Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Председник

Председник Удружења новинара Србије

Владимир Радомировић

Владимир Радомировић, председник УНС-а од 6. маја 2017. године.

Владимир Радомировић рођен је 25. септембра 1973. године у Београду, где је завршио основну и средњу школу, студирао енглески језик и књижевност на Филолошком факултету. Новинарством је почео да се бави 1994. године, најпре у редакцији „Времена“, а потом у „Данасу“, „Нашој Борби“ и магазину „Статус“.

Од 1999. радио је за недељник „Репортер“ у Београду и Бањалуци. Као главног и одговорног уредника „Репортера“ током 2001. и 2002. године полиција га је два пута саслушавала по налогу тужилаштва и Владе Србије, тражећи да открије изворе информација, што је Радомировић одбио.

Од 2003. до 2005. године радио је на Телевизији Б92 као новинар и уредник вести, да би 2006. прешао у „Политику“, где је био заменик уредника спољнополитичке рубрике и, током 2008. године, заменик главног и одговорног уредника. После смене Љиљане Смајловић са места главне уреднице, са групом колега указивао је на цензуру коју је спроводио нови главни уредник, као и на сукоб интереса у којем се нашао тадашњи премијер Мирко Цветковић, чија је фирма зарађивала на уговору са „Политиком“. После вишемесечног малтретирања и цензурисања текстова, група новинара добила је отказе крајем 2009. године.

Користећи ово искуство и потребу да се новинари заштите од притисака, а новинарски извори од претњи, Радомировић и неколико колега из „Политике“ 2010. године направило је „Пиштаљку“, портал за пријављивање и истраживање корупције, као и за заштиту узбуњивача. Радомировић је главни и одговорни уредник „Пиштаљке“, која је до сада објавила неколико стотина истраживачких текстова о корупцији, сукобу интереса, ненаменском трошењу буџетског новца и стању у правосуђу.

За свој рад са „Пиштаљком“, Владимир Радомировић је 2011. године добио Повељу за грађанску храброст „Драгољуб Стошић“, 2012. Награду „Верица Бараћ“, коју додељује Савет за борбу против корупције, а 2014. године добио је стипендију Фондације за новинарство „Ниман“ на Универзитету Харвард. Током једногодишњег боравка на Харварду, похађао је постдипломске курсеве на Школи за државну управу „Џон Ф. Кенеди“ и Масачусетском технолошком институту (МИТ), а одржао је и предавања о корупцији и заштити узбуњивача на Харварду (Правни факултет) и Универзитету Нортистерн (Northeastern University) у Бостону.

Радомировић је као члан радне групе Министарства правде учествовао у писању нацрта Закона о заштити узбуњивача, који амерички стручњаци оцењују као „златни стандард“ за сличне законе у свету.

Један је од оснивача Европског центра за слободу штампе и медија (European Centre for Press and Media Freedom) са седиштем у Лајпцигу и члан Управног одбора Међународне мреже за узбуњивање (Whistleblowing International Network), коалиције организација за заштиту узбуњивача. Члан је Комисије за жалбе Савета за штампу и члан Управног одбора Центра за стратешке алтернативе. У Удружењу новинара Србије је од 2009. године, члан Управе је од 2013, а члан Извршног одбора од 2016. године.

Ожењен је Драганом Матовић, новинарком и уредницом у „Пиштаљци“, са којом има сина.

Према Статуту Удружења новинара Србије:

Председник УНС-а је орган УНС-а и одговорно лице УНС-а, и он представља и заступа УНС у земљи и иностранству.

Председник УНС-а потписује акта УНС-а, а по његовом генералном или посебном овлашћењу акта могу да потписују лица која он овласти.

Председник УНС-а обавља послове послодавца.

Председник УНС-а сазива седнице Управе и председава им.

Председник је по функцији члан и председник Управе.

Мандат председника УНС-а је четири године, са правом на поновни избор.

Опширније о Председнику можете прочитати у Статуту.

Саопштења Акције Конкурси