Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лажне вести Цензоловке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2019.

Извор: РТС

Лажне вести Цензоловке

На сајту Цензоловке објављен је пре неколико дана текст новинарке Тамаре Спаић са насловом "РТС прећутао оптужбе против Милана Радоичића о прикривању злочина". Овај текст са наднасловом "ЕТИКА" пренели су касније многи сајтови, између осталог и НУНС и УНС. Они који су здраво за готово пренели "анализу" Цензоловке вероватно нису приметили да је текст имао две верзије.

У првој ауторка тврди да је "РТС прећутао" речи специјалног косовског тужиоца Суљ Хоџе да су српски полицајци ухапшени на Косову 16. октобра "радили по налогу Милана Радоичића, потпредседника Српске листе", односно били актери опструкције истраге убиства Оливера Ивановића.

Аналитичарка Цензоловке у истом тексту упозорава РТС да је прећуткивање истине и чињеница једнако намерном искривљивању чињеница или изношењу лажи, убеђена је да наша кућа извештава на пристрасан, непрофесионалан и манипулативан начин и пита се да ли то чинимо намерно по нечијем налогу. Или зато што просто не знамо да радимо новинарски посао.

Истога дана када су на КиМ ухапшени полицајци РТС је у Другом дневнику, у извештају новинарке Драгане Биберовић, цитирао косовског специјалног тужиоца Суљ Хоџу:

"Имамо доказе да су они против којих је проширена истрага радили под наредбом Милана Радоичића и његове криминалне групе. Ове особе се сумњиче да нису поступале према процедурама или су намерно криле доказе које је требало да прикупе у разним случајевима, не само у случају убиства Оливера Ивановића већ се ради и о другим неоткривеним убиствима".

Исти извештај, са истим цитатом за који "аналитичарка" Цензоловке тврди да је сакривен на Јавном сервису, поновљен је те вечери и у нашем Трећем дневнику.

Пошто се нешто касније, случајно, по нечијем налогу или сугестији, ипак мало информисала о ономе о чему пише, истинољубива аналитичарка Цензоловке иде на поправни и мења свој текст. Закључци о "лажљивом РТС-у" који сакрива и искривљује чињенице су јој мање-више исти, једино што у другом покушају тврди да "лаже" наш портал, не читав Јавни сервис.

У својој допуњеној анализи признаје да је РТС цитирао Хоџу у Другом дневнику, али јој сада смета што је тај цитат ишао тек пред крај извештаја.

Чини јој се да је у нашем прилогу Хоџа некако затрпан реаговањим Београда на акцију Росу, не свиђа јој се што у истом прилогу помињемо и речи Милована Дрецуна, вишак су јој и снимци саме акције хапшења. Све у свему, један посебан ниво анализе. Рекло би се едукативног карактера јер се новинари РТС-а подучавају како се прави "прави" извештај, ко сме да буде саговорник, а ко не, и која количина цитирања тужиоца Хоџе се може сматрати истинским и истраживачким новинарством.

Не мешамо се, наравно, у рад и избор Цензоловке. Али као што њихова аналитичарка сугерише како се праве поштени и професионални извештаји, нека нам такође, буде дозвољена једна сугестија – када пишете како други лажу, боље нађите некога ко и сам воли истину и држи до ње. Овај покушај ћемо књижити као несналажење аналитичарке која је сувише дуго радила као портпарол (мегафон) једне странке.

Овде можете прочитати првобитну верзију текста Тамаре Спајић, коју је пренео сајт УНС-а 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси