Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наводни купац Мегатренда пребацио одговорност на власника универзитета Мићу Јовановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2022.

Аутор: Данас Извор: Данас

Наводни купац Мегатренда пребацио одговорност на власника универзитета Мићу Јовановића

Суђење по тужби новинарке Данаса почело после скоро три године

У Првом основном суду у Београду почело је суђење по тужби новинарке Данаса Зорице Миладиновић за накнаду штете против наводног купца Универзитета Мегатренд Дејана Ђорђевића после скоро три године од подношења тужбе због тога што се утврђивало који суд у Србији је надлежан за тај спор. 

Зорица Миладиновић је поднела тужбу јер је Ђорђевић, у отвореном писму које је 4. децембра 2019. доставио агенцији Бета, а Данас пренео, и које представља његов деманти на њен текст „Ђорђевић: Иза мене стоји држава“, навео да је она наводно лажирала његову изјаву. Према његовим наводима, учинила је то тако што је „набавила телефон и картицу, лажно уписала на купљеном телефону име Дејан Ђорђевић и затим се са тог телефона дописивала са другим својим телефоном, како би подметнула уредништву листа да је контактирала лице о коме пише“.

Новинарка Данаса Зорица Миладиновић је, у тужби за накнаду штете због повреде части и угледа, захтевала симболичних 50.000 динара, које ће, како је најавила, дати у хуманитарне сврхе. Циљ тужбе није зарађивање на суду, већ бар делимична морална сатисфакција за изречене тешке неистине, навела је.  

На првом рочишту пред Првим основним судом Ђорђевић је посредством адвоката изјавио да није он аутор отвореног писма у којем се износе овакве тврдње, већ да је отворено писмо „писао власник Мегатренда Мића Јовановић“. Ђорђевић, иначе, није негирао да је аутор отвореног писма ни у време његовог објављивања, а ни током претходне три године, а то није демантовао ни Јовановић.  

Одређивање надлежности у случају овог спора започело је још у јануару 2020. године, када је новинарка Данаса, иначе дописница из Ниша, поднела тужбу за накнаду штете нишком Основном суду, а нешто касније Ђорђевић истакао приговор на његову стварну и месну надлежност, што је суд уважио.

Уследила је одлука Вишег суда у Нишу, па Вишег суда у Београду - иначе надлежног за медијске спорове, а на крају и Врховног касационог суда, који је одредио да је надлежан Први основни суд у Београду.  

„Врховни касациони суд је потврдио да смо били у праву када смо тврдили да ово није медијски спор, али није одредио надлежност нишког Основног суда, где има пребивалиште и ради новинарка Данаса која је претрпела штету, већ Првог основног суда у Београду, где је седиште медијске куће која је у онлајн издању објавила отворено писмо. 

И даље сматрамо да та одлука није заснована на закону, нити је правична, али јој се повинујемо како би дошли до коначне правде“, рекао је за Данас адвокат Бошко Ристић, који заступа новинарку Миладиновић. 

Ристић је појаснио да је Први основни суд у Београду претрпан предметима, што је отежавајућа околност за оштећену новинарку Данаса, јер ће правда бити спора. 

„Све ово продужава суђење ван разумног рока, упркос томе што спор уопште није чињенично компликован“, рекао је он.  

„Заступник немачког конзорцијума“

Подсетимо, оснивач Мегатренда Јовановић је крајем новембра 2019. године представио Ђорђевића као „заступника немачког конзорцијума фондова, који је купио тај универзитет за 56,1 милион евра". Само неколико дана касније, након што су медији упозорили на могућност да тај конзорцијум не постоји, те изнели контроверзе у вези са Ђорђевићем, Јовановић је саопштио да је„преварен" и да одустаје од продаје.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси