Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари победили!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2010.

Новинари победили!


Уставни суд Србије јуче прогласио неуставним пет од седам одредби Закона о јавном информисању

Београд - Закон о јавном информисању пао је на Уставном суду Србије!Ова судска инстанца јуче је прогласила неуставним пет од седам одредби Закона о јавном информисању, укључујући и ону која прописује драконске новчане казне за прекршиоце!

Уставни суд је оценио да обавеза уписа у Регистар јавних гласила не представља повреду Устава и међународног права. Ипак, неуставном су оцењене одредбе које упис у Регистар јавних гласила доводе у везу са забраном издавања.

Према оцени суда, неуставне су и одредбе којима се кршење претпоставке невиности и заштите права малолетника третирају као привредни преступ. Оцењено је да нису у складу са Уставом и међународним конвенцијама и одредбе закона које се односе на обавезивање тужиоца и суда да покрену поступак и изрекну казну јавном гласилу. Такође, неуставна је и одредба према којој само домаће правно лице има право да оснује јавно гласило.

Судија известилац Весна Илић-Прелић оценила је да претња застрашујућим казнама може довести у питање опстанак медија.

- Што је још опасније, то може да изазове аутоцензуру, јер оснивач и запослени у медијима неће бити лишени тога да размисле да ли им прети таква казна за оно што слободно треба да кажу - каже Прелићева.

Председница УНС Љиљана Смајловић наглашава да је Уставни суд само потврдио тезу да је закон донет како би се медији дисциплиновали.

- Проћердали смо годину дана енергије и не делимо никакво задовољство јер су се судије сложиле да смо били у праву - наглашава Смајловићева и поручује да ће УНС од Европског суда за људска права у Стразбуру тражити да се изјасни о одредбама измена Закона о информисању које УСС није прогласио неуставним.-

Медијска сцена у Србији је, у ишчекивању одлуке УСС, постала сиромашнија, хиљаду новинара је остало без посла, а држава није помогла медијима који се гасе - подсећа Смајловићева.

Повереник за информације Родољуб Шабић, који је присуствовао седници Уставног суда, каже да је ово доказ да у Србији има правне државе.

- Уколико без икаквог аргумента и уважавања мишљења стручне јавности буду усвајали законе, то значи да ће се правда увек тражити пред Уставним судом или у Стразбуру - закључује Шабић.

Антрфиле : Без коментара

Иако смо јуче у току дана покушавали да добијемо коментар од Министарства културе, предлагача Закона о информисању, из ове институције нико није желео да говори за Курир. Само нам је кратко поручено да је министар Небојша Брадић на службеном путу.

Јанковић: Има још спорног

Заштитник грађана Саша Јанковић осврнуо се на Закон о електронским комуникацијама као још један споран акт којем су се успротивила новинарска удружења. Јанковић је указао да се тим законом нарушава приватност грађана, јер се омогућава да се о сваком грађанину прави база података и да службе у то могу да врше увид.
Сандра Малишић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси