Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво отворило истрагу у предмету „Наши“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2013.

Аутор: О. Милановић Извор: Политика

Тужилаштво отворило истрагу у предмету „Наши“

Спаљивање заставе АП Војводине и лепљење уличних плаката са списковима „антисрпских” медија и НВО узбуркало јавност

 

Предмет је отворен, прикупљају се подаци, поступак је у току.

То је учињено одмах после информације да су у више градова у Србији осванули плакати са насловом „Страни агенти” и да је застава АП Војводине спаљена у Новом Саду, наведено је у Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Реч је о два поступка које води тужилаштво али и Одељење за високотехнолошки криминал јер се и на интернету, преко сајтова, појављују претње које заслужују тужилачку обраду.

Како ће се и под шта подвести ови деликти, у тужилаштву нису желели да се изјашњавају пре него што се „слију” сви релевантни подаци и чињенице.

Активисти СНП „Наши” запалили су заставу АП Војводине испред просторија Лиге социјалдемократа Војводине у Новом Саду и потом нагореле и поцепане остатке окачили на улазна врата „као новогодишњу честитку” тој странци.

У СНП „Наши” не крију да су у недељу увече спалили заставу Војводине, коју су назвали „Чанкова крпа” и уз саопштење проследили фотографије улазних врата на згради главног и градског одбора ЛСВ, с окаченом заставом.

Том акцијом су, како је наведено у саопштењу, СНП „Наши” желели да дају подршку свом активисти Стефану Петровићу, који је прошле године у политичком поступку осуђен на 15 дана затвора због паљења заставе Војводине.

На свом сајту СНП „Наши” наглашавају да ће и у овој години наставити кампању против „аутономаша у северној Србији”, а у саопштењу додају да су „Уставном суду предали предлог за покретање поступка за забрану партије ЛСВ због њеног противуставног деловања”.

Уставни суд Србије одбио је раније захтев за забрану СНП „Наши”.

Тужилаштво је тада тражило да се овом покрету забрани рад, али је Уставни суд одбио тај захтев, наводећи да се не може поуздано утврдити постојање уставних разлога за забрану.

Председник Одбора за уставна питања и законодавство Скупштине Србије и члан Председништва Српске напредне странке (СНС) Владимир Цвијан рекао је да постоје „нове околности” због којих је могуће да се поново покрене иницијатива пред Уставним судом Србије за забрану организације СНП „Наши”.

Цвијан је казао да невладине организације, медији и приватне особе могу на легалан и међународно признат начин да се поново обрате Уставном суду Србије. У те „нове околности” спадају активности овог удружења током викенда – спаљивање заставе АП Војводине и лепљење уличних плаката са списковима „антисрпских” медија и невладиних организација.

Активисти тог екстремистичког покрета су током минуле године у неколико наврата палили заставу покрајине у Новом Саду, Зрењанину и у Бачкој Паланци.Подсетимо, у Аранђеловцу, Новом Саду, али и другим градовима Србије појавили су се плакати организације „Наши” са списковима „антисрпских медија и невладиних организација финансираних од западних обавештајних служби”. На списку су листови „Блиц”, „Данас”, „Време”, „Република”, затим Б 92, „Пешчаник”, НУНС, Фонд за хуманитарно право, „Жене у црном”, Центар за културну деконтаминацију, Јуком, Хелсиншки одбор за људска права, Иницијатива младих за људска права, Санџачки одбор за заштиту људских права, Фондација егзит, Аутономни женски центар, Реконструкција женски фонд, Београдски центар за људска права, Амнести интернешенел, Грађанска иницијатива, Квирија центар, Геј стрејт алијанса, Докукино.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је за РТС да будући да су то тврдње о чињењу тешких кривичних дела, они који их износе треба да буду позвани да их пред надлежним органима документују.

Он је забринут што се паушално износе оцене да су хиљаде људи „на јавној позорници” сарадници страних обавештајних служби, истакавши да тиме некоме може бити угрожена и директна безбедност и да је у јавном интересу разрешење тог питања. „Када неког појединца оптужите да је сарадник стране обавештајне службе на њему је шта ће учинити поводом тога, али када оптужите организацију којој припада хиљаде људи, када оптужите једно од два национална новинарска удружења, истакнуте појединце тада то постаје не само њихова већ јавна ствар”.

Он је истакао да је сарадња са страним обавештајним службама тешко кривично дело. „Ако неко заиста има доказе и основану сумњу да неко тако нешто ради, он је дужан да то изнесе не преко плаката него оном органу који се у овој земљи бави проблемом починиоца кривичних дела”, рекао је Јанковић.

Писмо тужитељки Доловац

Републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац јуче се писмом обратило двадесетак чланова НВО који траже да хитно реагује на све учесталије претње представницима организација цивилног друштва, медијима, институцијама и појединцима који се залажу за поштовање људских права и владавину права.

Они тврде да се ни у једном случају није огласило тужилаштво нити је покренут било какав поступак: „Јасно је да се ситуација радикализује и да се насилници осећају заштићеним и охрабреним да наставе деловање. Екстремистичке организације, охрабрене нереаговањем државе и противзаконитим поступцима, попут забране ’параде поноса’, све су гласније и све радикалније у својим захтевима. Најновије штампање и лепљење потерница за медијима и организацијама које месецима некажњено прогањају представља још један доказ јачања ових групација. Један од разлога њиховог осећаја сигурности несумњиво је и чињеница да јавно тужилаштво није покренуло законом предвиђене поступке...

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси