Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Криминализација клевете: Како ће новинари сносити последице у пракси?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 03. 2023.

Аутор: N1.ba Извор: Данас

Криминализација клевете: Како ће новинари сносити последице у пракси?

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Нацрт измена и допуна Кривичног закона и званично инкриминисала клевету. Предвиђене казне за клевету представљену у медијима, друштвеним мрежама или чак на јавном скупу износиће од 2.500 до чак 60.000 евра. Највише казне предвиђене су за оне који „јавно излажу исмевању или презиру“ особу или групу због припадности одређеној раси, боји коже, вери, националности или због етничког порекла, сексуалне оријентације или родног идентитета. Директор бањалучког Центра за људска права Дејан Лучка објаснио је како би примена закона могла изгледати у пракси.

Лучка каже да још није све готово, да постоји и јавна расправа, али је, судећи по изјавама надлежних, усвајање нацрта завршен посао.

„Мислим да је мало вероватно да ће Влада РС повући закон и верујем да ће се он испоштовати до краја. Дакле, закон ће бити у потпуности усвојен ако се нацрт закона усвоји након неколико месеци“, објаснио је он.

Лучка је навео да су норме које се односе на клевету и увреду у овом закону толико широке и недовољно разјашњене да ће на крају бити на судијама да саме дефинишу појмове и одлуче.

„То никако не би требало да се ради, кривични закон је последње средство за ограничавање слободе изражавања и мора бити јасно дефинисан да остави врло мало простора за тумачење. Такође, једно веома важно кривично дело које се уводи је откривање приватних и породичних ситуација. За новинаре, шта ће значити ако пријаве да је рођак политичара извршио одређене преваре, а ви помињете тог политичара, да ли ће то бити јавно изношење личних и породичних прилика, заиста не могу са сигурношћу да кажем. Остављено је много маневарског простора. Чак и ако занемаримо овако огромне казне и ако неко буде осуђен за клевету, то практично значи да је стављен у исти кош са силоватељима, убицама и криминалцима. Ако изгубите грађанску парницу за клевету, плаћате одштету и то је то. Е сад, ако вас држава осуди, имате кривични досије и на вас се гледа као на неку врсту криминалца. То значи да не можете да отклоните осуђујућу пресуду о невођењу кривичног поступка против вас, тешко се можете запослити и иза тога стоје многе друге последице“, рекао је Лучка.

Он је истакао да су проблеми који произилазе из усвајања оваквог закона огромни.

„У објашњењу шта све ово значи не само за медије већ и за друге грађане, јер можете бити кажњени ако нешто кажете о неком у кафани. Буквално сви су у опасности. Иако су први на удару новинари, затим активисти, али овај злочин може починити свако – грађани у кафанама, на друштвеним мрежама, на јавним скуповима итд. Велики проблем у самој примени оваквог закона је што немамо праксу у последњих 20 година у кривичним поступцима који се односе на ово, што значи да ћемо тек почети да градимо праксу“, истиче Лучка.

Он сматра да се тиме слободи говора у РС ставља омча око врата.

„У Кривичном законику постоји просторно одређење, што значи да ће се за то судити сваком ко почини кривично дело на територији РС. Постоје и други случајеви када и друга лица могу одговарати за друга кривична дела, на пример, када су грађани РС починили кривично дело у иностранству, што је такође дефинисано Кривичним закоником. Посебно ће бити клевета и изношење ствари из приватног и политичког живота преко интернета. Видећемо ко ће за то одговарати, да ли ће неко из РС поставити коментар на некој друштвеној мрежи или ће то бити извесна шира тумачења. Вероватно ће се судије угледати на прву пресуду и неће чекати да је неко донесе да би је могли да прате. Из овога би могла да следи аутоцензура новинара, јер ће се новинари једноставно плашити огромних казни. Иако је најављено да затворске казне нису прописане, али ће се новчана казна претворити у казну ако је не можете платити. Можда ће политичари поднети тужбе тужиоцима за санкционисање појединих медија. Новинари ће бити под великим притиском“, закључио је Лучка.

У НСРС је јуче овај Нацрт измена и допуна Кривичног закона усвојен упркос бројним притисцима јавности, пре свега медија, али и међународне заједнице и појединца БиХ службено да се повуче и да се не сматра.

СДС је тражио да се клевета и увреда изузму из Кривичног закона, те да се врати на грађанске парнице, као и измјене Закона о заштити од клевете.

Опозиција, новинарска удружења, као и представници бројних међународних организација и амбасада и даље траже повлачење спорног закона о криминализацији клевете.

За усвајање Нацрта измена и допуна Кривичног законика гласало је 49 посланика, против је био 21, уздржан ниједан, пише сарајевски Н1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси