Насловна  |  Саопштења  |  УНС: МУП и БИА да објасне зашто је белгијски новинар Бертиншан „претња по безбедност земље“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 02. 2018.

УНС: МУП и БИА да објасне зашто је белгијски новинар Бертиншан „претња по безбедност земље“

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од Министарства унутрашњих послова (МУП) и Безбедносно-информативне агенције (БИА) да објасне због чега белгијском новинару Филипу Бертиншану није продужена виза и на основу чега га је БИА прогласила „претњом по безбедност државу и њене грађане“.

Бертиншан је, како је рекао УНС-у, фебруара прошле године поднео захтев за продужење визе, као што је то радио сваке године за десет колико живи и ради у Србији.

„МУП ми је одговорио тек у априлу, после председничких избора о којима сам извештавао као сваки пут раније, да је мој захтев одбијен“, рекао је Бертиншан УНС-у.

Након жалби суду и два информативна разговара на које је позиван из БИА, јануара ове године МУП је донео ново решење којим му поново није одобрио боравак у Србији.

У решењу, како пише сајт Раскрикавање, стоји да је БИА обавестила полицију да “располаже подацима који представљају сметњу за позитивно решење захтева за одобрење привременог боравка”, те да држављанину Белгије боравак треба одбити.

“То захтевају разлози заштите јавног поретка или безбедности Републике Србије и њених грађана”, пише БИА, а преноси Раскрикавање. Уколико Управни суд не одлучи другачије, Бертиншан ће у мају ће морати да напусти Србију. 

„Нико ми се после тога није јавио из МУП-а или БИА и ја нисам добио објашњење зашто сам безбедносна претња. Не могу да кажем да је то због неког конкретног текста који сам написао, али сам сигуран да је због посла којим се бавим и критичких текстова које пишем. Не постоји други разлог. Желим и чекам да од њих чујем разлог и добијем конкретне одговоре због чега сам претња. Надам се да ће ми на крају ипак одобрити визу“, рекао је Бертиншан УНС-у.

Бертиншан од 2007. године ради као дописник сајта Le Courrier des Balkans, који објављује текстове о догађајима на Балкану. Повремено извештава и за друге медије са француског говорног подручја - Mediapart, Politique Internationale, Le Soir, Radio France Internationale, Le Tribune de Genève.

УНС је данас и званично од МУП-а затражио објашњење због чега Бертиншану није продужена виза и образложење због чега је проглашен безбедносном претњом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси