Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дигитализација радија касни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 03. 2011.

Извор: Преглед

Дигитализација радија касни

Директор Међународног радија Србија Милорад Вујовић оценио је јуче да Србија касни са утврђивањем начина коришћења преосталог опсега фреквенција намењених земаљској дигиталној радио-дифузији.

Вујовић је на округлом столу поводом 75. годишњице постојања Међународног радија Србија рекао да држава има законску обавезу да до окончања процеса преласка са аналогног на дигитални телевизијски сигнал утврди како ће се користити преостали опсег фреквенција.

"Споро се крећемо у том правцу", рекао је Вујовић и оценио да Србија у процесу дигитализације "каска за развијеним земљама читаву деценију".

Он је додао да је примена државне стратегије о дигитализацији почела, али углавном за телевизије, а само спорадично и за радио-емитере.

"Ма колико да се кашњење правда недостатком финансија, то се мора сагледати као инвестиција, а за емитере то је и могућ опстанак и унапређење пословања", рекао је Вујовић.

Он је изразио наду да ће и медијска стратегија коју треба да усвоји Министарство културе и информисања, указати на могуће правне оквире за статусна решења у медијима. Државна секретарка у Министарству културе Снежана Стојановић-Плавшић рекла је да то министарство има обавезу да сагледа значај Међународног радија Србија и начине прилагођавања тог сервиса савременим тенденцијама.

Она је казала да је тај радио једна од најстаријих краткоталасних станица у свету и оценила да ће та технологија у радио-дифузији бити још неопходна.

Ове године за Међународни радио Србија из републичког буџета биће издвојено 122 милиона динара, а тај износ исти је као и претходне године, рекла је Стојановић-Плавшић.

Међународни радио Србија основан 8. марта 1936. године као Радио Југославија, а данас емитује програм на 11 језика за иностранство и дијаспору, на кратким таласима, путем сателита и на интернету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси