Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шапић оптужио критичке медије да намерно лажу и у свему траже грешку власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2022.

Извор: Н1

Шапић оптужио критичке медије да намерно лажу и у свему траже грешку власти

Део конференције за новинаре, градоначелник Београда Александар Шапић искористио је за обрачун са критичким медијима, које је оптужио да намерно лажу и у свему траже грешку власти, и поручио да новинари само "треба да се опусте и фокусирају на истину".

Александар Шапић (фото: принт скрин „Интервју" / ТВ Инсајдер)

Он је прво после питања новинара Нове.рс запитао зашто је таргетирање ако јасно каже новинарима да лажу. „Што вас вређа српски израз лаж?“, запитао је Шапић.

На одговор новинарке Њумакс адриа Жане Булајић да њен колега не лаже, Шапић је запитао како не лаже и оптужио је да је „дрвени адвокат“ колеге.

„Како не лажу ако изађе Нова С и у кајрону пише – ‘Александар Шапић отвара нови секретаријат који ће да се зове Бели’, значи да елементарно нису ни слушали шта је било на тој конференцији. Зар то није ноторна лаж? Да ли се секретаријат зове Бели? Да ли сам ја то икада изговорио. Они немају никакву одговорност за јавно изнешену реч. Јел’ лажу или не лажу? Како се то српски каже – ви ми реците пригоднији израз да се ваше колеге којима сте и ви сада видим адвокат, а био је и колега са ваше телевизије адвокат. Који је израз прикладнији да се они не би увредили када изнесу неистину о ономе што ја говорим и радим“, питао је Шапић.

Додао је и да мисли да је лаж јасан кратак и тачан израз за то.

На констатцију новинарке Њумакс да би могао да поведе мало рачуна о свом наступу у медијима, Шапић је запитао шта јој тачно смета.

„То што кажете човеку да лаже“, рекла је новинарка.

„Па јел лаже – ако лаже онда значи да је то тачно“, наглаисо је Шапић.

На питање Жане Булајић „зашто га све што се појави у нашим медијима толико погађа“, он је одговорио – „не све, само оно што је лаж“.

„А има много лажи, ја сам вашу колегиницу са Н1 питао па зашто сте то рекли, а знате ми шта ми је она одговорила – да је то песничка слобода. И рекла ми је са својим колегом – тужите нас. То је био њихов одговор, нису рекли ми нисмо лагали“, истакао је Шапић и додао:

„Ја сам рекао – зашто сте износили неистине на тему поплава, зашто лажете људе да сам рекао да ћу знаком да зауставим поплаву? Зашто лажете људе да сам рекао да ћемо да решимо чистоћу у граду тако што ћемо да склонимо ђубријере. Зашто лажете кад то нисам рекао, а она ми је рекла – то је песничка слобода. Е ја то не знам како другачије да назовем него лаж“, рекао је Шапић.

Нагласио је и да зна шта је истина, а шта је лаж, али да шта се зове новинарска песничка слобода – то тачно не зна и у то не жели да улази.

„Али сваки пут када будете износили неистине, као што ћете и сада да умонтирате како вама одговара, ја ћу то да назовем како се то српским језиком каже“, рекао је Шапић.

„На акрају крајева грађани имају прилуику да чују и ваше медије, имају прилику и неке друге, имају прилике на крају крајева и мене да чују, ја бих заиста изузетно волео кад би ми имали медије који би колико толико објективнпо преносили неке ствари“, рекао је Шапић.

Он је оптужио новинаре да их суштински истина не интересује и додао да се у то уверио више пута. „Заиста вас не интересује и много пута сам сведочио начинима на који извештавате и ја на то не могу да утичем, чак се ни не љутим. Не могу да демантујем, а да не кажем да је лаж, јер онда испада да ја у ствари покушавам да прикријем истину, коју сте ви открили па да нађем оправдање. Знате, кад ви за неког кажете да је лажов, а јавни сте функционер онда значи да преузимате пуну одговорност за изречену реч“, додао је градоначелник.

Каже и да му није пријатно што је стално тензија.

„Не можете у свему да покушавате да нађете грешку ако је нема, а сигурно да ће бити грешака. Само се мало опустите и фокусирајте се на истину. Када бисте се фокусирали на истину онда бисте вероватно нашли и неку грешку па бисте задовољили и вашу потребу уредништва да критички по сваку цену говори о актуелној београдској власти. И опет понављам, то је одлука ваше куће, да на тај начин се понашате, а пустите и мене да се браним на начин који сматрам да је адекватан од лажи до истине“, поручио је.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси