Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сиријска влада одбија оптужбе САД да 10 година држи у заточеништву новинара Остина Тајса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 08. 2022.

Аутор: Ројтерс, Вашингтон Пост, Би-Би-си Извор: media.ba

Сиријска влада одбија оптужбе САД да 10 година држи у заточеништву новинара Остина Тајса

Сирија одбија оптужбе предсједника Сједињених Америчких Држава Џоа Бајдена који је прошле седмице рекао да су САД сигурне у то да је америчког новинара Остина Тајса (Austina Ticea), који је нестао прије десет година, отела и да га држи сиријска влада.

Остин Тајс, бивши амерички маринац, заробљен је неколико дана након што је напунио 31. годину у близини Дамаска 14. аугуста 2012. док је извјештавао о грађанском рату у земљи.

„Са сигурношћу знамо да га држи сиријски режим“, казао је Бајден 10. аугуста у саопштењу поводом 10. годишњице Тајсовог заробљеништва и позвао Сирију да „ради с њима како би Остина могли вратити кући“.

Сиријски предсједник Башар ел-Асад није потврдио да његова влада држи Тајса. И други сиријски званичници раније су негирали умијешаност у овај случај. Такође, ниједна група није преузела одговорност за његово заробљавање.

Министарство вањских послова Сирије одговорило је јуче саопштењем те су Бајденову тврдњу да држе Тајса назвали “неисправним оптужбама против сиријске владе за отмицу или хапшење америчких држављана, међу којима је и Остин Тајса, припадник америчке војске”. Навели су и да су Тајса и други амерички држављани ушли илегално у ту земљу.

„Сирија наглашава да ће сваки службени дијалог или комуникација са владом САД бити само јаван и заснован на правилу поштивања суверенитета и независности и јединства земље Сиријске Арапске Републике“, пише у саопштењу.

Такође су окривили америчку владу рекавши да је прекршила Бечку конвенцију о дипломатским односима када „не само да је затворила очи, већ је охрабрила десетине америчких држављана да путују у Сирију и уђу у њену земљу илегално и без дозволе њене владе, преко незваничних граничних прелаза или провлачећи се подручјима која су под контролом терористичких наоружаних група”.

Остин Тајс један је од најдуже држаних америчких талаца. Задњи пут је виђен на видеу објављеном на интернету неколико седмица након заробљавања с повезом преко очију.

Његова мајка, Дебра Тајс, рекла је за Аxиос, америчку новинску кућу, да случај кошаркашке звијезде Бритни Грајнер, за коју су САД понудиле Русији размјену заробљеника, показује „како ствари функционишу када влада има вољу“.

Дала је изјаву и за Си-Би-Ес њуз те казала да Бајденова администрација не чини довољно на томе да ради са Сиријом како би њеног сина вратила кући.

Бајден је у мају одржао састанак с родитељима несталог Тајса у Бијелој кући, казавши да је дао „завјет“ њима и америчком народу да ће вратити америчке држављане који су погрешно притворени у иноземству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси