Насловна  |  Новинари на суду  |  Новинари на суду - статистика  |  Ревизија за мање од 5 одсто „штампарки“ и „ауторки“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинари на суду - статистика

12. 03. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Ревизија за мање од 5 одсто „штампарки“ и „ауторки“

„Врховни касациони суд (ВКС) је за две године, у периоду од 1. јануара 2016. до 31. децембра 2017. године, формирао 47 предмета у вези са испитивањем пресуда у области јавног информисања, од чега је 34 решено“, речено је УНС-у у Врховном касационом суду.

С обзиром на то да је у истом периоду пред Вишим судом у Београду пресудом решено 966 предмета по тужбама против новинара и медија (тзв. „штампарке“), право на ревизију пред ВКС искористи мање од 5 одсто парничних странака.

Ревизија је одбијена у 9 предмета, одбачена у 20 предмета, преиначујућа одлука донета је у два предмета, у једном предмету одбачен је захтев за заштиту законитости, док су два решена на други начин“, наводи се у одговору који је Удружење новинара Србије (УНС) добило од ВКС-а.

„Пред ВКС-ом је из овог периода остало нерешено 13 предмета, од којих су два из 2016. године“, навели су у ВКС-у.

Приближно иста статистика је и у споровима који се воде због повреде Закона о ауторским и сродним правима (тзв. „ауторке“).

У одговору који је УНС добио од ВКС-а наводи се да је у периоду од 1. јануара 2016. до 31. децембра 2017. године у ВКС примљено 25 предмета из области повреде ауторских права, од којих је 16 решено. У истом периоду пред Вишим судом у Београду првостепено је решено 602 предмета из ове области.

Ревизија је у предметима из области повреде ауторских права одбијена у 3 предмета, преиначујућа одлука донета је у једном предмету, у 8 предмета ревизија је одбачена, док су четири предмета решена на други начин. 

„Пред ВКС-ом је из овог периода остало нерешено 9 предмета, од којих су два из 2016. године“, навели су у ВКС-у.

Иначе, ревизија представља ограничено право парничних странака на ванредни правни лек и може се изјавити само против правоснажних пресуда донетих у другом степену. О захтевима за ревизију одлучује Врховни касациони суд у Београду. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси