Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Đorđe Jevtić – „Svedočenja i tumačenja“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

30. 09. 2021.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Đorđe Jevtić – „Svedočenja i tumačenja“

Knjiga „Svedočenja i tumačenja“ sačinjena je od književnih i publicističkih prikaza knjiga prvenstveno autora sa Kosova i Metohije i eseja koje je Đorđe Jevtić napisao. Jevtić je objedinio svoje recenzije i prikaze sa promocija, kao i eseje koje je objavljivao u časopisima, najviše u „Stremljenjima“.

„Veći deo tih priloga objavio sam u knjizi `Kosovo u delima srpskih autora`. U dokumentaciji mi je ostao znatan broj rukopisa ove vrste, a deo sam u međuvremenu novih napisao, te sam odlučio da ovaj segment mog stvaralaštva saberem u jednu knjigu“, napisao je Jevtić u uvodu.

U knjizi je prikaz 60 dela koja imaju 45 autora.

 

Jevtić otvara knjigu Handkeom. Piše o Handkeovom Zimskom putovanju do reka Dunav, Save, Morave i Drine odnosno pravdi za Srbiju…

U knjizi "„Svedočenja i tumačenja“ čitalac se podseća, između ostalih, na dnevničku knjigu Živorada Igića „Kosovo i Metohija 1981-1991- Uvod u jugoslovensku krizu“.  

„Đorđe Jevtić poseduje sposobnost ulaženja u svet pisaca, fascinantno ih u svojim esejima i prikazima oslikava , nadahnut njihovim stvaralačkim idejama, stilom i značenjem razvija mrežu asocijacija. Jevtić to čini elegantno. Njegova je rečenica gipka i stilski izbrušena“, napisala je u recenziji Rada Komazec, urednica i direktorka „Jedinstva“.

Đorđe Jevtić je rođen 1947. godine u Sušici kod Gračanice, gde je završio osnovnu školu, a gimnaziju i Filozofski fakultet (srpski jezik i književnost) u Prištini.

Izveštavao je i pisao o svim zbivanjima na KiM u poslednjih pola veka za Tanjug, ali i brojne srpske i jugoslovenske medije. Jevtić je od 1974. do 1997. godine bio reporter i odgovorni urednik Tanjuga za Kosovo i Metohiju. 

Izdavač: NIJP „Panorama-Jedinstvo“

Broj strana: 319

Pismo: ćirilica

Povez: meki

ISBN 978-86-7019-339-0

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi