Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  „Putnik bez prtljaga“, prva od četiri knjige Siniše Ružičića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

15. 03. 2022.

Autor: D.B. Izvor: UNS

„Putnik bez prtljaga“, prva od četiri knjige Siniše Ružičića

Nekadašnji urednik i novinar „Politike ekspres“ Siniša Ružičić objavio je knjigu „Putnik bez prtljaga“ koju čine autobiografske priče.

Udruženju novinara Srbije, čiji je član, poklonio je svoju knjigu i ispričao kako se kao mladi sportista otisnuo u svet, isprva radio u Engleskoj kao fabrički radnik, a zatim 1970. godine stigao u Njujork, bez prtljaga, sa 50 dolara u džepu .

„Igrao sam fudbal i studirao u Americi,  u Njujorku, na Kolumbija univerzitetu i Siti koledžu. Dobio sam dve stipendije kao sportista, uporedo sam i radio. Živeo sam u studentskom domu u Njujorku gde je bilo 500 studenata iz 94 zemlje, gde sam organizovao sportski život za sve njegove stanare. Kada je 1974. godine proslavljano 50 godina postojanja Internacionalne kuće obratio sam se u ime studenata skupu od  100 predstavnika najvećih američkih kompanija. Jedan od govornika bio je čuveni bankar Dejvid Rokfeler koji je, pošto je čuo šta sam govorio, rekao da sam rođeni političar. Ceo život sam bežao od politike. Interesovao me sport i struka kojom sam se bavio“, ispričao je za UNS Ružičić.

Kako kaže, dva meseca putovao je Amerikom i obišao 39 država i deo priče sa proputovanja je u knjizi.

„Celog života sam voleo i želeo da budem sportski novinar. Bio sam 20 godina novinar i urednik sportske rubrike `Politike ekspres`, a deset godina novinar spoljnopolitičke rubrike. Objavio sam 45 intervjua sa ambasadorima iz svih krajeva sveta koji su službom bili u Beogradu“, kaže Ružičić.

Ovaj novinar u penziji objavio je u 2022. godini knjigu  „Sportski koktel“, a uskoro treba da izađe knjiga „Fudbal na nizbrdici“.

„Pri kraju sam pisanja četvrte knjige koja se zove `Svet u ogledalu`, a uslediće i knjiga `Razgovori sa ambasadorima`“, rekao je za UNS Ružičić.

Ružičić se u razgovoru o svojim knjigama osvrnuo na „Politiku ekspres“ i za ove novine rekao da su u njegovo vreme bile jedne od vodećih u bivšoj Jugoslaviji i da su te novine gajile „najmoderniju vrstu novinarstva koju sam studirao u Americi, pa sam se vrlo lako prilagodio tom pisanju“.

„Ekspres je bio rasadnik izvanrednih novinara i sa velikim ponosom ističem da sam bio novinar `Ekspres politike`. Radio sam pored čuvenog novinara Stojana Protića, bivšeg člana pres komiteta Međunarodne fudbalske federacije, koji je nesebično delio svoje profesionalne kvalitete sa mlađim kolegama. Govorio je četiri strana jezika. Zatim, radio sam sa Antonijem Đurićem, Stevanom Ševićem, Branislavom  Rakićem...“, priča Ružičić.

U predgovoru knjige „Putnik bez prtljaga“ o prvom susretu sa Ružičićem piše profesor Jovo Toševski i priseća se Engleske, gde su obojica, sticajem okolnosti, radili u fabrikama. Profesor Toševski piše da je vrednost knjige, pored erudicije pisca, u tome što opisuje, današnjim generacijama malo poznato, istorijsko razdoblje u kojem je sve bilo do neprepoznatljivosti različito od današnjice.

„Brojne su pouke koje se mogu izvući iz komparacije sa tehnološkim lakoćama današnjeg vremena, u kojem je sve tuđe do te mere da je populacija naterana da se više bavi brojkama nego emocijama i sopstvenim snagama. Srećom, naš mozak to još uvek prepoznaje kao anomaliju i nadajmo se da će tako i ostati“, napisao je Toševski u predgovoru pod nazivom „Primer mladima“.

Siniša Ružičić je rođen u Beogradu, u ulici Proleterskih brigada. Piše da je to bilo u prvoj polovini 20. veka. Od ranog detinjstva bio je član OFK Beograd. Bio je i član pionirske šahovske reprezentacije Beograda. Tim ljubavima, fudbalom i šahom,  opčinjen je i danas.

Dvadeset dve godine bio je direktor fudbalske škole Karađorđe u Beogradu.  Trideset godina bio je novinar i urednik sportske rubrike i novinar spoljnopolitičke rubrike „Politike ekspres“.

Dobitnik je Nagrade za životno delo Udruženja sportskih novinara Srbije.

Knjigu "Putnik bez prtljaga" objavila je Čigoja štampa.

ISBN 978-86-531-06775-1 (ČŠ)

COBISS.SR-ID 41840905

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi