Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НАТО СтратКом: Спутњик Србија подстиче поделе на Западном Балкану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2020.

Аутор: Танјуг Извор: РТВ

НАТО СтратКом: Спутњик Србија подстиче поделе на Западном Балкану

НАТО Центар за стратешке комуникације оцењује да портал Спутњик Србија својим извештавањем "појачава перцепцију поделе између про-западних и про-источних снага на Западном Балкану".

Анализа указује да Спутњик про западне земље региона представља као "слабе и корумпиране", а Србију као "симпатизера Русије" и "успешну причу" у региону, наводи се у извештају.

"Они који су блиски Западу (Албанија, Северна Македонија и Црна Гора) представљани су негативније и често повезивани са криминалом и корупцијом. Представљани су као да су изгубили свој суверенитет у односу са Западом и да им је остављено тек мало аутономије да сами доносе одлуке. Србија је представљена као симпатизер Русије и самим тим успешна прича у региону", наводи извешатај НАТО.

Анализа НАТО Стратком центра, коју преноси ЕУ Центар за стратешке комуникације на својој страници "ЕУ против дезинфомација", рађена је на основу објављиваног интернет садржаја Спутњика Србија током 2018. године.

Истраживачи кажу да су у том периоду идентификовали 617 извештаја који промовишу став да је ЕУ хегемонистички настројена.

Наводи се да је у 386 текстова Спутњик Србија тврдио да је Западни Балкан под утицајем ЕУ, као када је било речи о референдуму у Северној Македонији.

Да ЕУ није била способна да изађе на крај са миграционом кризом наводи се у 75 извештаја, док је 360 текстова, према анализи НАТО СтратКом, Спутњик представио Западни Балкан као "бојно поље ЕУ", при чему се Русија помиње као супарник ЕУ у 189 случајева.

Анализа НАТО истраживача наводи да је Косово посебно представљано као специфична "област ривалства" ЕУ и Русије, при чему се Русија представља као она који подржава Србе на Косову, а да је ЕУ "на страни Албанаца".

У закључку се наводи да се "Спутњик Србија представља као професионални медиј", при чему се 88 одсто садржаја односило на вести чије су чињенице "углавном неутрално преношене. "

"То је понекад комбиновано са погрешним елементима и претеривањима, који су су намењени обликовању јавног мишљења", наводи се у анализи.

НАТО Стратком закључује да наратив Спутњика Србија, као и у случају других међа које спонзорише Кремљ, често доводи до појаве страха, нелагоде и несигурности код публике.

 

Коментари (2)

Остави коментар
сре

27.05.

2020.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 19:23

ЦИНИЗАМ!

Чист цинизам је да НАТО говори о извештавању медија на овим просторима, када се зна каква је све непочинства урадио на овом простору.
Безобразлук!

Одговори
сре

27.05.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 15:13

Велика тројица

Огромна већина Срба су за Трампа, Путина и Сија, а против су Сороша и дубоке државе, без обзира да ли је америчка, руска или кинеска.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси