Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како је Шарић уређивао медије из притворске ћелије: Кола на поклон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2023.

Аутор: Јелена Зорић Извор: БИРН

Како је Шарић уређивао медије из притворске ћелије: Кола на поклон

Нова оптужница против Дарка Шарића, као и доказни материјал у који је БИРН има увид, показују како су до Блица, Ало, Курира, Хепија, Пинка и других медија стизале информације које је осумњичени слао из притвора користећи Скај апликацију, како су мењани и уређивани наслови и текстови, као и које поклоне су поједини новинари добијали као награду за учешће у дискредитацији сведока сарадника.

“Сад ћу јој ја ауто неки мали, то сам обећао да не иде бусом на посао…. Имам ја скоро новог клиа и ставићу јој плин то јој је за град супер.” 

Ово су само неке од порука које су користећи криптоване телефоне са апликацијом Скај разменили оптужени чланови криминалне групе Дарка Шарића док је он био у притворској ћелији у згради Специјалног суда у Београду, које се налазе у новој оптужници против Шарића која је подигнута у октобру 2022. а коју је суд потврдио у децембру.  

Дарко Шарић (фото: снимак екрана Јутјуб канала Инсајдера)

Наведеним порукама Шарић и његови сарадници договарају се како да награде новинарку која је добро урадила задатак – рушење кредибилитета Небојше Јоксовића, најважнијег сведока Тужилаштва у борби против клана Шарић. 

Ово није једини аутомобил који је Шарић обећао новинарима – анализом нове оптужнице која је објављена на преко 500 страна, као и скоро две хиљада страница докумената судских списа, БИРН је дошао до сазнања да је бар у још једном случају било говора да је новинару поклоњен аутомобил, а говорило се и о спремању неименованих поклона за запослене у појединим редакцијама.

Шарић је у својој притворској ћелији од својих сарадника редовно преко апликације Скај добијао информације о објављеним текстовима и редовно их је коментарисао. Често је био задовољан како новинари пишу, али било је и ситуација када су га нервирали наслови или изрази које новинари користе. Тада је интервенисао и од својих сарадника захтевао да новинари са којима су у контакту направе измене. Скај преписка показује да су медији то и радили.  

Медији који се помињу у Скај преписци су Блиц, Ало, Курир, Пинк, ТВ Хепи и још неколико медија које тужилаштво није успело да идентификује. Тужилаштво у оквиру овог поступка није даље истраживало ко су новинари и уредници који су сарађивали са кланом Дарка Шарића. 

Није анализирана ни природа те сарадње, односно да ли су трка за ексклузивом, поклони или нешто треће били мотив за објављивање текстова којима се опструисао кривични поступак против Шарићевог клана.

На примеру покушаја дискредитације сведока сарадника Небојше Јоксовића, а на основу анализе преписке из Скаја и осталих судских списа, БИРН илуструје како функционише повратна спрега цурења информација између институција, криминалаца и медија. 

Стеван Дојчиновић, главни уредник КРИК-а, каже да су “новинари, посебно ако извештавају о криминалу, у контакту са адвокатима, чак и криминалцима, како би сазнали информације и све је то део посла”. 

“Главно правило је то да новинар и његов уредник одлучују шта је прича, односно шта ће и када објављивати. Оно што није део посла, већ је корупција у медијима, јесте када криминалци потплаћују новинаре и наручују текстове у медијима”, каже Дојчиновић. Он додаје да се из Скај порука види да су готово сви медији који су њега лажно оптуживали да ради за криминалце, јер су новинари КРИК-а комуницирали са адвокатом Дејаном Лазаревићем, браниоцем Дарка Шарића и Вељка Беливука, “заправо медији код којих су криминалци стварно наручивали текстове и говорили им шта да објављују”.

 

Цурење информација: Од полиције, преко мафије, до медија

Дарко Шарић је, према наводима Тужилаштва за организовани криминал, од 2020. године планирао да “из безобзирне освете” убије сведока сарадника Небојшу Јоксовића. 

Јоксовић је најважнији сведок Тужилаштва у борби против клана Шарић, јер је једини директно оптужио Шарића да је управљао пословима са дрогом. Када нису успели да убију Јоксовића, Шарић је издао налог да се Јоксовић дискредитује како би изгубио статус сведока сарадника, тврди тужилаштво. Требало је јавност убедити да Јоксовић прети Горану Николашевићу, сведоку коју је стао на страну Дарка Шарића. 

На крају је на хаубу аутомобила Горана Николашевића стављена бомба, а у медијима је требало Јоксовића означити као наручиоца напада – што није било тачно. Из преписке се закључује да је адвокат Лазаревић био задужен да преко медија свесно шири лажне вести и ствара медијски притисак. Осим адвоката Лазаревића, са медијима је комуницирао и Шарићев кум Бојан Станојковић.

Иако су имали медијске наступе који су били корисни за Шарићев клан, сведок одбране Горан Николашевић и адвокат Радомир Баћовић, према доказима Тужилаштва, нису били упућени у ову заверу.

Дискредитација Јоксовића као сведока сарадника трајала је годинама, а два месеца уочи бацања бомбе на Николашевићев аутомобил та кампања је интензивирана. 

Све почиње са полицијском акцијом “Рис” која је покренута крајем марта 2020. да би се утврдило да ли је Дарко Шарић, иако у притвору, успео да организују нову криминалну групу како би ометао кривичне поступке који су се против њега у то време водили. Тужилац Саша Иванић је после разговора са Јоксовићем посумњао да ће Дарко Шарић и његов клан покушати да га дискредитују као сведока сарадника. 

Према Скај преписци која је објављена у оптужници, тужилац Иванић је 30. априла 2020. тражио од Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) да почне са прислушкивањем клана Дарка Шарића у оквиру акције “Рис” и да их на тим “мерама” држе наредна три месеца. Међутим, адвокат Дејан Лазаревић за ту наредбу сазнаје истога дана од полицајаца из СБПОК-а, који су се у међувремену нашли на новој оптужници заједно са Дарком Шарићем.

Затим се креће са опструкцијом те истраге и то је био увод у нови покушај дискредитације сведока сарадника Небојше Јоксовића. Прво је у мају извесни Далибор Ристић полицији рекао да му је Јоксовић тражио да убије сведока Горана Николашевића, који је био део Шарићеве одбране.

Потом је, Шарићев адвокат Дејан Лазаревић, на једном од рочишта, почетком јуна 2020. године, рекао како он има сазнања да СБПОК спроводи акцију против Шарића и још неколико њему блиских људи. На главном судском претресу и Шарић је уперио прст у тужиоца Сашу Иванића и оптужио га да покушава да му монтира још један процес.

Да би потпуно обесмислили полицијску акцију “Рис”, према подацима Тужилаштва, телевизији Пинк су достављене службене белешке МУП-а, односно изјава Далибора Ристића, која је објављена у Националном дневнику 26. јуна 2020. године. О томе је, према наводима Тужилаштва, дан касније адвокат Лазаревић апликацијом Скај обавестио и друге припаднике организоване криминалне групе.

CA283G (Скај шифра, Лазаревић): Каже ми Сима да су полудели после емисије јуче на Пинку, када су видели сл. белешку. 

Сима, је према анализи Тужилаштва, заправо полицајац из СБПОК-а.

Врхунац се десио 2. јула 2020. године када лист Курир у тексту под насловом “Шарић, Пљевљак из затвора организовао нову криминалну групу?” објавио све детаље о акцији, укључујући и њен назив “Рис”, као и фотографије строго поверљивих докумената. 

Из Скај преписке се закључује да и Дарко Шарић није био задовољан насловом у листу Курир.

Дан касније, 3. јула лист Блиц је на насловној страни објавио текст “Дивља градња заштићеног сведока”. На унутрашњим странама текст са насловом “Спорна кућа на Врачару власништво заштићеног сведока” потписала је екипа Блица, а у њему се говори о томе како Небојша Јоксовић противзаконито надограђује вилу. У оквиру текста истакнути су улица и број куће сведока сарадника о којој се пише. 

Информације о полицијској акцији “Рис”, објављене на Пинку и у Куриру, биле су истините, тврде у тужилаштву. “Међутим, новинарски извор који је доставио те информације медијима имао је за циљ да омета судски поступак у корист окривљеног”, наводи извор из Тужилаштва. 

Такође је, према речима извора из Тужилаштва, постојала сумња да су људи са којима је Јоксовић повезан покушали бесправну градњу.

Шарић је идеју за новинске текстове око бесправне градње заштићеног сведока добио још у мају месецу. Према преписци на Скај апликацији, о томе је још 5. маја 2020. писао свом адвокату Лазаревићу.

W9KW30(Скај шифра, Дарко Шарић): Добро је онда ово, само кад би још у новине. А требамо и оно за Крунску исто и треба извући шта му све ташта има. 

На исту тему, екипа Блица писала је и 4. јула, исте године. О реакцијама на ове текстове, како стоји у оптужници, адвокат Лазаревић је путем апликације Скај обавестио Дарка Шарића.

CA283G (Скај шифра, Лазаревић): Каже (Сима, полицајац у СБПОК-у, прим.аут.) да коментарише шеф и остали да текстом у Блицу нервирамо Ла. И да сигурно Ла луди јер је убеђен да смо му ми наместили да забране градњу… Кажу, види и Блиц је на њиховој страни. А за Курир кажу да смо их зајебали и чак провалили како се акција зове и да сада немају шта да раде… Прекинули су и пратњу. Извештаји тел. су ок.

Према закључку Тужилаштва, Ла је надимак за заштићеног сведока Јоксовића. 

Лазаревић је наставио да обавештава Дарка Шарића о атмосфери у полицији и Тужилаштву после цурења информација.

CA283G (Скај шифра, Лазаревић): Све је малтене супер за нас у СБПОК-у. После три месеца, у августу ће обуставити мере. Кажу, нема ту ништа, а како су објавили да се акција зове “Рис” то значи да је све разоткривено. Покушаће из Курира да сазнају ко им је дао папире. Фирер тврди да сам ја то урадио, али се не зна ко ми је то дао. Сумњају да ми је неко из Суда, а не из Тужилаштва и СБПОК-а. 

Фирер је надимак за тужиоца Сашу Иванића, према закључку Тужилаштва.

Са медијским сатанизовањем сведока сарадника одмах се наставило. Овај пут адвокат Лазаревић новинарима је доставио нетачне информације, које је таблоид “Ало” објавио. Тако је 4. јула 2020. увече адвокат Лазаревић, путем Скај апликације обавестио Шарића о тексту који би сутрадан требало да угледа светлост дана.

CA283G (Скај шифра, Дејан Лазаревић): Послала ми новинарка Ало текст који ће сутра изаћи, баш је добар. 

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): Јесте, добар је. Еxтра је. 

CA283G(Скај шифра, Дејан Лазаревић): Наслов је хит. 

Дан касније, после ове преписке коју наводи Тужилаштво, лист Ало објавио је текст са насловом: “Јокса мора у притвор”. Идентичан текст, истога дана, објављен је и на интернет порталу Ало у ком је испод наслова, а поред Јоксовићеве фотографије, стављен и коментар: Превршило сваку меру!

У тексту се прво наводе сазнања од неименованог извора, а потом и изјава адвоката Лазаревића, који наводи да је полиција обавестила сведока Шарићеве одбране да му је угрожен живот. 

У међувремену, шеф Тужилаштва за организовани криминал Младен Ненадић захтевао је од МУП-а да открију одговорне за цурење информација. Истрага је спроведена, међутим није дала резултате.

 

Потпиривање ватре против заштићеног сведока 

Дана 5. августа 2020. године, неколико дана пре него што је на аутомобил Шарићевог сведока Горана Николашевића постављена бомба, а све како би се лажно оптужио заштићени сведок Јоксовић, урађена је последња медијска припрема за дискредитацију Јоксовића. 

Према подацима тужилаштва за организовани криминал, анализом Скај апликације утврђено је да је Бојан Станојковић обавестио Дарка Шарића да ће сутра писати „сестра“ и „сигнал“ јер, како пише Станојковић, “то су нам људи који раде све што им кажемо”. Тужилаштво наводи да се под “сестра” вероватно мисли на дневни лист Блиц или Курир, а да је “сигнал” вероватно надимак за лист „Ало“. Осим на медије, термин “сестра” се у преписци односио и на поједине новинарке. 

Током дописивања Станојковић и Шарић коментаришу и да тужиоцу Саши Иванићу неће бити свеједно када се догађај појави у медијима.

На насловној страни листа Ало 6. августа 2020. године излази текст са поднасловом: “Да ли је баш све дозвољено сведоку сараднику Небојши Јоксовићу?” И наслов: “Уговарали убиство, а тужилац у томе не види ништа спорно”. 

На унутрашњим новинским странама, објављен је текст са насловом: “Тужилац Шуловић жмури на планирање убиства?!“ Наслов се односи на тужиоца Златка Шуловића из Ваљева који је одбацио кривичну пријаву Николашевића у којој је навео да Јоксовић планира његово убиство.

Тог дана када је изашао тај текст, 6. августа Дарко Шарић и адвокат Дејан Лазаревић коментаришу на Скај преписци како је текст у Ало „без грешке“ написан, као и да новинар, који је написао текст, мора да се части, наводи се у судским списима.

Тих дана и Николашевић је гостовао у Јутарњем програму телевизије Хепи у ком је говорио како добија претње и како му је полиција рекла да му је живот у опасности, те да сумња да ће му наудити сведок сарадник Небојша Јоксовић, ког Тужилаштво штити.

Осим око набавке пластичног експлозива, првих дана августа 2020. Шарић је својим сарадницима издавао и последња упутства за медијску кампању коју треба да спроведу после бомбашког напада у Ваљеву на аутомобил његовог сведока Николашевића.

У криптованим препискама Шарић је Лазаревићу истакао да је важно да се вест о том догађају објави у дневном листу „Курир“.

Сарадницима је поручио и да је после експлозије потребно направити снимке, јер ће ти видео записи добро изгледати на ТВ-у, како је написао, што ће све додатно наштетити сведоку сараднику Јоксовићу, односно помоћи да се он потпуно дискредитује.

Договорено је и да се приговор на одбачај те кривичне пријаве поднесе у среду, а потом да у петак експлодира Николашевићев џип, како би се појачао утисак и о угрожености  Горана Николашевића, али и о бахатости сведока сарадника Небојше Јоксовића. 

Чак је Николашевић, после експлозије, говорио у медијима да је ваљевски тужилац Шуловић, одбацивањем кривичне пријаве, заправо дао „зелено светло“ Јоксовићу да му подметне бомбу.

 

Мафијашки удар и бомбастични наслови

Тужилаштво терети Дарка Шарића и да је адвокату Дејану Лазаревићу и Бојану Станојковићу наредио да Горана Николашевића усмере да “кука на све стране” и да у медијима управо сведока сарадника Небојшу  Јоксовића означи као наручиоца дизања аутомобила у ваздух.

Бомба постављена на хауби аутомобила Горана Николашевића, који је био паркиран испред његове куће, експлодирала је у ноћи између 8. и 9. августа 2020. године. Поставила су је двојица маскираних нападача, која су ухапшена априла 2022. године.

Бојан Станојковић Боки, кум Дарка Шарића Фото: Миодраг Ћакић КРИК

Међу првима, вест о експлозији пренео је портал Блиц, али имали су грешку у наслову. Наиме, Горан Николашевић именован је као сведок против Шарића, иако је он, током процеса, сведочио у корист Шарића. Наслов је гласио: „ЕКСПЛОДИРАО АУТОМОБИЛ СВЕДОКА ПРОТИВ ШАРИЋА: Џип одлетео у ваздух испред породичне куће“.

Из преписке путем Скај апликације сазнаје се да је одмах интервенисао Бојан Станојковић.

F8MBU0(Скај шифра, Бојан Станојковић): То је био први наслов па сам рекао да промене на сајту одма и урадили су. 

Ипак, та новинарска грешка озбиљно је изнервирала Шарића, како показује и дописивање на Скај платформи са члановима клана Бојаном Станојковићем и адвокатом Дејаном Лазаревићем. 

F8MBU0(Скај шифра, Бојан Станојковић): А то све полуписмени новинари. 

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): Матер им ј. 

У наставку дописивања, Шарић је наставио да се нервира зато што и други медији преносе погрешну информацију.

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): Јеси видео како она говна с Прве преносе и позивају се на Блиц. Испаде да је Род против нас сведочио. Исто у Блицу као оно у Куриру, наслов нам јебао мајку. 

Према закључку Тужилаштва, Род је надимак за Горана Николашевића.

CA283G (Скај шифра, Дејан Лазаревић): Ма нема везе, када се прочита свима је јасно… Погрешили, требали да напишу сведок у кривичном поступку против Ратомира 

Према закључцима Тужилаштва, Ратомир је надимак за Дарка Шарића.

Цео дан после експлозије у Ваљеву припадници клана Дарка Шарића провели су у дописивању и коментарисању медија. То што се Шарић налазио у притворској ћелији није га ометало да прокоментарише сваки текст који му је послат на увид. Посебна пажња посвећена је редакцији под надимком „Коби“, међутим Тужилаштво није утврдило на који медији се тај надимак односи.

F8MBU0(Скај шифра, Бојан Станојковић): Јавио овај од Коби сутра ће бити исправљено у штампаном по узору на Пинк… Сада сам их грдио па ваљда ће бити ок сутра. Ови од Коби су ти такви, никада са њима 100%, јер имају 100 бизниса. Нема проблема, њима се само да идеја, они то разраде. Ако ниси поред већине забрљају. 

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): Па ти ујутру исто дај неку идеју, у том смјеру, ако будеш могао. Па и оној у Куриру, она је данас добро писала. 

У наставку преписке Станојковић је послао неколико фотографија портала „Блиц“, као и поруку са напоменом да ће у штампаном издању изаћи текст према његовима смерницама.

Шарићу је сметало и то што се на једном од портала за сведока Николашевића користи израз кључни сведок. Промена је убрзо уследила.

F8MBU0(Скај шифра, Бојан Станојковић): Сестри сам рекао да избаци кључни и да гура да је Ник дао нове доказе, зато је ово застрашивање.  

Тужилаштво је утврдило је је Ник надимак за Николашевића.

“Сестра”, “Коби”, али и поклони се помињу и у наредној преписци.

F8MBU0(Скај шифра, Бојан Станојковић): Одлично је код сестре, сада сам гледао. Похвалио сам је и поздравио и за ујутру, мисли да нема проблема.  

W9KW30(Скај шифра, Дарко Шарић): Чиста десетка. 

F8MBU0(Скај шифра, Бојан Станојковић): Још кад Коби добије поклоне да темељно одради. У стилу да ли је свједок сарадник од свега заштићен ако је свједочио у другом предмету. Па да наброји ово што до сад има. 

Лазаревић је Шарића известио да је Николашевића повезао са новинарком Ало како би јој дао интервју и снимак сигурносне камере на ком се види када је џип одлетео у ваздух. Снимак експлозије од адвоката Лазаревића је за пласирање у медијима тражио и Бојан Станојковић.

 

Како Шарић части новинаре

У дану када се експлозија догодила, 9. августа 2020. са Скај преписке објављене у новој оптужници против Дарка Шарића и његове криминалне групе, закључује се да им је медиј који ословљавају са Коби најважнији, али и да ће две особе из тог медија добити “поклоне”.

W9KW30(Скај шифра, Дарко Шарић): Коби нам је најважнија. Знам и видим. Морамо ми да пишемо. А ко да стигне свим да се бави. 

F8MBU0(Скај шифра, Бојан Станојковић): Ја титрам колико могу и добро смо, али као да просим што сад пишу, јер онај договор је био ништа да не пишу. Онда морам да молим… Али изгураћу ја то. Кажем ти сутра ће им и поклони стићи за њих двоје. 

Када је 10. августа 2022. кренуо на гостовање на ТВ Пинк адвокат Радомир Баћовић дописивао се са Шарићем, који му је давао инструкције шта да каже. После емисије, Шарић је похвалио адвоката Баћовића за медијски наступ. Потом су заједно наставили да раде на организацији кампање.

D5MCVE(Скај шифра Радомир Баћовић, адвокат): Пеци јуче јавио да пушта на Хепију. Данас му јављам да пусти и ово… 

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): То је ок, добро си. А видео сам јуче да је Пеца пустио. 

У документима тужилаштва се не наводи ко је Пеца са телевизије Хепи.

Готово истовремено Шарића о медијском извештавању наставља да обавештава његов сарадник Бојан Станојковић.

F8MBU0(Скај шифра, Бојан Станојковић): Курир је супер. 

Нешто касније Станојковић наставља да извештава Шарића о још једном новинарском извештају, не наводећи име медија, а новинарку, о којој говоре, ословљавају са надимком “сестра”. Тужилаштво није утврдило о којој новинарки је тачно реч, већ су оставили могућност да је исти надимак коришћен за неколико новинарки. Из преписке се закључује да се овај извештај, у ком су коришћени и снимци експлозије џипа, Дарку Шарићу највише свидео.

F8MBU0(СКY шифра, Бојан Станојковић): Имаш сада од сестре ако гледаш. 

W9КW30 (СКY шифра, Дарко Шарић): Брате, свака част. Ово је дипломски и ти и сестра, немам ријечи како си народски објаснио, а она обухватила све са оним снимцима. 

F8MBU0(СКY шифра, Бојан Станојковић): Сестра је наша, срцем иде. Ја нисам ни стигао до ње све је имала и снимке и све. А не штеди експлозије да стави два пута. Тако је бар јуче било. 

Шарић и његов сарадник Бојан Станојковић у наставку преписке отворено говоре о подмићивању новинара. 

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): Морам јој и ја нешто купити и поред тебе, а ти види шта. Ауто, било шта. 

F8MBU0 (Скај шифра, Бојан Станојковић): Сад ћу јој ја ауто неки мали, то сам обећао да не иде бусом на посао. Ја ћу то, ништа ти. 

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): Ја ћу и то, врло радо то ауто. Да купим. 

F8MBU0 (Скај шифра, Бојан Станојковић): Не зезај. То сам ја већ договорио. 

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): Онда по пола. За ауто. То је праведно. 

F8MBU0 (Скај шифра, Бојан Станојковић):  Заборави ауто брате. Имам ја скоро новог клиа и ставићу јој плин то јој је за град супер… Њој то да мање троши. 

У наставку приказа преписке преко Скај апликације, Тужилаштво је објавило бројне Шарићеве и Станојковићеве коментаре на рачун других медија. У тим препискама говоре и о ефекту који извештавање изазива у јавности.

F8MBU0 (Скај шифра, Бојан Станојковић): Идем сад да видим прилог па ти пишем. После медија сви што гледају мисле да нисмо. 

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): Ево видећеш за прилог да је најбољи до сада.

F8MBU0 (Скај шифра, Бојан Станојковић): Радио сам и ја на њему од јуче. Она шаље ја сугеришем…. Али да су нам други као она где би нам крај био.

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): Ма ко их јебе ја одмах нападам кажем знам сви по нама итд. па ајде да видимо.

F8MBU0 (Скај шифра, Бојан Станојковић): Али не можеш неки само гледају да одраде.

W9КW30 (Скај шифра, Дарко Шарић): Мора тако изгледа ипак смо ми у овоме. 

F8MBU0 (Скај шифра, Бојан Станојковић): Сиг нам се пробудио, у задње, то нам значи. 

Према тумачењу Тужилаштва, Сиг и Сигнал биле су вероватно шифре за лист Ало. 

На Телевизији Хепи 13. августа 2020. у Јутарњем програму гостовао је и сведок Шарићеве одбране Горан Николашевић чији џип је дигнут у ваздух. После гостовања,  Дарка Шарића обавештавају његови сарадници, али и брат Душко да је Николашевић имао, како наводе, одличан тв наступ и да је добро говорио, односно у њихову корист. Увидом у ту преписку, која је уврштена у судске списе, открива се да постоји још један новинар ког су Шарићи „частили“ аутомобилом.

P5AMTU(Скај шифра, Душко Шарић): Чим избаци ТВ Хепи одмах ћу ја ставити овде на овај из нашег града телевизију и YоуТубе. 

P5AMTU(Скај шифра, Душко Шарић): То је онај новинар што сам му купио ауто прије год. дана, сад ће он да љуља ово. 

P5AMTU(Скај шифра, Душко Шарић): Сад сам тражио од Жак да им тражи снимак…. Још нема снимка нису избацили. 

Према анализи тужилаца, Жак је надимак адвоката Радомира Баћовића.

БИРН је питања послао уредницима Блица, Ало, Хепија и Пинка, као и правном заступнику Дејана Лазаревића, али до објављивање овог текста, нисмо добили њихове одговоре. 

Дејан Катанчевић, адвокат Дарка Шарића, одговорио је да “не постоји ни један једини доказ да је Дарко Шарић било када користио било који од тих телефона, нити да је било коме слао поруке такве садржине”. 

“Предлажем да уживо пратите суђење које ће ускоро почети па ћете сами моћи да закључите све што вас буде интересовало”, казао је Катанчевић.

Одговор Курира 

Курир као професионални медиј и неприкосновени лидер када је у питању област црне хронике извештава о свим судским поступцима за које постоји интерес јавности, нарочито када су у питању окривљени за кривична дела из области организованог криминала.

Наша екипа присуствовала је свим јавним суђењима Дарку Шарићу и осталим оптуженима, укључујући и претресу на ком је бранилац Дарка Шарића Дејан Лазаревић у мају 2020. затражио изузеће заменика тужиоца и изнео информацију да је против Шарића покренут још један, нови кривични поступак.

Трагом те информације, Курир је као медиј који професионално ради свој посао и проверава информације дошао до података да је преткривични поступак заиста покренут, због којих кривичних дела, као и против кога и о томе јавност известио у јулу 2020.

Како свој посао радимо професионално, у складу са новинарским стандардима и кодексом, који подразумева да се увек чује и друга страна, контактирали смо адвоката Дејана Лазаревића, чија је изјава такође објављена у поменутом тексту. Иначе, у складу са новинарском праксом је и комуникација не само са судијама и тужиоцима, већ и адвокатима окривљених.

Увидом у текст и његов наслов “Шарић из затвора организовао нову криминалну групу? Полиција покренула специјалну акцију РИС!”, не само да се не може закључити да тај текст Дарку Шарићу и осталим оптуженима иде у прилог, већ управо супротно. Из наслова и из самог текста, као и свих осталих текстова објављених о поменутом поступку, јасно је да се говори о сумњи истражитеља да је Дарко Шарић починио кривична дела за која до тада није био осумњичен и управо је по овим оптужбама Шарић ухапшен у априлу 2022, што иде у прилог чињеници да је Курир објавио проверене и тачне наводе.

Из свега је недвосмислено јасно да Дејан Лазаревић или оптужени Бојан Станојковић нису имали утицај на уређивачку политику Курира, што потврђује и пресретнута СКY комуникација из оптужнице у коју је Курир имао увид. Из поменутих порука јасно се види да Курир не да није дозволио да буде злоупотребљен, већ је изазвао незадовољство оптужених, о чему сведочи конкретна порука: “А она плава из Курира како нас сјеба за онај наслов” (цитат из оптужнице).

Курир, иначе, годинама негује професионалан однос са тужилаштвом, а доказ за то је и признање које је наша новинарка добила од Удружења судија и тужилаца Србије за допринос промоцији владавине права и унапређењу правосудних професија крајем прошле године.

Не улазећи у мотив вашег истраживања, Курир ће детаљно проучити оптужницу и максимално професионално приступити овом случају, те сигурно неће дозволити било какву замену теза.


 
   

 

Опала Шарићева моћ 

Поруке које су размењене на Скај платформи, а које су објављене у оптужници, показују да је Шарићу у међувремену заправо опао утицај, каже Стеван Дојчиновић, главни уредник КРИК-а.

“Готово сви провладини медији су наклоњени Дарку Шарићу још од када се предао 2014. године, с тим што је то некада било на највишем нивоу. Одбрана Шарића била је уређивачка политика водећих медија – нешто као што је то данас одбрана Предрага Колувије и његове фирме Јовањица. Тада Шарић није морао да јури новинаре, да их потплаћује и преко њих гура текстове, већ су се медији утркивали ко ће пре да нападне оне који су га хапсили – пре свега полицајце и тужиоце”, каже Дојчиновић подсећајући на медијску хајку која се водила против бившег начелника криминалистичке полиције Родољуба Миловића, након што га је Шарић у судници назвао Папајом. 

Дојчиновић каже да је тада било јасно да то није био рад поткупљених новинара, већ је то била уређивачка политика бројних медија. “Такве хајке се воде искључиво када неко из врха власти наложи медијима да их покрену. Скај поруке, из последње оптужнице, показују да Шарић последњих година има лимитиран приступ медијима, док се неки други сада бране из свих топова”, каже Дојчиновић.

Према речима уредника КРИК-а разлог зашто је медијски утицај Шарића опао, можда лежи у томе што је делом изгубио подршку у држави.

“Шарића су највише бранили – и из државе и медији – негде у периоду када је Александар Ђорђевић био на челу директора Безбедносно информативне агенције (БИА). БИА је тада учествовала у неколико срамних епизода: доставили су медијима, који су повезани са криминалцима, фотографију тужиоца Саше Иванића – који је свој изглед крио због безбедности, а БИА је учествовала и у фабриковању непостојеће афере Јелова Гора са којом су такође ударили на тужиоца Сашу Иванића.”

Скај преписке у новој оптужници против Шарића показују да он осим у полицији, добре везе има и у БИА, међутим, не са свима. Наиме, један од сарадника је Шарића, половином августа, између осталог, обавестио:

(порука са Скаја) …ради нас БИА, Гашићева (тадашњи директор Агенције, актуелни министар МУП, прим. аут.) струја, по налогу Ненадића (шеф Тужилаштва за организовани криминал, прим. аут.)…

Говорећи о нападу који је на њега и КРИК вођен када су таблоиди „открили” да новинари те редакције комуницирају са адвокатом Дејаном Лазаревићем, Дојчиновић каже да су хајку повели провладини медији, али и посланици из СНС-а, злоупотребљавајући изјаву оца младића који је нестао 2020. током криминалних обрачуна.

“Отац је током једног интервјуа рекао да га је Беливук позвао телефоном крајем прошле године и питао зашто се не обрати медијима у вези са нестанком сина. Пошто му је одговорио да га домаћи таблоиди игноришу, Беливук му је предложио да се обрати нама“, каже Дојчиновић.

У нападу су се истицали и “Курир” и “Ало”, објављујући и текстове са насловима, попут овог: “Главни и одговорни уредник Стеван Дојчиновић признао да је стално на вези са адвокатом Веље Невоље” и “(Не)користан идиот.

“Рекао бих да су лицемерни, а пошто видимо да су поједини добијали и поклоне од криминалаца, онда можемо да кажемо да је у питању и корупција у медијима”, закључује Дојчиновић.

Случај Шарић

Дарко Шарић предао се српским властима 2014. године, пошто је, док је био у бекству, окривљен за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године. После дугогодишњег суђења Шарић је због тог дела у октобру 2022. године правоснажно осуђен на 14 година затвора.

Осим тога, Шарић је у јулу 2020. осуђен на девет година затвора због прања новца. Суд га је теретио да је са својом групом “опрао” најмање 20 милиона евра стечених шверцом кокаина. Према одлуци Апелационог суда у Београду, наложено је ново суђење, које је у току.

Судско веће је Дарку Шарићу крајем 2021. године укинуло притвор и одређен му је кућни притвор уз електронски надзор. Половином априла 2022. године поново је ухапшен. Главни докази нове оптужнице су углавном преписке путем Скај апликације за мобилне телефоне. Међутим, Шарић, као и остали оптужени негирају да су икада имали Скај апликацију и да су преко ње комуницирали. Суђење би требало да почне до краја фебруара.

Небојша Јоксовић је кључни сведок против Шарића. Иако је све време под полицијском заштитом, Јоксовић је готово деценију био је изложен константним нападима. Брат од стрица му је убијен, његова штампарија је гађана зољом више пута, кафић и кућа су му запаљени, а полиција није решила ни један од тих напада на сведока. У међувремену ни тужиоцу није било лако са таквим сведоком – поједини чланови Јоксовићеве породице се у сред процеса упуштају у у послове нелегалне градње, иза које се спекулисало да стоји заправо он, у гаражи је држао аутомобиле сумњивог порекла, што је све могло да угрози његов статус.

Почетком марта 2022. тачније месец дана пре другог хапшења Шарића, пред Вишим судом у Београду почело је суђење Небојши Јоксовићу који је оптужен да је, заједно са директором једне штампарије, у два наврата извлачио, односно откупљивао имовину из фирме по нижој цени од процењене, како би избегао да та имовина буде изгубљена у стечају.  

 
   

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси