Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Додатна подршка ЕУ медијима у Србији за суочавање са изазовима пандемије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

10. 09. 2020.

Извор: europa.rs

Додатна подршка ЕУ медијима у Србији за суочавање са изазовима пандемије

Европска унија је обезбедила бесповратну помоћ у вредности од 2,4 милиона евра како би медијима помогла да се изборе са последицама пандемије ковида 19 и наставе са продукцијом садржаја у периоду великих губитака и изазова.

Подршка ће бити обезбеђена током периода од 36 месеци, а њу ће реализовати Европски фонд за демократију (EED), који је активан на подручју Западног Балкана и Србије од 2018.

Ослањајући се на до сада пружену подршку медијима у Србији, ова додатна средства ће бити усмерена на низ медијских актера, укључујући младе новинаре, као и новинаре са дужим искуством и медијске куће, међу којима су и оне које користе иновативне алате и медијски садржај.

Средства ће такође бити доступна:

  • Малим, start-up и локалним медијским иницијативама (укључујући дигиталне) које су покренуте у Србији
  • Већим, професионалним медијима са седиштем у Србији, који су суочени са специфичним изазовима, укључујући оне повезане са пандемијом ковида 19
  • Новинарима, писцима и инфлуенсерима, укључујући блогере и активисте на друштвеним медијима, са седиштем у Србији
  • Медијским иницијативама попут оних у вези са провером чињеница, надзором над насиљем над медијима и новинарима, пружањем правне подршке новинарима и надзором над медијима који спроводе организације у Србији.
  • „Медији у целом свету протеклих година покушавају да се изборе са новим економским приликама и технолошким променама, док истовремено настоје да испуне свој основни задатак, односно да пруже независне и професионалне информације. Медијска стратегија, коју је Влада Србије усвојила с почетка 2020. је утврдила низ економских, друштвених, институционалних, законодавних и безбедносних изазова које треба хитно решити како би се подстакло окружење које погодује слободи информисања. Пандемија ковида 19, која је утицала на скоро сва занимања, додатна је отежала ситуацију у којој се налазе медији, нарочито на локалном нивоу. ЕУ је реаговала брзо у пружању помоћи Србији. 93 милиона евра је издвојено како би се помогло Србији да превазиђе потешкоће, најпре пружањем непосредне помоћи у виду медицинске и заштитне опреме, укључујући кључне залихе медицинске опреме, а касније и помоћи у виду медицинског особља. Сада, док се ситуација полако стабилизује, окренули смо се томе да обезбедимо краткорочну и дугорочну финансијску подршку, како бисмо српској привреди помогли да се избори са последицама пандемије. Део ове подршке је и помоћ медијима. Одлучили смо да обезбедимо подршку медијима кроз програм грантова у вредности од 2,4 милиона евра, за наредне три године, који је осмишљен тако да пружи подршку медијима током овог тешког периода“, изјавио је амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.
  • Европски фонд за демократију пружа флексибилну подршку медијима у складу са потребама на терену. Ова додатна средства ЕУ намењена српским медијима биће обезбеђена у складу са уобичајеним, ефикасним механизмима EED-а, при чему се води рачуна да бесповратна помоћ, у различитом износу и трајању, буде пружена медијима којима је најпотребнија.
  • “Плурализам медија је пресудан како би се осигурало да сви гласови могу имати једнаке могућности да изнесу своје ставове. Медији не би требало да буду само слободни, они би требало да буду „бројни“, тако да грађани могу да бирају и могу боље да разумеју и провере информације. Ово је заиста важно, јер је ниво лажних вести и дезинформација веома висок, не само у Србији, већ и у другим земљама. Важно је напоменути да смо свесни да врста подршке коју ћемо пружити овом донацијом за медијску подршку неће задовољити све потребе, посебно у светлу економске ситуације услед пандемије, а користићемо и друге изворе финансирања за пружање даље помоћи медијима и цивилном друштву”, истакао је Јиржи Помиановски, извршни директор Европског фонда за демократију.
  • Велики број медија и новинара је протеклих месеци суочен са додатним финансијским изазовима услед пандемије.
  • “Ми смо већ у тешкој ситуацији, и она се погоршава драматично из године у годину, а то је погоршано још пандемијском кризом, где су се професионални новинари и медији суочили са највећим изазовом у последњих 20 година. Најважније што се тиче овог програма је да се подржи преживљавање медија, да им се омогући да остану макар на постојећем нивоу квалитета који пружају у јавном интересу. Ова подршка долази у правом тренутку. Будућност наше заједнице је неизвесна и ово је заиста програм у последњем часу који може да пружи неку помоћ”, рекао је Зоран Секулић, ко-председавајући Савета за штампу.
  • Медији могу да се пријаве за грантове путем online апликације на сајту EED-a:https://www.democracyendowment.eu/en/apply-for-support-bhs.html. Апликације се могу слати било када.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси