Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Дмитровић није дошао, суђење Шкоро-Новости одложено за септембар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

15. 04. 2015.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Дмитровић није дошао, суђење Шкоро-Новости одложено за септембар

Суђење за доказивање незаконитог премештаја Срђана Шкора, некадашњег уредника „Вечерњих новости“, у дневни лист „Спорт“ одложено је за септембар. У Првом основном суду у Београду данас је требало да уз Шкора буде саслушан и директор и главни и одговорни уредник Компаније „Новости“ Ратко Дмитровић, чији је недолазак адвокат туженог оправдао болешћу. Рочиште је одложено за 7. септембар, када ће се по одлуци судије Станиславе Митровић прво саслушати предложени сведоци.

 

- Од самог почетка сам наводио да не постоје никакви разлози за овакав премештај, осим једног, а то је да будем трајно истеран из „Вечерњих новости“ и остављен без посла. Уосталом, руководство Компаније више ни не крије такве намере с обзиром на то да је Дмитровић јавно обзнанио да ће уколико се лист „Спорт“ не прода Саши Мирковићу запослени бити упућени на принудни одмор, а потом и на биро за незапослене – рекао је Шкоро УНС-у после данашњег рочишта.

- Очигледно је да ће представници Компаније „Новости“ ићи на такозвано исцрпљивање продужавањем спора, јер добро знају да аргументи нису на њиховој страни- додао је Шкоро.

На данашњем рочишту судија Митровић затражила је да се у року од 15 дана пуномоћници Компаније „Новости“ у писаној форми изјасне о наводима са припремног рочишта, што је требало већ да доставе суду.

Припремно рочиште, којим је започело суђење Шкоро-Новости, одржано је још 28. јануара ове године.

Некадашњи шеф деска „Вечерњих новости“ прво је усмено смењен, затим и премештен у другу новинску кућу, лист “Спорт”, после критике састава Владе Србије у Јутарњем програму РТС-а, на дан инаугурације.

Компанију „Новости“ у овом спору заступа канцеларија Фила, док новинара Срђана Шкора брани адвокат УНС-а Зоран Лакићевић.

Коментари (4)

Остави коментар
чет

16.04.

2015.

beogradjanin [нерегистровани] у 12:08

provincija

Mozes coveka isterati iz provincije, ali provinciju iz njega nikada. Ko rukovodi Novostima nije ni cudo sto tu nema mesta za Srdjana Skora. Njegovo prisustvo, znanje i obrazovanje izludjuju iskompleksirane provincijalce koji znaju koliko su mali i nebitni u odnosu na njega

Одговори
чет

16.04.

2015.

Obavestena [нерегистровани] у 11:55

gde to ima

Srdjan Skoro je trenutno najbolji novinar i urednik kojeg Novosti imaju. Nije tajna ni da ima najvise zavrsene skole i da je jedan od najobrazovanijih u Kompaniji. Samo neznalice i partijski poslusnici takvog novinara salju u zapecak i na ulicu. Stvarno, gde to ima, osim u Novostima!

Одговори
чет

16.04.

2015.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 11:38

Имам име и презим, чак и надимак

Зашто сам се једно време бавио Новостима и не само Новостима, већ многим масмедијима (сада се понајвише бавим листом Политика, јавно пишем и критикујем), за ову тему, односно овај судски процес је ирелевантно. Господина Шкора не познајем (да будем прецизан, знам га, како се то каже, извиђења, често сам долазио у Новости и пио кафу у малом кафићу са двојицом пријатеља новинара, који су радили у Новостима (један је нажалост недавно умро), тако да о његовим способностима или неспособностума немам право да пишем. Да се обратим, "натерао" ме је анонимус под именом "Глас разума", који каже да је Шкоро евидентно неспособан новинар (уредниче Билтена, ово нисте смели пустити и то чак великим словима, што ваша правила не дозвољавају). Када се јавно изнесе таква квалификација, аутор мора да наведе пуно име и презиме. Новости су годинама имале судске спорове и афере (што није случај у том проценту са другим листовима). Све велике спорове (случај Илије Зуровца и др), Новости су изгубиле на суду. То ме, као правника, наводи да закључим да су се многи главни уредници и директори понашали кабадахијски, јер су углавном имали заштитнике, џокере. Нажалост, не само у Новостима, већ у свим масмедијима, мало (или нимало) је неко постао главни и одговорни или директор (неки познати су били без факултета) без нечије наредбе. И данс се воде спорови против М. Вукотића, који је био главни и одговорни и директор. Зашто је имао обе функције, нека о томе причају они који су га тужили. Многе главне уреднике Новости сам лично познавао, могу да их набројим. Неки су, осим Вукотића, били, такође, познати као господин Брајовић. Надам се да је садашњи главни и одговорни здрав, што ми је драго, јер бих био болесник у оној пихтијастој материји званој мозак, ако бих желео да неко болује. Имам право да кажем да ми се његово писање не свиђа, често остављам осврте на његове текстове. Мислим да то није увреда. Активних судских спорова има 5 (и словиума - пет) милиона у малој Србији. Судије имају по 500 и више парница годишње. Из личног искуства знам (водим два спора, један више од 15 година, а други 7 година) да судије немају времена да прочитају списе у предмету. А, онда пребацују предмете са једног судије на другог (зна се зашто, о томе ћу другом приликом, када прибавим још нека документа у вези мојих спорова, јер ништа не пишем , а да за неку тврдњу немам докуменат) и све из почетка, саслишање сведока, а таксе расту, стижу нови предмети, многи умру и не доживе пресуду. Ако неко каже да у судству не влада хаос, онда са њим нешто није у реду.Тужилаштво је посебна прича. Да поновим нешто што мала деца знају: држава (дакако која постоји, Србија нема државу, је ми смо такав народ да сваки пут нови режим сруши државу, државне иснтитуције) почива на три стуба , извршну, законодавну и судскау власт. Молим колеге новинаре: не доносте пресуде, за то је надлежано судство, без обзира што је у жалосном стању.

Одговори
сре

15.04.

2015.

Glas razuma [нерегистровани] у 15:35

Ma, dajte uozbiljite se

I šta sada to znači? Da glavni urednik ne može da premesti evidentno NESPOSOBNOG novinara!? Navedite mi redakciju gde je to moguće!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси