Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Помоћ медијима око примене закона о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 09. 2009.

Извор: Борба

Помоћ медијима око примене закона о информисању


Законодавни одбор Скупштине Србије пружиће медијима сву потребну помоћ у вези са применом измена и допуна Закона о јавном информисању, који је јуче ступио на снагу. Председник тог скупштинског тела Влатко Ратковић изјавио је Тањугу да Одбор прати спровођење закона, да ће медијима бити на располагању и да ће сазвати седницу када почне редовно заседање, уколико буде таквих захтева.


Он је, међутим, рекао да НУНС недавно од тог скупштинског тела није тражило аутентично тумачење измена Закона, већ различите статистичке податке о његовој досадашњој примени.„У допису НУНС-а није се тражило да Законодавни одбор да аутентич но тумачење одредаба закона, али ће то скупштинско тело пружити сву потребну помоћ медијима у вази са применом закона“, рекао је Ратковић.

Према његовим речима, у захтеву НУНС-а тражен је одговор на питање колико прекршајних пријава је Министарство културе поднело против медија који су кршили Закон о јавном информисању и колико је тих пријава процесуирано, као и друга питања.

Поједине медијске куће најавиле су да ће ангажовати правнике који би им помогли у тумачењу појединих одредби тог закона, а како су њихови представници рекли Тањугу, на основу тога припремић е и интерна упутства запосленима.

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић рекао је да правни тим јавног сервиса „спрема упутства за новинаре и уреднике о начину извештавања“, а главни и одговорни уредник дневног листа „Политика“ Драган Бујошевић да ће „предложити ангажовање правника који би појаснили шта може да буде кажњиво приликом извештавања“.

С друге стране, главни и одговорни уредник дневника „Блиц“ Веселин Симоновић рекао је да та кућа не спрема „никакав специјални кодекс или правило понаша поводом примене Закона о информисању, нити ће то радити“.

За евентуално кршење одредаба Закона надлежни су трговински судови у Србији. Вршилац дужности председника Трговинског суда у Београду Стево Ђурановић рекао је Тањугу да су судије тог суда обучене да суде било коју врсту спорова из своје надлежности, укључујући и евентуалне спорове произашле из прекршаја измена Закона о јавном информисању.

 Према његовим речима, трговински судови ће у тим предметима поступати као првостепени, а на њихова решење биће могућа жалба Вишем трговинском суду који ће, такође, дати мишљење. Он је нагласио да ће суд „ићи од случаја до случаја“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси