Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Финансирање Јавног сервиса законска обавеза а не добра воља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

27. 06. 2012.

УНС: Финансирање Јавног сервиса законска обавеза а не добра воља

Удружење новинара Србије (УНС) поводом различитих ставова у јавности о финансијским обавезама грађана и правних лица према РТС-у истиче да је финансирање Јавног сервиса засновано на Закону а не било чијој доброј вољи.

УНС подсећа да је формирање Јавног сервиса Србије  опредељење друштва које је у потпуности утемељено на европским вредностима и стандардима које гарантује  Устав Србије . Због тога  проблеме у финансирању РТС-а треба решавати прављењем бољег,  сигурнијег и обавезујућег система наплате а не довођењем у питање законске обавезе која треба да осигура његову економску независност.

УНС сматра да би добра решења била или увођење таксе за Јавни сервис као Хрватској, на коју РТС не би плаћао  ПДВ држави, или финансирање кроз плаћање рачуна за електричну енергију као у Турској.

 УНС је против  буџетског финансирања  Јавног сервиса једнако као и против законских решења која не могу да осигурају његову економску независност.

УНС истиче да бавеза државе није само  да донесе закон који ће гарантовати економску незасвисност Јавног сервиса већ и механизам за ефикасно спровођење таквог закона.  

Коментари (8)

Остави коментар
сре

28.11.

2012.

Zika [нерегистровани] у 19:59

Kako obezbediti sigurno finansiranje

Posto RTS kao Javni servis tvrdi da je najgledanija TV, i to nadmocno u dnosu na sve ostale televizije koje nose oznaku -nacionalna TV. RTS tvrdi da su ostale televizije u toku godine bile gledanije samo u toku 33 dana, a sve ostale dane je to bila RTS!!!!????
Onda tu dileme nema. Javni servis moze vrlo lako i jednostavno da resi svoje finansiranje. Obzirom da ima tako mocnu armiju gledalaca i fanova onoga sto emituje, neka zastiti (skrembluje) signale svojih programa, onda ce sva ta armija gledalaca da bi ih gledala morati da im plati taj kvalitetni, interesantan i konkurentni program koji vrvi od top formata, emisija, sportskih dogadjaja ....najnovijih filmova, serija,.., bez repriza (od pre jednog veka)....
Tako bi svi kablovski operateri i reemiteri njihovih programa morali da im iste plate da bi kao i gledaoci mogli da ih "otvore" za emitovanje, ako bi ih uopste to zanimalo. A ne ovako gde i za stalu koja ima strujomer mora da se plati tv pretplata za javni servis iako krave i volovi ne gledaju njegove programe (valjda su zato u zadnje vreme volovi u srbiji najpametnij).
S' postovanjem Vas pozdravljam (posebno direktora Tijanica, cudi me da u onolikoj glavi to do sada nije sinulo kao ideja za finansiranje Javnog Servisa, kad je kvalitet i gledanost po njemu apsolutno dokazana, nego kuka ko suro pile za novac od drzave i harac preko strujomera, saobracajnih dozvola ikozna kakok samo da siguro svakog meseca nahvata enormne sume para koje trose u 99% slucajeva na enormno velike plate !!!), i predlazem da na ovaj nacin regulisete naplatu, te uz ogromne prihode za rekalamu i marketing koje jedna ovako gledana TV jednostavno mora da ima, pre svega i po osnovu ogromnog broja zaposlenih koji se "svojski " staraju da kvalitetom programa "privuku" sto veci broj korisnika usluga reklame i marketinga. U spoju sa velikim parama koje ce armija vernih (koji im valjda i sad verno placaju kad vec gledaju Tu TV), na taj nacin obezbediti iparama od marketinga i reklama, najverovatnije da ce onda i televizije u okruzenju (Balkanu, Evropi...) da nadrljaju, pregazice ih RTS kao da ih nema.

Одговори
суб

11.08.

2012.

IGOR [нерегистровани] у 22:12

Problem je

Finansiranje javnog servisa je zakonska obaveza samo ukoliko posedujete RTV Prijemnik. Sve je lepo napisano u zakonu. Ko nema RTV prijemnik može da ga odjavi kod službe za pretplatu u RTS/u. Procedura je veoma jednostavna i tamo rade neki mnogo fini ljudi. Može i preko maila. Imate sve objašnjeno i na sajtu RTS/a.

Одговори
суб

04.08.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 06:01

Сад га претерасте, добраноооо!!!

Шта је вама? Ја незапослен са мајком пензионерком да плаћам харач оном Тијанићу??? Због тога што је влада (за коју нисам гласао) донела кретенски закон? Узмите се у памет!!!

Одговори
уто

17.07.

2012.

Sasa Milosevic anonymous [нерегистровани] у 18:17

Neka RTS zarado pare za svoje plate

Zasto bi radnici RTS- a imali sigurne plate, po principu radio ne radio svira ti radio. Ako privatnic moraju da zarade svoje plate, ako imaju rizik da zbog loseg i nekvalitetnog rada popadnu zasto bi RTS i njegovi radnici bili postedjeni tog rizika i imali zagarantovana i vrlo lepa primanja cak i onda kad im je program ravan nuli. Pa oni nas novac rasipaju cak i na kampanju za izbor evrovizijskog voditelja ili za nove " mlade strucanjke (!) Na kraju zasto bi oni prosli kroz ekonomsku krizu bez da je osete i sami kad cela zemlja grca u njoj. Pa ko su oni da se njima obezbede plate na vreme. Protiv sam ove podrske koje UNS daje RTS - u. Treba ukinuti pretplatu. Neka kao Mitrovic nadju nacina da komercijalnim programom privuku oglasivace, pa neka tako izdrzavaju svoje radnike. Zasto bi radnik RTS-a morao da doceka penziju u RTS-u. Dok ima sta da da tu je, kad vise ne donosi pare cao. To je posteno i po zakonu trzista.

Одговори
суб

30.06.

2012.

Лана [нерегистровани] у 18:40

Re: Са стране

У потпуности се слажем са Вама. Ја пратим ТВ програм преко кабловске мреже, која узгред буди речено, плаћа од наших уплата право на ре-емитовање програма неких ТВ станица. То по мојој "глупавој" предпоставци значи да ми два пута плаћамо неке програме. Гледајући Тв програм, и по некада ББС и ЦНН, нигде нема реклама, прост одговор је да је то национална мрежа и нема: пива, уложака, пасте за зубе, и осталих реклама... Где иду "новци" од реклама којима нас засипају? Разумем да рекламе постоје и прикезују се на комерцијалним телевизијама, АЛИ, Национална телевизија нема право да тражи претплату од грађана и да буде комерцијална!!!

Одговори
пет

29.06.

2012.

Srem [нерегистровани] у 12:06

sa strane

Poštovani,
Kao neko ko živi daleko odavde. Mogu samo da Vam kažem RTV pretplata se platiti mora. Ali ne za televiziju kakva je RTS. Vi građani morate preko svojih predstavnika u parlamentu da utičete na kvalitet, da zahtevate kvalitet programa. Da postave kompetentne ljude da vode RTS, da ne bude feud neke stranke preko koga isisavaju i ono što mogu i ono što nemogu. A o zloupotrebi javnog servisa u stranačke promotivne svrhe da se ne priča. Građanska inicijativa i počistite bagru. Tek tada budite korektni i krenite od nule počnite da plaćate kvalitet.

Одговори
чет

28.06.

2012.

Грађанин Србије [нерегистровани] у 21:52

РТВ претплата није гаранција независности

Ако се Јавни сервис разликује од осталих ТВ станица са националном фрекфенцијом, једино по томе што тражи да сиромашни грађани Србије плаћају РТВ претплату, онда вам хвала на таквом Јавном сервису. А плаћање РТВ пртплате није гаранција за независност Јавног сервиса, јер то би занчило да ни Заштитник грађана, ни Агенција за борбу против корупције, Републички ревизор и друга регулаторна тела нису незавбисна јер се финансирају из буџета. А Јавни сервис је само независтан од грађана од којих тражи да плаћају претплату. Ако је Јавни сервис власништво грађана Србије, зашто Управни одбор Јавног сервиса не подноси извештај о раду и финасијску извештај Власмику Јавног сервиса-грађанима Србије.

Одговори
сре

27.06.

2012.

Лана [нерегистровани] у 17:53

Шта добија народ за цену ТВ претплате

Од почетка фудбалског првенства, на оба канала РТС-а само се може видети спорт, емисије о спорту, емисије са коментарима о спорту... По мојој слободној процени то је било око 50% програма, негде око 30-35% заузимају информативне емисије (јутарњи програм, дневник, вести..) и рекламе. Шта се налазило у оних 20-25% програма? Па углавном репризе, по јубиларни "1.100." пут. Сада ће бити мало затишја до "Лондона", а онда опет Јово наново. Питам сада због ког закона или разлога неко треба да плаћа ту претплату ако га скупи спортски преноси уопште не интересују и не жели да их гледа. Чак ни филмови које приказују углавном су у време кад сав радни свет спава. И на крају још једно питање, само не знам коме да га упутим, зашто се спорт ако већ мора да га има у тој количини не емитује само на другом каналу ил се не оформи неки трећи спортски канал при кући РТС-а па да они мање спортски орјентисани могу да гледају колико-толико нормалан програм?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси