Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Одлука о Асанжовом изручењу Америци ударац за слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 06. 2022.

Аутор: УНС

УНС: Одлука о Асанжовом изручењу Америци ударац за слободу медија

Удружење новинара Србије (УНС) подржава борбу правног тима Викиликса и придружује се оценама да је одлука британских власти да одобре изручење њиховог оснивача Џулијана Асанжа Америци страшан ударац за слободу медија.

„Данашњи дан не значи крај борбе. Само је почетак нове правне битке. Жалићемо се у оквиру правног система, следећа жалба биће Врховном суду. Борићемо се гласније и викати снажније на улицама, организоваћемо се и учинити да Џулијанова прича буде позната свима“, навели су из Викиликса уз потврду да ће искористити право да побијају одлуку у наредних 14 дана.

Амнести интернешенел наводи да би омогућавање екстрадиције Асанжа „изложила великом ризику и послала језиву поруку новинарима“.

УНС је Асанжу 2011. године, поводом Светског дана слободе медија, који се обележава сваког 3. маја, доделио награду „Зора“ за слободу медија.

Асанж је први странац ком је УНС, једно од најстаријих новинарских удружења на свету, основано 1881. године, доделило награду.

„Он је новинар и издавач, кажњава се јер је радио свој посао“, поновили су данас из Викиликса наводећи да Асанж није починио никакав злочин и да није криминалац, упозоравајући да се „одувек радило о политичком случају“.

УНС је у децембру 2019. године пренео сведочење новинарке италијанске Ла Републике и сараднице Викиликса Стефаније Маурици у ком наводи да „ако изгубимо овај случај, изгубили смо демократију“ и да би утамничење Асанжа значило „да није дозвољено да откривамо ратне злочине, људе који су починили мучења и друге злочине“.

У Београду је тада Маурици испричала да то што је Асанж у затвору и што се води рат против Викиликса јесу јасне поруке „моћних тајних служби да ће свако ко буде кренуо њиховим путем проћи исто. Биће смрвљен, порука је медијским организацијама, свако ко ко жели да разоткрива ЦИА, ратне злочине, Пентагон...“.

Маурици је тада навела да упркос чињеницама да нико није страдао као последица Викиликсових објава о ратовима у Авганистану и Ираку новине настављају да понављају да су угрозили животе и то је назвала кампањом заснованом на нетачним информацијама.

„Пентагон је основао јединицу која се само овим бавила – колико штете је узроковало објављивање тајних докумената. Шеф те јединице сведочио је на суђењу Челзи Менинг и рекао је јавно, пред судијом, да нико није мртав нити повређен као последица објављивања Викиликса и то докумената које је доставила Челзи Менинг“, навела је Маурици, а УНС објавио.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси