Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Из КЦ Ниш право у рубрике таблоида: Ко је све вирио у картон учеснице ријалитија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 08. 2022.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Из КЦ Ниш право у рубрике таблоида: Ко је све вирио у картон учеснице ријалитија

На списку запослених у Клиничком центру Ниш, који су неовлашћено приступили здравственом картону учеснице ријалити програма Миљане Кулић, је хиљаду имена, кажу лекари из ове здравствене установе.

Прослеђују и наредбу директора Зорана Перишића да се због неовлашћеног приступања са њима обаве разговори и предузму мере, јер су подаци о здравственом стању пацијената поверљиви, и као такви требало би да буду заштићени и доступни само лекарима који су укључени у лечење.

У рубрици „забава“ бројних таблоида данима је тема здравствено стање грађанке Миљане Кулић. А подаци о њему чувају се у систему Хелијант.

Тај систем, који се примењује и у КЦ Ниш, требало би да обезбеди заштиту, гарантује поверљивост података и приватност пацијентима. Зато су једини који могу да му приступе здравствени радници.

Лекари и медицинске сестре. Више од 1. 000 њих заинтересовало се за здравствено стање једне пацијенткиње. Нажалост, каже Душан Алексић са Филозофског факултета у Нишу, из погрешних разлога.

„Када гледате ријалити програме, то толико траје, толико су присутни у медијима да их не посматрају више као људска бића. Једноставно, они су роба. Можда чак и несвесно тај дискурс се преноси на оне сфере где никад не бисте очекивали, као што је случај са КЦ. Тај здравствени картон је дошао до не знам ни ја коликог броја људи, што се изричито не сме“, рекао је Душан Алексић са Филозофског факултета у Нишу.

Тако је утврђено и унутрашњим процедурама КЦ. Пише – изричито је забрањено вршење увида у медицинску документацију од стране здравствених радника који не учествују у пружању здравствене заштите. Зато је у КЦ у току унутрашња истрага, а да ли ће бити и казни, нема одговора.

Алексић каже, ово је посао за регулаторна тела, али она као да не постоје.

„Због чега се овакве ствари и дешавају. Људи знају да неће бити кажњени. Имали смо хиљаде случајева у прошлости, што кршења етичког кодекса када говоримо о медијима, или кршења лекарског у овом конкрентом случају и ништа се није десило. Неће се вероватно десити ни сада“, додао је Алексић.

Дешава се да је пацијенткиња сада у другој здравственој установи. Податке одатле немамо, па се тако не зна колико здравствених радника о њој чита у таблоидима, колико директно у систему.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси