Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јудита Поповић: Квалитетан програм и до сада за РЕМ био последња рупа на свирали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2024.

Аутор: Даница Ђокић Извор: Цензоловка

Јудита Поповић: Квалитетан програм и до сада за РЕМ био последња рупа на свирали

Допринос РЕМ-а подизању општег културног и образовног нивоа грађана је мисаона именица, каже некадашња чланица Савета овог тела Јудита Поповић. РЕМ одбио предлог да продужи јавну расправу, која је за 15 правилника трајала минималних 20 дана, што Тамара Филиповић из НУНС-а сматра бахатим занемаривањем јавног интереса и грађана због којих РЕМ постоји.

Телевизије неће имати обавезу да петину њиховог садржаја чини квалитетан програм (научно-образовни, културно-уметнички, документарни и дечји програм), ако се усвоји нацрт правилника који прописује минималне услове за доделу дозвола.

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) је, наиме, ову досадашњу обавезу избацило из нацрта правилника које је предложило за јавну расправу. Ако такав правилник буде усвојен – телевизијама остаје потпуна слобода да жанрове у свом програму одређују искључиво по својим интересима, занемарујући квалитет.

То што квалитетан програм није укључен у нацрт правилника, озбиљан је правни пропуст, каже за Цензоловку некадашња чланица Савета РЕМ-а и правница Јудита Поповић.

Она објашњава да је по Закону о електронским медијима једно од овлашћења РЕМ-а управо унапређивање квалитета и разноврсности електронских медија.

„И до сада је у раду регулатора квалитет медијских услуга – минимум 20 одсто програмских жанрова као што су образовно-васпитни, културно-уметнички, документарни, дечји – представљао последњу рупу на свирали. Изостанак те обавезе није изненађење.”

Док је телевизијама (и даље) законска обавеза да подижу општи културни и образовни ниво грађана, допринос РЕМ-а у томе је, каже саговорница Цензоловке, „мисаона именица и празна флоскула”.

Филиповић: Необјашњив нестанак квалитетног програма

– Концентрисали смо се на три правилника који се баве предизборном кампањом, људским правима и условима и критеријумима за издавање дозвола за пружаоце медијских услуга, каже Тамара Филиповић из НУНС-а, говорећи о предлозима које су у оквиру јавне расправе поднели Коалиција за слободу медија, ЦРТА и АНЕМ.

У правилнику о предизборним кампањама инсистирали смо да се усклади терминологија која је усвојена у Закону о електронским медијима, као и на бољем дефинисању функционерске кампање како би се елиминисала могућност да се она спроводи.

У Правилнику о људским правима инсистирали смо да се терминологија усклади са Законом о забрани дискриминације.

У правилнику о условима и критеријумима за доделу дозвола инсистирали смо да се врати минимално обавезно учешће квалитетног програма. Ту се мисли на документарни, научно-образовни, дечји и културни програм, односно на програме са којим телевизије конкуришу за дозволе”, каже Тамара Филиповић додајући да су те обвезе на необјашњив начин нестале, иако су постојале у претходном правилнику.


 

Јудита Поповић каже да РЕМ „остаје доследан својој контроверзној улози и зато изостају одговори на сва релевантна питања”.

Селективна примена и неспровођење закона проблем су како код медијских тако и код свих других закона у Србији, каже Поповић и додаје:

„У хаотичном стању у области електронских медија, недоумица је шта су заиста законом предвиђене ‘политике у области пружања медијских услуга’, где се оне креирају, утврђују и чије интересе штите – ако интерес јавности потпуно занемарују у реалности.”

РЕМ одбио продужење јавне расправе

Обавеза РЕМ-а је да почетком маја, шест месеци од усвајања нових медијских закона, донесе и одговарајућу подзаконску регулативу. За чак 15 нацрта правилника ово тело покренуло је јавну расправу од 20 дана, што је законски минимум.

Коалиција за слободу медија, ЦРТА и АНЕМ тражиле су продужење јавне расправе, што је РЕМ – одбио.

„У образложењу кажу да нису могли да продуже јавну расправу зато што их закон обавезује да усвоје све предвиђене правилнике шест месеци од усвајања ЗЕМ-а. То истиче 4. маја, односно 7, због нерадних дана током празника”, каже за Цензоловку Тамара Филиповић из Независног удружења новинара Србије. Она сматра да се „РЕМ по свом старом добром обичају не осврће на јавни интерес и грађане због којих постоји. Бахатост је на делу све време”.

Филиповић потврђује да РЕМ има законски рок, али пита Савет и директорку РЕМ-а да ли је заиста било потребно угурати све правилнике на доношење у последњих 20 дана.

Да ли заиста мисле да су на тај начин пружили грађанима и свим заинтересованим странама могућност да смислено учествују у јавној расправи?

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси