Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Независни канал на српском услов за равноправност српског језика на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 02. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС и ДНКиМ: Независни канал на српском услов за равноправност српског језика на Косову

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестује зато што је јуче Радио-телевизија Косово 2 (РТК2), програм на српском, емитовала пренос Скупштине Косова на албанском језику и тражи да руководство Радио-телевизије Косова прекине са праксом ускраћивања информација о важним догађајима на српском језику.

УНС и ДНКиМ истичу да је на дневном реду Скупштине Косова био дијалог Београда и Приштине који грађани Косова, Срби, нису могли да прате, чиме им је ускраћено Уставом гарантовано право на равноправну употребу језика и прекршен Закон о употреби језика.

УНС и ДНКиМ подсећају да косовске власти и даље крше Ахтисаријев план из фебруара 2007. године и Устав Косова којим је предвиђено оснивање независног канала на српском језику на целој територији Косова. Време је доказало да је оснивање таквог канала на српском ван постојећег система РТК једино решење за поштовање равноправне употребе српског језика.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси