Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Виши суд у Врању одлучује о затворској казни Дејану Николићу Кантару за нове претње ОК радију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

09. 08. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Виши суд у Врању одлучује о затворској казни Дејану Николићу Кантару за нове претње ОК радију

Веће Вишег суда у Врању повукло се на одлучивање и ускоро би требало да достави пресуду из које ће бити јасно да ли ће вишеструко осуђивани Дејан Николић Кантар поново бити у затвору због претњи власници и запосленој у локалном ОК радију.

Виши суд одлучује по жалби Кантара и његових адвоката на пресуду Основног суда у Врању којом је осуђен на 18 месеци затвора за поновљене претње Оливери Владковић и Светлани Иванов.

Кантар је нове претње изрекао у самој судници, у поступку који се против њега водио због насилничког понашања и угрожавања сигурности према ОК радију и две жене које га воде, а због ког је осуђен и на издржавању је казне затвора од 14 месеци.

Кантару се суди због претњи: "Скршићу и Врање и Београд", "Онај ко се плаши и треба да се плаши" и "Неће се на овоме завршити. То се некад у Јасеновцу радило: так, так, так".

Николићу је 2014. године ампутирана нога после експлозије бомбе подметнуте под његов џип, а познат је и као власник кладионица и коцкарница.

За проширење једне од кладионица одлучио је да нелегално догради простор и загради ОК радио, али и застраши запослене нападом на партнерски Но комент кафић ком су разбијена стакла, а инвентар испрскан белом фарбом.   

„Олуја носи списе из суда“ и нови адвокат

Нови судски поступак који је под рефлекторима јавности могао је да буде заустављен јер је недавно Врањем прострујала вест да је спис Кантаровог предмета у ком је осуђен првостепено на 18 месеци затвора нестао из суда.

О томе је Сталну радну групу за безбедност новинара обавестио Веран Матић, а АНЕМ се обратио Министарству правде које је покренуло посупак надзора над радом Вишег суда у Врању.

На друштвеним мрежама тим поводом водила се занимљива преписка у којој је блиски Кантаров сарадник, који је присуствовао суђењима, написао „Јака олуја јуче погодила наш диван град... одлетело пар кровова, сунцобрана, тенди... и да ... по неки предмет Вишег суда“.

Истрага о нестанку судске документације није омела веће врањскег Вишег суда да се јуче састане.

 

Тужилац Гордана Недељковић и адвокат оштећених Круна Савовић остале су при ставовима да су неосноване жалбе Кантара и његових адвоката Милана Ђорђевића, који је у међувремену престао да заступа окривљеног, односно нове заступнице Христине Ђоровић.

Оне су тражиле да Виши суд потврди пресуду за угрожавање сигурности по члану 138 Кривичног законика којом је Основни суд одлучио да казни Кантара на 18 месеци затвора.

Адвокаткиња Ђоровић је рекла да је тужилаштво повредило претпоставку невиности Николића тако што је написало у оптужном акту да је окривљени извршио дело, а затим је понудила да достави упутство како се пишу таква акта.

Она је истицала да су неправилности то што судија није узео исказ окривљеног, затим, одржавање суђења без његовог присуства упркос достављеној документацији „више медицинских стручњака да је тежак инвалид, 70 одсто“, те да постоје „знаци инфламације у пределу патрљка, што захтева строго мировање“.

„Окривљени се никада није изјашњавао о наводима из оптужног предлога. Окривљени је дао исказ јавном тужиоцу на околности из кривичне пријаве, а не из оптужног предлога“, рекла је Ђоровић.

Превише брзо

Није кривица окривљеног, наставила је Ђоровић, што није спровођен из Окружног затвора у Врању који се налази на 20 метара од суда и суд је требало да обезбеди његово присуство.

Ђоровић се позвала на Устав Србије и пресуде Европског суда за људска права указујући да њен брањеник није могао да буде осуђен ако му није омогућено да се брани.

„Ради се о брзој одлуци суда особи којој се суди у одсуству“, казала је Ђоровић жалећи се на првостепену осуђујућу пресуду и хитност у поступању суда.

Као аргумент одбране Ђоровић је навела и то да је у судници на дан када је Кантар поновио претње било више од 40 људи, а да је саслушано седам сведока од којих један каже да ништа није чуо.

„Али, суд томе не придаје веру“, рекла је Ђоровић.

Осврнула се и на то да не постоје службене белешке нити изјаве судије, чувара који су довели Кантара, да се у судници догодио икакав инцидент или кривично дело.

Нема кривичног дела, наставила је Ђоровић, уколико не постоји индивидуализација лица на које се претња односи.

„Када сте бранилац Дејана Николића свуда наилазите на зид тишине, а ако превише питате добијете налог за претрес адвокатске канцеларије“, навела је Ђоровић која је одбила полиграф у истрази која се води због несталих судских списа у вези са Кантаровим предметом.

Осим Ђоровић, према информацијама из полицијских извора, полиграф је одбила и њена мајка, судија Татјана Јовановић Михајловић, којој је такође претресена канцеларија.

Опструкције

„Од почетка и првог суђења стално постоје различите опструкције. Или су то адвокатске игре. Повлачење овлашћења заступања. Било је опструкција у доласку оптуженог на суђење. Прошли пут, када је донета првостепена пресуда, било је потпуно јасно да у том здравственом обраћању пише да је у питању препорука лекара. Да је Дејан Николић могао да буде спроведен“, рекао је Веран Матић пред зградом Вишег суда у Врању.

Матић се осврнуо и на то да 17. августа Николић излази са издржавања казне затвора.

„Важно је да најзад стигну и списи из специјалне болнице из Београда са вештачењем здравственог стања Дејана Николића, како би се и у осталим судским процесима могла елиминисати ова стална појава стизања мишљења из локалног здравственог центра да није у могућности да присуствује суђењу“, рекао је Матић.

Против Кантара се води у Врању и судски поступак за угрожавање сигурности некадашњег начелника полиције Игора Живковића, подсетио је Матић. Затим, за претње некадашњој емотивној партнерки.

Постоји и оптужба за претње Николића запосленом у Централном затвору у Београду и то суђење се очекује у Београду у октобру,  рекао је Матић.

Сомборчева карикатура

Адвокат окривљеног Николића Кантара жалећи се на првостепену пресуду којом је њен брањеник осуђен на 18 месеци затвора због угрожавања безбедности навела је да је претпоставка невиности нарушена и карикатуром коју је објавила Цензоловка, а чији је аутор Марко Сомборац.

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси