Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Забавник” 3.000. пут на киосцима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2009.

Извор: Политика

„Забавник” 3.000. пут на киосцима


Недељник „Политикине” куће опстаје већ 70 година упркос појави телевизије, компјутерских игрица, Интернета…


„Политикин Забавник” је перјаница глобализације, нашалио се Зефирино Граси, главни и одговорни уредник овог листа чији ће трихиљадити број изаћи данас на киосцима. Француски, белгијски, амерички стрипови, необични догађаји и људи са далеких, егзотичних острва, достигнућа светске науке, кратке приче европских писаца и проза са свих континената, обични људи разних националности у ситуацијама на граници живота и смрти...

Границе су, уствари, превазиђене, још од првог броја „Забавника” који је изашао 28. фебруара 1939. године. На насловној страни био је Дизнијев Мики Маус, а даље се нижу прича Едгара Алана Поа, занимљивости о познатим савременицима од шведског краља Густава до холивудског глумца Роберта Тејлора, чуда Туниса у стрипу и речи и свима омиљене занимљивости и невероватности испричане сажето у „Јесте ли већ чули да...” и „Веровали или не”.

Ово су уједно и једине две рубрике које у „Забавнику” постоје од првог броја до данас. У ствари, проверени рецепт, забава и поука, и концепт који је смислила прва редакција на челу са Владиславом Рибникаром, Душаном Тимотијевићем, Живојином Вукадиновићем функционише без већих измена и данас.

– Мења се само приступ одређеним темама, језик се прилагођава нашем времену, нови је и изглед листа јер је промењена врста папира, штампа. Мења се само паковање, а формула је иста
– каже Граси.

Препознатљиво име предложили су сами читаоци који су учествовали на наградном конкурсу који је „Политика” објавила 31. децембра 1938. године. Око 18 одсто читалаца предложило је данашње име, а прву награду добила је тада деветогодишња Новосађанка Антонија Савић, касније удата Кочиш, која и дан-данас не заборавља да свом „кумчету” честита сваког фебруара рођендан.„Забавник” је у нашем друштву испратио појаву телевизије, првих рачунара, компјутерских игрица, интернета, и успео да се између свих тих „играчака” модерне деце, али и одраслих, избори за своје место, а да при том задржи умногоме концепт с краја тридесетих година прошлог века, када о интернету нико није ни сањао.

Јединствена је и шароликост занимања људи који пишу за „Забавник”: има ту историчара, лингвиста, византолога, биолога, физичара, музичара, доктора наука, академика, заједно раде и „природњаци” и „друштвењаци” и новинари и научењаци.

– Сваки податак мора да буде енциклопедијски и зато за стручне, научно-популарне текстове проверавамо са нашим рецензентима, професорима универзитета, или у енциклопедијама. Интернет је олакшао посао, свет је сада постао некако мањи, а информације много доступније свима, али нам он и одмаже јер има доста нетачних и непроверених података – каже Петар Милатовић, заменик главног и одговорног уредника овог листа.

Зато се из употребе никако не избацују старе добре енциклопедије, које се допуњују новим издањима, стручни часописи и литература, а све то да би се направио лист за све од седам до 107 година! Милатовић нас подсећа да је слоган на насловној страни некада гласио „за све од седам до 77”, али да им се јавио читалац који је рекао да има 83 године, па их је упитао да ли то значи да не може да чита „Забавник”, после чега је старосна граница померена на 107. Неки га купују због енигматике, други због узбудљивих прича, трећи због научно-популарних текстова, а много је и оних који су се радовали када дође петак да би прочитали наставак омиљеног стрипа у „Забавнику”.

– Сви већи аутори стрипа били су заступљени током 70 година постојања и трудимо се да имамо нове и добре стрипове, оне који имају занимљиву причу. Са стрипом је наш лист пробио многе баријере у друштву. После рата, на пример, није смео да се појави пиштољ у руци, о обнаженим телима да и не говоримо, али такви стрипови су ипак објављивани у „Забавнику” – каже Граси.

Антрфиле : ОД ДАНАС КЊИГЕ УЗ „ЗАБАВНИК”

Уз сваки број „Забавника” током августа читаоци ће на поклон добити специјални додатак – књигу „Живот пише драме” у којој су обједињене узбудљиве истините приче објављиване у истоименој рубрици овог недељника. Први део збирке од укупно 62 приче излази уз данашњи број „Забавника”.

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ!

– Када је објављен први број 1939. године, „Забавник” је био други часопис ове врсте у Европи.

– До сада су из „Забавника” научиле да читају просечно четири генерације читалаца у оквиру једне породице.

ЈЕСТЕ ЛИ ВЕЋ ЧУЛИ ДА..

.– У 12 часова 34 минута и 56 секунди створиће се низ који са данашњим датумом и годином чине бројке од један до девет – 12:34:56 7.8.09 – такав низ дешава се само једном у животу, као и трихиљадити број „Забавника”.

– Део новчаног износа који је „Забавникова кума” Антонија Савић, тада деветогодишња девојчица, добила као награду за смишљање имена новом „Политикином” издању, њен отац поклонио је у добротворне сврхе. Упућени кажу да се за новац од награде могао купити пар добрих волова.

– Четвртог априла 1941. године, два дана пре почетка рата, изашао је последњи предратни број „Забавника” који се на киосцима поново појавио 1952. године.

Јелена Беоковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси