Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Новинари да поштују Кодекс приликом извештавања о трагедијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 06. 2012.

УНС: Новинари да поштују Кодекс приликом извештавања о трагедијама

Удружење новинара Србије (УНС) апелује на новинаре и уреднике да приликом извештавања о трагедијама и несрећама поштују одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Удружење новинара Србије (УНС) апелује на новинаре и уреднике да приликом извештавања о трагедијама и несрећама поштују одредбе Кодекса новинара Србије.

Новинари су дужни да приликом извештавања о догађајима који укључују лични бол и шок поступају са обзиром и саосећањем а да своја питања прилагоде тако да одражавају дух  саосећања и дискреције. Такође, уколико су замољени да више не постављају питања, новинари то треба да поштују.

УНС је добио жалбу да су приликом извештавања о погибији кадета Војске Србије новинари једног дневног листа на груб начин узнемиравали породицу жртве, постављајући питања и инсистирајући на одговорима, иако су замољени да то не чине.

УНС скреће пажњу уредницима да не смеју да траже од новинара да крше одредбе Закона о јавном информисању и Кодекса новинара Србије. Ниједан новинар не може трпети санкције уколико одбије да изврши налог који крши правна и етичка правила професије. Новинари који буду кажњени у својим редакцијама због поступања у складу са професионалним стандардима имаће пуну правну помоћ УНС-а.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

17.07.

2012.

Sasa Milosevic anonymous [нерегистровани] у 17:13

Re: Imenovati medije

Apsolutno se slazem sa ovim predlogom. Treba imenovati mediji koji je napravio taj eticki prekrsaj, jer svako precutkivanje imena moze znaciti pogresno percepciju solidarisanja sa istim, cime se ne pravi nikakav pomak u korekciji jednog zaista ne-etickog prinicipa.

Одговори
суб

30.06.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 11:24

Bezobzirnost RTS

Odmah po saznanju RTS je pustio kajron s vešću o tragediji koja je bila nepotpuna. Kajron je išao više od dvaipo sata, do podnevnih vesti. A u podne opet ništa konkretno niti zvanično. Pitao bih gospodina Tijanića kako bi se osećao da je imao sina na tom poligonu i da nagadja da li je i njegov sin stradao ili da za njegovu nesreću saznaje preko telelevizije. Novinari bi, a posebno urednici informativnih programa, trebali da znaju i Kodeks novinara i proceduru koja se sprovodi u takvim sličajevima. Kada je u pitanju Vojska, predstavnici jedinice u kojoj se tragedija dogodila ili predstavnici najbližeg garnizona u pratnji lekara odlaze da saopšte potvrđenju vest o tragediji. Kada se takva vest objavi preko medija, gde je lekar da ukaže eventualnu pomoć članovima porodica, a još je gore kada se neimenuju žrtve pa vest izazove paniku kod svih porodica i prijatelja lica koja su se zadesila na istom prostoru gde se tragedija dogodila.

Одговори
чет

21.06.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 14:40

Зашто не именовати?

Све док се медији не буду именовалу у јавним саопштењима неће моћи да буде промене. Зашто се удружења новинара, као уосталом и РРА, боје да јасно и гласно кажу ко крши професионална правила и медијске кодексе?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси