Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Новинарка Наташа Миљановић Зубац сведочила да је Војислав Шешељ изрекао бруталне лажи о њој и њеној породици на Хепију и Пинку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

03. 11. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Новинарка Наташа Миљановић Зубац сведочила да је Војислав Шешељ изрекао бруталне лажи о њој и њеној породици на Хепију и Пинку

Место на ком је у судници Трећег основног суда требало да седи тужени Војислав Шешељ данас је било празно. Ни његови браниоци нису се појавили у овом београдском суду.

За туженог – нико, остаје забележено у судском записнику.

Новинарка Наташа Миљановић Зубац тужила је политичара због неистина и увреда које је о њој и њеној породици изрекао на ТВ Хепи у емисији „Добро јутро Србијо“, а затим и у Пинковом „Новом јутру“ почетком 2021. године.

Шешељ је уместо да буде у судници, изабрао да гостује на телевизији. У образложењу судији због изостанка пише да је почела предизборна кампања, а да као предводник Српске радикалне странке треба да буде у емисији.

Јутарњи програм за увреде

Миљановић Зубац је сведочење почела речима да политичара лично не познаје и да све што о њему зна је кроз његове телевизијске наступе.

Испрва од колегинице која је била усплахирена и плакала је, а затим и од колеге, који су је један за другим позвали на мобилни телефон, сазнаје да се нешто догодило.

Убрзо и од рођака из Ужица добија информацију да је „Војислав Шешељ изговорио неке ужасне ствари“. То се све дешавало док је возила ауто у Требињу, у ком живи, и одакле ради за Радио-телевизију Републике Српске.

Тек увече тог 30. јануара 2021. године, сведочи Миљановић Зубац, смогла је снаге да погледа шта је било изјутра у програму Хепи телевизије. Рекла је да је тада чула „бруталне вербалне нападе и апсолутне лажи“.

Шешељу је у јутарњем програму мета био владика Григорије за ког је рекао да је „велики швалер“, а затим је у ту причу увео и породицу Зубац.

Новинарку је назвао „проститутком“, „курветином“, именом и презименом говорио о њеном покојном супругу, поменуо малолетну децу, и закључио како се „осрамоћени муж убио на гробу свог оца“.

Миљановић Зубац је говорила да је Шешељ употребио смрт њеног супруга, што је једина тачна информација, да би надовезао „бруталне лажи“.

„Сутрадан сам одлучила да напишем отворено писмо Војиславу Шешељу које је постало вирално. Претпостављам да га је то јако наљутило па је после десетак дана на Пинку поновио увреде“, рекла је Миљановић Зубац.

Живот после

Од тог момента, наставила је новинарка, живот јој се у потпуности променио. Изложена је различитим медијским написима, коментарима испод тих написа и све се, рекла је, одразило на њено здравље, породицу и посао. Већ годину дана је на боловању.

„Одлучила сам да тражим правду“, казала је у судници Миљановић Зубац.

Тужила је таблоидне медије који су пренели оно што је Шешељ говорио на телевизији Хепи.

Пресуде

УНС је писао о пресуди Вишег суда да је „Ало“ повредио достојанство Наташе Миљановић Зубац, као и да је Апелациони суд пресудио да је Портал Објектив преносећи Шешељеву изјаву објавио неистине о новинарки РТРС Наташи Миљановић Зубац.

Она је на суду рекла да јој је уочи одласка у Београд на једно од рочишта заказано за 16. јун 2022. године запаљен аутомобил који је био паркиран испред куће у којој живи.

Требињска полиција је проценила, било је речи и данас у судници о томе, да је безбедност новинарке угрожена.

Она је изнела и податак да ју је полиција обавестила да мотив паљења доводи у везу са њеним новинаркским послом, као и да не искључују да је поступак који је покренула против Шешеља један од разлога.

„Од 30. јануара 2021. године до данашњег дана живим живот који не бих пожелела ни оном који ми је то направио“, рекла је Миљановић Зубац.

У обраћању које је на моменте било изузетно емотивно тужиља је судији показала опроштајно писмо покојног супруга.

Суђење се наставља  28. фебруара 2024. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси