Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта је спорно са Ал-Џазиром, због чега је затворена у Израелу?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 05. 2024.

Аутор: Бета Извор: Н1

Шта је спорно са Ал-Џазиром, због чега је затворена у Израелу?

Телевизијски канал и сајт медијске компаније Ал-Џазира из Катара, чију су канцеларију у Израелу у недељу затвориле израелске власти, навукао је гнев владе Бењамина Нетањахуа због извештавања о рату у Појасу Газе.

Нетањаху је на платформи „X“ оптужио Ал-Џазирину редакцију у Израелу да је „претња безбедности“ Израела, рекавши да је његова влада „једногласно одлучила“ да је затвори.

Медијски гигант Ал-Џазира је основан у Дохи 1996. године декретом бившег емира Катара, шеика Хамада бин Калифе Ал-Танија.

Иако је прописано да телевизија мора бити „потпуно независна од било каквог утицаја“, уредбом је предвиђен зајам Владе од 150 милиона долара (140 милиона евра) за „њено оснивање и покриц́е оперативних трошкова током пет година“.

Влада Катара је, међутим, наставила да финансира део буџета телевизије, што је понекад изазивало питања о уређивачкој независности од званичне Дохе.

Ал-Џазира се одмах наметнула као ривал међународним медијским гигантима, али је њено извештавање као „водец́и независни информативни канал у арапском свету“ такође изазвало тензије у региону.

Према подацима Ал-Џазире, телевизија покрива 95 земаља са 70 редакција и 3.000 запослених и истиче да је праћена у 430 милиона домац́инстава.

Ал-Џазира која је првобитно емитована само на арапском језику, покренула је енглески сервис 2006. године – „Ал-Јазеера Енглисх“.

Има и ТВ-канал за догађаје уживо, „Ал-Јазеера Мубасхер“, и само дигитални онлајн канал „АЈ+“ који је намењен млађој публици.

Како је талас побуна захватио Блиски исток и северну Африку 2011. године, Ал-Џазира је виђена као кључни играч у обликовању јавног мнења, дајуц́и време у емитовању без преседана опозиционим групама, посебно исламистичком покрету „Муслиманска брац́а“.

Телевизија се тада нашла под притиском влада широм региона.

Каиро је, на пример, Ал-Џазиру сматрао „гласником ‘Муслиманске брац́е’“, а египатске власти су ухапсиле три новинара.

Суседи Катара, пре свега Саудијска Арабија, увели су 2017. године трогодишњу дипломатску и економску блокаду тој заливској монархији.

Осим што су захтевали да Катар прекине везе са „Муслиманском брац́ом“ и Хамасом (Катар је домац́ин политичке канцеларије Хамаса), такође су тражили затварање Ал-Џазире и свих њених подружница.

Медијска кућа је те притиске описала као покушај да се „уц́утка слобода изражавања“.

Катар је једна од земаља посредница у рату Израела и Хамаса у Појасу Газе.

Ал-Џазира од 7. октобра, када је Хамас напао територију Израела и киднаповао више стотина Израелаца, непрекидно емитује извештаје о последицама израелских војних операција на палестинској територији.

Њене емисије биле су међу најпрац́енијима на Блиском истоку усред широко распрострањеног разочарања западним медијима.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху је оптужио Ал-Џазиру да је „пропагандни орган Хамаса и да је активно учествовала“ у крвавом нападу који је 7. октобра тај палестински покрет извео на југу Израела.

Редакција Ал-Џазире у Гази је бомбардована, а два њена дописника су убијена. Израел их је описао као „терористичке агенте“.

Шеф бироа, Ваел ал-Даду, рањен је у децембру у нападу за који је крив Израел, а погионуо је и камерман.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси