Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Положај медија и новинара у Западној Србији: Хронична беспарица и промовисање власти у Ужицу и Пожеги
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2024.

Аутор: Ненад Ковачевић Извор: OzonPress

Положај медија и новинара у Западној Србији: Хронична беспарица и промовисање власти у Ужицу и Пожеги

Локални медији у Ужицу и Пожеги суочени су са хроничним финансијским и кадровским проблемима, а поред тога већина њих је блиска власти.

Ужички медији деле судбину локалних редакција у Србији које су уништене током процеса приватизације, додворавају се власти, оптерећени су аутоцензуром и пристају на софистицирану цензуру. Неки од њих су се, покушавајући да опстану, „прилагодили“ таквом стању и надају се да ће доћи време слободе медија.

У граду постоји један недељник (Вести), две телевизије (ТВ 5 и ТВ Лав плус), четири радио станице (Радио Ужице, Радио Луна, Радио Сан и Први радио), две агенције (Zoomue i Rec media) и неколико портала, чији број расте последњих година.

Највеће износе на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката добија ТВ 5, чији власник је Илија Петронијевић, у чијем власништву је и Радио Сан, а који негира то да су те две редакције блиске власти.

Симбиотички однос власти и већине медија

Иако се, званично, не бележе притисци на медије и претње уредницима и новинарима, власт то ради софистицирано, тако што власнике подсећа на то да ће доћи време конкурса за расподелу буџетског новца за суфинансирање медијских пројеката и доделу дозвола за рад.

У том, чудном, симбиотичком односу власти и већине медија у Ужицу, обе стране имају корист. Локални функционери из владајуће коалиције око напредњака свакодневно се промовишу у медијима који, заузврат, бивају „награђени“ буџетским парама за своје пројекте. Осим објављивања саопштења опозиционих странака, права је реткост да се нуде ставови који су другачији од ставова представника власти о пролемима града и важним пројектима.

На конкурсима за суфинансирање медијских пројеката сви ужички медији добијају  новац. Таква, дугогодишња, пракса указује на то да је успостављен систем уравниловке и да се новац додељује медијима како би их власт држала под контролом, на шта они пристају, а не због квалитета и јавног значаја пројеката. Највећи износи су резервисани за оне који промовишу власт, а мање суме су намењене медијима који покушавају да буду, бар, неутрални у извештавању.

Новац се додељује и медијима чије седиште је изван Ужица, а који су, такође, блиски власти.

Због финансијске исцрпљености и недостатка кадра, како је за НУНС-ов Досије недавно навео Александар Ранковић, власник Радио Луне, „локални медији не нуде квалитетне медијске садржаје“.

Они који су имали шансу да се запосле негде другде, оценио је Ранковић, „побегли су из медија, а и када се појави млади новинар на бироу, он заврши у јавном сектору или у ПР служби неке компаније“.

– Жеља нас који се трудимо да сачувамо достојанство медија и наше професије је да нас сви оставе на миру, да нам не помажу и да нас не притискају. А притисци су веома суптилни и трају деценијама, па запослени не могу да их поднесу и разумем их што одлазе из медија – поручио је Ранковић.

Замка двоструке зависности

У суседној Пожеги, медијску слику чине локална телевизија и радио, који на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката добијају највише новца.  Власник ТВ Пожега је Радоица Милосављевић, контроверзни бизнисмен из Крушевца, који је, током приватизације, купио многе локалне медије у Србији и који се у јавности прозива за блиске везе са СНС-ом. Власник Радио Пожеге је, од краја 2021. године, Пожежанин, Саша Петровић.

Богдан В. Радовановић из Иницијативе за Пожегу и народни посланик листе Србија против насиља, посланичке групе Зелено-леви фронт, подсећа на то да је „интерес грађана да буду квалитетно, благовремено и потпуно информисани, не само о општим друштвеним питањима, већ и о локалним темама“.

ТВ Пожега је, наводи, „током претходне предизборне кампање, направила низ специјалних емисија са кандидатима СНС, а да ни у једну емисију није позвала представнике опозиције да гостују, било сами, било са представницима власти, како би укрстили аргументе“.

– Чак су преносили увредљива саопштења о мени као носиоцу опозиционе изборне листе и нису желели да објаве деманти, што су дужни по закону. Нажалост, ни ситуација у Радио Пожеги није боља – оцењује за Озон Пресс Радовановић.

За те медије наводи да су „упали у замку двоструке зависности – од приватног власништва медијских тајкуна, уз задржану зависност од општинске власти – путем јавног финансирања“.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси