Насловна  |  Саопштења  |  РЕМ хитно да реагује и изрекне мере Пинку због угрожавања безбедности новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 01. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

РЕМ хитно да реагује и изрекне мере Пинку због угрожавања безбедности новинара

Удружење новинара Србије (УНС) позива РЕМ и радна тела за безбедност новинара да хитно реагују на најновије нападе на поједине новинаре и медије.

Емитовањем филма под називом "Мета породица" на националној фреквенцији, и то у два наврата, најдиректније се утиче на безбедност новинара и медија које аутор представља као стране плаћенике и сараднике домаћих и страних обавештајних служби, али и сараднике криминалних група.

УНС сматра да се емитовани садржај не може свртстати ни у један други жанр, сем у огољену пропаганду. Етикетирање новинара и медија као непријатеља државе, само зато што у свом извештавању имају и критички став према власти, је опасан преседан са потенцијално несагледивим последицама по њихову безбедност. Парадоксално је да аутор филма, који свој садржај заснива на цртању мета председнику државе и члановима његове породице, то исто ради цртајући нове мете појединим новинарима, притом не износећи ниједан валидан доказ за изречене квалификације.

УНС такође позива медије који су власници националних фреквенција, да своју уређивачку политику ускладе са професионалним стандардима и прописима, на основу којих су и добили право на коришћење тог јавног добра.

УНС сматра да у емитованом садржају има довољно елемената да РЕМ покрене хитни поступак, прво за забрану емитовања филма "Мета породица", а онда и да против емитера покрене одговарајући поступак за утврђивање одговорности.

УНС у оваквим околностима озбиљно разматра сврху учешћа у Радној групи за безбедност новинара у којој представници власти својим ћутањем показују да се само декларативно залажу за безбедност новинара. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси