не примењује правила закона и правилника", истичући да ће "томе на крају одлучивати судови, јер сматрамо да су аргументи и чињенице на нашој страни"

„Када смо код чињенице о ‘кукњави’, која је недозвољена законом и правилником, о томе се изјаснио сам РЕМ. У свом извештају је навео да није било недозвољеног притиска ни од Н1 ни од Нове С. Да ли то председница Савета РЕМ у свом ауторском тексту у НИН-у мења одлуку Савета“, написао је Божић за НИН, као одговор на текст Оливере Зекић у прошлом броју тог недељника.

Како је навео, „као аргумент кукњаве помиње неколико текстова на сајтовима Н1 и Нова.рс, који су заправо мишљења која су износили саговорници или су иницијативе, односно петиције које су егзистирале у јавности (Крени промени)“.

„Притисак на РЕМ би био да је неко заиста водио пропагандне кампање и правио специјалне емисије попут оних које добитници националних дозвола годинама раде против свих који нису на линији режима. А о томе се РЕМ никад није ни огласио, као да то не спада у њихов круг деловања“, навео је Божић.

Он је нагласио и да „Н1 и Нова С нису кажњаване не зато што нису под јурисдикцијом РЕМ-а, него зато што нису кршиле законе земље где су регистроване, а није да РЕМ није покушавао, правећи конструкције да је извештавање о носиоцима јавне функције у критичком тону кршење закона“.

„Професионални регулатор то не би третирао као било какав прекршај већ као нормалну функцију медија. РЕМ је више пута покушавао да своју пристрасност пренесе на луксембуршког регулатора (АЛИА), али у томе није успео. Тако је у земљама када регулатор ради без политичких притисака, искључиво на основу професионалних и етичких стандарда“, навео је Божић.

Зекић је, у ауторском тесту за прошли број НИН-а, истакла да се РЕМ „при оцењивању елебората није бавило оним шта су телевизије раније радиле да би сви били равноправни“.

„РЕМ нема могућност да кажњава телевизије регистроване у Луксембургу, па што онда да једнима казне рачунамо, а другима не? И колико год да их је било, казне су биле примерене, а ово што део бућкароша траже од РЕМ-а, изгледа исто као да неко од суда тражи да буде стрељан онај ко је педесет пута украо нешто из трафике. Не може“, навела је Зекић.

Она је написала да је „доста јасно да је кампања да се фреквенције доделе Новој и Н1 трајала све време, без икаквог пардона, и то никаква кукњава – а Игор Божић са Н1 јесте кукао када сам изјавила да су нас ове телевизије притискале – то не може да оповргне“.

„Кукање и бућкање се наставило и после наше одлуке, све свесрдно позивања на Закон и правилнике, а да нико није приметио да управо та врста кампање није дозвољена, ни Законом, ни правилником“, нагласила је Зекић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси